Innehåll
Mod - Nätverkskortets LED

Inledning
Specifikationer
Resultat
En guide i hur du flyttar nätverkskortets LED till fronten av datorn.

28/1-01 | Dennis Derenius | derenius@home.seInledning

Har du som många andra en förkärlek för att ha din dator upplyst som en amerikansk julgran? Då har jag ett tips för dig, som ger dig åtminstone en led till i fronten på din förmodligen redan oerhört moddade datorcase...

Det handlar om att flytta ditt nätverkskorts diod till framsidan av din dator! Detta är en synnerligen enkel operation, om du har lite vanlig händighet, och ett fåtal verktyg att tillgå.Så gör man

Först och främst, behöver du ett nätverkskort, en liten avbitare, en vass kniv, typ hobbykniv. En lödpenna är bra att ha, isoleringstejp, lite lim att limma plast med, och en kabel från en fläkt eller liknande, med små anslutningar i ena änden.
Jag använde en kabel från en gammal processorfläkt utan varvtalsreglering, eftersom det bara behövs en tvåledare för det här experimentet.
En borrmaskin, och ett borr i en dimension som är bara lite större än diametern på dioden är också en nödvändighet för att få det att se bra ut. Dessutom kommer du att behöva de vanliga verktygen för att plocka loss kortet ur datorn.

Så, när du har allt detta, så ska du ha ditt nätverkskort på bordet framför dig, och sedan lokalisera var dioden sitter. När du gjort det, skruvar du loss fästplåten från kortet, så att du kommer åt att jobba med grejorna. Därefter plockar du fram din kniv, och skär försiktigt loss det lilla "huset", som sitter runt dioden. Ta det försiktigt, det är lätt att slinta och förstöra dioden, eller dina fingrar...

När du fått loss huset, så plockar du fram din lilla avbitare, och klipper av benen på dioden, men se till att du gör det ena benet längre än det andra, så att du lätt ser skillnad på vilket som är längst. Det kortaste benet ska inte vara kortare än 3 mm, helst, då kan det bli svårt att få kontakten att sitta som den ska.
Så, nu har du ett nätverkskort utan lysdiod på! Det var väl inte svårt? Nu behöver du bara limma dit den i fronten på lådan...=) Nä, skämt åsido, nu ska vi göra kabeln för att koppla dioden från kortet till fronten.
Då plockar du fram din lilla kabel, och kollar om den räcker från kortet, till den plats du har tänkt att dioden ska sitta. Om den inte gör det, kan du förlänga den genom att löda på skarvbitar, men se till att isolera lödpunkterna, så du inte får kortslutning nånstans.

När du vet att kabeln är lång nog, så bestämmer du vilken ledare som ska sitta på det korta benet på kortet, och sedan följer du den ledaren till andra änden. På den ledare du kopplar det korta benet på kortet, ska du löda fast diodens långa ben. Detta är viktigt att du gör rätt, annars kommer inte dioden att lysa!

När det är klart, så isolerar du även här med lite tejp, och sen är det dags att borra hålet där du vill ha dioden. Limma dioden i hålet, och låt det torka. Sen är det bara att skruva fast plåten på kortet igen, koppla kabeln med rätt ledare i kontakten mot det korta benet på kortet och stoppa tillbaka kortet på sin rätta plats!Resultat

Så, nu ska du ha en diod på framsidan, som talar om när du har ett nätverk tillgängligt, och som dessutom ser fränt ut i LAN-mörkret!

Jag har inte provat, men jag antar att det går att göra samma sak med dioderna på kort med fler än en diod på, så det är bara att börja!

Tack för mig, om det är något ni undrar över, så kan ni nå mig på derenius@home.se , eller ICQ#54527682.
28/1-01 | Dennis Derenius | derenius@home.se