Innehåll

PC-byggarskola

Inledning
Val av delar
Förberedelser, att tänka på
Förberedelser i chassit
Installation av processorn
Installation av internminnet
Installation av moderkortet i chassit
Installation av AGP-/PCI-kort
Installation av IDE-/SATA-enheter
Slutgiltig installation
Frivilligt
Mjukvara
Slutsats


15/01-04 | Niclas Alfinson | niclas alfakrull 64bits punkt se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version


Förberedelser, att tänka på

När man har valt vilka delar man skall ha och har fått hem alla skall man absolut inte slita upp alla paketen på en gång. Det första man bör göra är att granska kartongerna efter fraktskador så man inte har fått några defekta delar. När det är gjort rekommenderas det starkt att man läser igenom de manualer man fått med de olika produkter, kanske inte från pärm till pärm, men i alla fall skumma igenom dem så man får ett hum om vad det är för något och hur man skall installera det.

Nästa steg innan man börjar bygga är att välja arbetsplats. Här är det viktigt att välja en plats som är tillräckligt ljus för att man skall se vad man håller på med och stor nog så att man får plats med alla delar. Tänk också på att flytande vätska inte skall finns i närheten, till exempel glas med vatten, en läskburk och liknande. Det vore mycket tråkigt om man spiller något över sina nya delar så att de inte går att använda. Så vänta med all form av ätande och drickande till pauser, ät och drick inget i närheten av delarna!

ESD (Electro Static Discharge), statisk elektricitet är något som kan skada all form av elektronik. För att de delar som används till datorer inte skall ta skada av ESD levereras de allihop i så kallade antistatpåsar. Dessa är ofta silvriga till färgen och är lite styvare än vanliga plastpåsar. Låt med andra ord delarna ligga kvar i dessa påsar så länge som möjligt och packa enbart ur dem precis innan ni skall montera dem (vi har dock gjort annorlunda, men det är enbart för illustrativt syfte). För att undvika ESD under själva datorbyggandet finns det speciella armband och mattor att köpa. Är man bara försiktigt och försöker att enbart ta i kanterna (rör aldrig de svarta kretsarna) på sina komponenter skall man ha väldigt otur om något skall gå sönder på grund av ESD. Tänk också på att det kan vara en bra idé att ha rena händer och att ha på sig bomullskläder när man bygger datorn. Det senare eftersom sådana kläder inte ger upphov till lika mycket statisk elektricitet. Men vill man vara på den säkra sidan rekommenderas ett ESD-armband. Det fungerar på så sätt att man sätter ena änden runt sin handled och andra i jord, till exempel ett element.

De delar vi har använt till det här bygget är följande:

Det är alltså en Pentium 4-dator (socket 478) som vi skall bygga ihop. Men det enda som skiljer sig åt mot till exempel en Athlon XP eller Athlon 64 är själva installationen av processorn och hur man gör det kommer naturligtvis att nämnas för alla tre typerna i den här artikeln.

Det sista man behöver göra innan man börjar med själva byggandet är att ta fram de verktyg som behövs. Oftast är det bara en stjärnskruvmejsel och en vanlig dito som behövs, sax kan dock vara till hjälp i vissa fall, till exempel vid öppnandet av kartonger och påsar.

Tänk också på att ta det lugnt och sansat när ni bygger ihop er dator. Jäkta inte och ta god tid på er, risken är annars att ni gör något fel och får bygga om hela datorn eller ännu värre, skadar någon del. Ta det alltså lugnt, läs hellre i manualen och denna artikel en gång för mycket än en gång för lite.


« Föregående Nästa sida »


15/01-04 | Niclas Alfinson | niclas alfakrull 64bits punkt se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version

Diskutera denna artikeln i vårt forum!