Innehåll

Intel - Allt nytt, allt bättre?

Inledning
LGA775
Kylning
Intel 925X, 915G, 915P, 915GV
ICH6
Gigabyte 8GPNXP Duo
DDR2
Corsair TWIN2X1024-5400C4PRO
PCI-Express
ATI och NVIDIA
Gigabyte NX59128D
ATX12V 2.0
Antec NeoPower 480 W
Prestandatester
Framtiden/Slutsats


12/08-04 | Niclas Alfinson | niclas alfakrull 64bits punkt se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version


PCI-Express

PCI är död, leve PCIe! PCI-express (hädan efter refererat till som PCIe) skall ersätta både de PCI- och AGP-portar vi hittar i en dator idag. PCI-platserna har funnits i datorer i flertalet år, och AGP-porten såg sitt ljus första gången när Intel lanserade 440LX-kretsen den 26e augusti 1997, men nu är alltså sagan slut, efter nästan sju år. Men varför ersätter man AGP-porten om den inte ens är utnyttjad till fullo idag? Svaret är helt enkelt att man inom hela datorindustrin övergår från parallella- till seriella protokoll, till exempel ersätts IDE med SATA och så vidare, dessutom finns andra fördelar med PCIe-portarna än rent överföringsmässiga.

På bilderna nedan ser ni en jämförelse mellan en AGP- och en PCIe-16x-kontakt, och även en bild över hur kontakterna på moderkortet ser ut (en PCIe-16x-kontakt, tre stycken PCIe-1x- och två stycken PCI-kontakter).

Den största skillnaden mellan PCI, AGP och PCIe är att den sistnämna bygger på ett seriellt gränssnitt medan de andra använder sig av ett parallellt. Skillnaderna är att man i ett parallellt gränssnitt kan skicka flera datapaket samtidigt, men i ett seriellt skickar man dem en efter en. Vid en första anblick ser det parallella gränssnittet ut att vara betydligt bättre, man kan ju skicka flera databitar samtidigt, dock är det inte så enkelt. Ett parallellt gränssnitt dras med många inbyggda brister och problem. Det största problemet är att man måste få alla datapaket som sänds samtidigt att komma fram samtidigt. Om paketet kommer fram i en annan ordning är de skickas kommer naturligtvis fel att uppstå. Därför måste alla ledningar och kablar som överför en parallell buss vara lika långa vilket ställer till problem, främst för moderkortstillverkare. På grund av att timingen måste vara perfekt mellan alla paketet kan man inte uppnå en speciellt hög klockfrekvens på parallella bussar, PCI-bussen arbetar till exempel enbart på 33 MHz, men är i gengäld 32 bitar bred, man kan alltså överföra 32 data-paket samtidigt. PCIe är byggd för att skala ändå upp till 2 GHz, alltså betydligt mer än 33 MHz, dock kan man bara överföra en databit åt gången.

Fördelen med PCIe är alltså att den är seriell, vilket leder till att det är mycket enklare att implementera på till exempel moderkort, och man uppnår mycket enklare höga hastigheter. PCIe-bussen är helt enkelt mycket mindre komplex än vad AGP och PCI är.

PCIe implementeras också på ett litet annorlunda sätt än vad AGP och PCI har gjort. Med de chipset som idag finns på marknaden har man 20 stycken PCIe-banor tillgängliga att fördela på de olika portvalen. Dessa är 16x, 8x, 4x, 2x och 1x. Enkelt förklaras kan man säga att en 1x PCIe-port använder sig av en seriell bana, en 16x-port har således 16 stycken banor till sitt förfogande. Dessa 20 stycken PCIe-banor kan man fördela helt fritt, till exempel en 16x och fyra 1x, eller fem stycken 4x, eller kanske en helt annan sammansättning.

Ytterligare en stor fördel är den ökade bandbredden. På ett normalt moderkort samsas alla PCI-kort, hårddiskar med mera på 133 MB/s vilket är alldeles för lite i många fall. Två snabba hårddiskar slår fort i det taket, och då skall fortfarande ljudkort, nätverkskort och annat samsas om den kvarvarande bandbredden. Ett 1 Gb-nätverkskort kan maximal sända 120 MB/s, alltså inte långt ifrån 133 MB/s-spärren. Med PCIe har varje bana 256 MB/s, åt båda hållen, alltså finns det en total bandbredd på 512 MB/s tillgänglig för varje bana. På en 16x PCIe-plats har man med andra ord hela 4 GB/s åt varje håll (totalt 8 GB/s), till skillnad från AGP som hade runt 4 GB/s ner och 266 MB/s upp. Men det finns ingen fördel idag med denna ofantliga bandbredd till grafikkortet, inte ens AGP-porten var i närheten fullutnyttjad tidigare. Dock kommer andra enheter att ha nytta av PCIe, till exempel nätverkskort, snabba hårddiskkontrollers och andra enheter som är i behov av betydligt mer bandbredd än 133 MB/s.

Med PCIe kan man dessutom skicka och ta emot data samtidigt (full duplex) vilket inte var möjligt med PCI och AGP. Då kunde man antingen ta emot, eller skicka (halv duplex), men aldrig båda på samma gång. Dessa ställde till med en del väntetider som nu är eliminerade med hjälp av PCIe implementeringen.


« Föregående Nästa sida »


12/08-04 | Niclas Alfinson | niclas alfakrull 64bits punkt se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version

Diskutera denna artikeln i vårt forum!