Innehåll

PHP-skola

Inledning
Innan du börjar
Konfigurering
Ditt första script
Variabler
Arrays
If, Else, While och For
Funktioner
Att bolla variabler mellan sidor
Referenser

 


24/08-03 | Niklas "Nicke." Berggren | f1restorm@hotmail.com

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version


Inledning

PHP, vad är det egentligen? Vad används det till? Är det svårt? Behöver jag en bok?

Detta är frågor som ofta ploppar upp på 64bits forum. Jag har här tänkt förklara grundläggande PHP, lite hur det fungerar, vad variabler, arrayer, funktioner är och viktigast av allt: hur du lär dig själv!

Till att börja med tänkte jag förklara vad PHP är och vad det kan göra för dig. PHP är absolut inte, motsatt vanlig tro, något som helst substitut för HTML, däremot kan PHP generera dynamisk HTML åt dig. Dynamisk HTML innebär att koden tar olika form med hänsyn till vissa villkor, t.ex. ditt IP, innehållet i en databas, antalet aktiva besökare på sidan etc.
Att jämföra PHP med HTML eller javascript går helt enkelt inte, eftersom den förstnämnda används för att generera data, de två senare används vid presentationen, vilka båda har genererats av din PHP-kod. PHP har aldrig med layout etc. att göra direkt, men däremot generarar den HTML åt dig som i sin tur har med layouten att göra.

Ytterligare en skillnad är att en browser aldrig ser röken av korrekt PHP-kod, istället tolkar din webserver php-koden och skickar den resulterande koden/texten till browsern. HTML/javascript tolkas av din browser. PHP kallas serverside medans HTML/javascript kallas clientside. Logiskt, inte sant?
PHP behöver nödvändigtvis inte användas i samarbete med en webserver, utan är ett fullfjädrat scriptspråk i sig som kan användas för att uträtta saker på din dator i form av ett shellscript t.ex. Det vanligaste användningsområdet för PHP är otvivelaktligen på en webserver för att generera HTML, vilket främst är vad jag tänkte skriva om.

Varför skulle du vilja använda dig av PHP? Det beror på. Om du vill lägga upp en sida med information om isbjörnar och medföljande bilder på din tama isbjörn så behöver du troligen inte använda dig av PHP, så länge du vill att sidan ska se identisk ut för alla besökare. Vill du däremot använda dig av en databas för att publicera någonting? Eller kanske ha en enkel besöksräknare? Då kan PHP vara något för dig.

Innan du börjar

Det finns egentligen bara en sak du måste kunna innan du börjar koda PHP, det är HTML. Jag kan referera dig till lithers inlägg på webdesigndelen av 64bits forum om du inte har något vidare grepp om detta.
Saker som är mycket bra att ha åtminstone lite erfarenhet av sedan tidigare är programmeringsspråken C, perl eller java. PHP och C/java har en väldigt lik syntax och flera funktioner med samma namn och syfte. Detta är inget krav, det går utmärkt att lära sig PHP utan kunskaper i annat än HTML sedan tidigare men det blir så mycket enklare med bara lite C-kunskap. Lite grundläggande kunskap i hur en webserver fungerar är verkligen inte i vägen heller.

Konfigurering

ag förutsätter nu att du har PHP installerat och klart, behöver du hjälp med installationen kan du läsa thr/threats guide här på 64bits. Använder du dig av windows har jag ingen erfarenhet av detta, men det ska inte vara några svårigheter så länge du följer instruktionerna. IIS kan jag inte ge någon som helst hjälp med, och om du är rädd om din dator borde du inte överväga att använda det. Jag rekommenderar Apache som webserver, den finns gratis på www.apache.org
Konfigureringsfilen heter php.ini och lägger sig som standard i /usr/local/lib på ett *nix system och i din windowskatalogs system-katalog på en windowsdator.
Det finns inte allt för mycket här av intresse egentligen, så jag tar inte upp allt.
Det första av intresse vi stöter på är under avdelningen "Data Handling". Du kan här välja att sätta register_globals till On. Detta gör det lite enklare för dig att hantera variabler som skickas mellan sidor men samtidigt blir din kod lite osäkrare. Detta är inte att rekommendera, det är bättre om du lär dig koda "ordentligt" snarare än halvfuska, och få osäker kod. Alternativet är inte svårt.
Nästa intressanta del är upload_max_filesize. Denna inställning låter dig reglera hur stora filer du vill ta emot via HTTP-upladdning. PHP kan ta emot filer och behandla dem. Om du vill kan du t.ex. göra ett script som tar emot filer och parkerar i en katalog. Filuppladdning är knappast det första du kommer koda, och 2 MB som är standard är oftast tillräckligt.
Som ni ser finns det ganska mycket att göra i php.ini men inget som du behöver bekymra dig över.


  Nästa sida »


24/08-03 | Niklas "Nicke." Berggren | f1restorm@hotmail.com

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version

Diskutera denna artikeln i vårt forum!