Innehåll

PC-byggarskola

Inledning
Val av delar
Förberedelser, att tänka på
Förberedelser i chassit
Installation av processorn
Installation av internminnet
Installation av moderkortet i chassit
Installation av AGP-/PCI-kort
Installation av IDE-/SATA-enheter
Slutgiltig installation
Frivilligt
Mjukvara
Slutsats


15/01-04 | Niclas Alfinson | niclas alfakrull 64bits punkt se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version


Installation av IDE-/SATA-enheter

Alla extrakort är nu installerade och det enda som återstår att installera innan vår dator har fått alla sina delar är IDE-enheterna. Att installera dessa är lite krångligare än vad man först tror eftersom man måste ”bygla” dem.

För att förklara det lite enkelt kan vi säga att det i regel finns två IDE-kanaler på ett moderkort, en primär (IDE1) och en sekundär (IDE2). På varje kanal kan man ha som mest två IDE-enheter, en ”master” och en ”slave”. Vilken IDE-kanal man sätter sina enheter på behöver man inte bry sig om, däremot måste man hålla reda på vart man rent fysiskt på IDE-kabeln placerar sina enheter. Sätter man enheten längst ut på kabeln skall man bygla den som master, sätter man den på kontakten i mitten skall man bygla enheten som slave. Om man tycker det här är för krångligt kan man helt enkelt bygla alla sina enheter som ”cable select”, så behöver man inte bry sig om vart på kabeln man sätter enheterna. Men detta sätt kan ställa till med en del problem så vi rekommenderar varmt att man byglar sina hårddiskar för hand. Byglar man fel resulterar det bara i att datorn inte hittar enheten, då är det bara att bygla om den, så man riskerar inget om man byglar fel. Hur man gör för att bygla sina enheter står nästan alltid på en klisterlapp som sitter på själva enheten. Om det inte gör det så finns det med allra största säkerhet information om byglingen i manualen.

På bilderna här under ser ni en SATA-hårddisk ovanpå en IDE-hårddisk, och ni ser tydligt skillnaden på kablarna.

Använder man sig av SATA-hårddiskar behöver man inte bygla dem eftersom det enbart går att sätta en enhet på varje SATA-kanal.

Nu är det alltså dags att installera alla IDE-enheter och vi börjar med hårddiskarna. Det första som skall göras är naturligtvis att plocka fram hårddisken som skall installeras och sedan bygla den. Eftersom det är första enheten som installeras skall den byglas som master. När det är gjort skall den installeras i själva chassit. Hur man gör är upp till var och en, det finns mängder av olika sätt, vi använde oss av NoiseControl NoVibes III. Detta är en ram med gummiupphängning till hårddisken vilket gör att hårddisken inte avger lika mycket ljud. Denna installeras i ett 5,25”-fack istället för 3,5”-fack som brukligt.

Själva installationen av enheten är inga större problem. Om man installerar den i ett vanligt 3,5”-fack skjuter man helt enkelt in den i en plats tills skruvhålen i hårddisken kommer i samma position som hålen i facket. Sedan skruvar man helt sonika fast hårddisken med fyra skruvar (som medföljer chassit). Värt att nämna är dock att skruvarna man använder till att montera fast hårddiskarna brukar vara av en annan typ än de som används i övriga chassit. Så det är viktigt att man håller isär de två typerna. Enklaste sättet är helt enkelt att ta en skruv och testa att skruva ner den i hårddisken, passar den har ni hittat rätt skruv. Sedan upprepar man proceduren med byglingen och fastskruvningen lika många gånger som man har hårddiskar.

Nästa steg är att installera CD- och DVD-enheterna. De installeras på ungefär samma sätt som hårddiskar. Först byglar man dem och sedan skruvar man fast dem i chassit. Hur man fäster dem i chassit är svårt att svara på eftersom olika chassin har olika fästanordningar. Till ett av de vanligaste chassina ute på marknaden (Chiftecmodellerna) skruvar man fast en skena på varje sida av enheten och skjuter sedan in hela kalaset från framsidan tills det klickar till. Ett annat vanlig sätt att sätta fast sina 5,25”-enheter är att skjuta in enheten från framsidan och sedan skruva fast dem direkt i själva chassit, på samma sätt som vi gjorde med hårddisken.

Om man som oss använder NoVibes till sina hårddiskar är det på ovanstående sätt som hårddiskarna installeras, alltså i ett 5,25”-fack.

Vill ni ha en diskettstation i er dator är det nu ni skall installera den. Man gör precis på samma sätt som med CD- och DVD-enheterna, dock med den skillnaden att man inte behöver bygla diskettstationen och att man använder en annan kabel (medfölja vanligtvis moderkortet) och en annan kontakt på moderkortet.


« Föregående Nästa sida »


15/01-04 | Niclas Alfinson | niclas alfakrull 64bits punkt se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version

Diskutera denna artikeln i vårt forum!