Kom igång med IRC

Vad är IRC?
Börja med mIRC
Ansluta till kanalen #64
Vidare lektioner
Netikett
Inte bara mIRC



08/02-05 | Sven Arvidsson | sa@64bits.se


Vad är IRC?

Info
Nät: Quakenet
Kanal: #64
Notera: Kräver registrering mot Q eller inbjudan via /msg sixtyfour !invite

Den här guiden är tänkt som en introduktion till IRC. Vi går även igenom det populära programmet mIRC och vad som krävs för att ansluta till 64bits egen kanal. Är du redan bekant med IRC kan du hoppa till det stycket direkt.

IRC är en förkortning av Internet Relay Chat. Redan där hör man vad det handlar om, chat, att prata med andra via Internet. IRC består, till skillnad från exempelvis Webben, av flera olika nätverk. IRC är ett protokoll avsett för chat som är stommen i olika nätverk. Nätverken består sedan kanaler som man kan besöka och chatta med alla som är inne i kanalen samtidigt som en själv. Vår kanal finns på nätverket Quakenet, på senare tid det största IRC-nätverket.

Kanalernas namn börjar oftast med ett #, 64bits kanal heter #64. Det är viktigt att hålla i åtanke att kanaler skiljer sig mellan olika nätverk. #64 på Quakenet och #64 på Dalnet är två helt skiljda kanaler, de som är anslutna till #64 på Quakenet kan varken se eller chatta med de i #64 på Dalnet.

När det sedan är dags att ansluta kan man lätt bli konfunderad eftersom Quakenet har flertalet servrar i olika delar av världen. Det är dock samma Quakenet överallt, men du bör välja en server nära dig (vilken som helst av de svenska brukar fungera bra) för att undvika långa svarstider.

Börja med mIRC


Options i mIRC.

För att ansluta till IRC behöver du ett klientprogram. För Windows är mIRC det populäraste valet och vi har därför valt att gå igenom hur du kommer igång med det. (Faktum är att många förknippar programmet mIRC med IRC och pratar om att ansluta till mIRC, chatta i en mIRC-kanal och liknande. Men det är alltså helt fel.)

Börja med att ladda ner och installera mIRC. Efter att det är avklarat och du startat programmet för första gången kommer du mötas av en ruta där du ska fylla i namn, email samt "nickname". Ditt nickname är vad du vill kalla dig på IRC. Tänk på att välja ett namn som inte är vanligt eftersom det måste vara unikt. Dessutom kan namnet inte innhålla mellanslag eller andra specialtecken.


Ansluten till Quakenet.

Välj sedan Servers för att bestämma vilket nätverk du ska ansluta till. För att komma in på 64bits kanal väljer du Quakenet under IRC Network och Quakenet: Random SE server under IRC Server.

Nu är du klar att ansluta till Quakenet. Klicka på Connect to server-knappen. Det kommer att dyka upp en ruta som ber dig välja kanal, stäng den. På grund av omständigheter utanför vår kontroll var vi tvungna att ta bort möjligheten att direkt ansluta till #64.

Ansluta till kanalen #64

IRC har, precis som mycket annat, drabbats av det gissel vi kallar spam. 64bits kanal var inget undantag. Trots att vi i princip bannlyste alla adresser utom .com, .se, .net och .org fylldes vår banlista på ett dygn, och spammandet fortsatte.

För att komma in i #64 krävs att du är registrerad och inloggad mot Quakenets bot-tjänst, Q, eller att du först blir inbjuden till kanalen.

För att göra det kan du antingen först gå in i kanalen #64bits och där skriva !invite. Alternativt skriva /msg sixtyfour !invite utan att behöva gå in i #64bits. Vi rekommenderar dock att man registrerar sig.

När du gjort något av ovanstående kan du komma in i #64 genom att skriva /join #64. Kommandon skrivs i samma fält du använder för att chatta.

Vidare lektioner

Du kan, om du vill, vara inne i flera kanaler samtidigt. Använd bara /join-kommandot ovan igen. Sedan kan du växla mellan kanalerna. Det går även att ansluta till flera IRC-nät samtidigt, mer om det kan du läsa i hjälpfilerna till mIRC.

Det döljer sig många kommandon i IRC. Som du kanske redan gissat börjar alla kommandon med ett /. Vi går igenom några av de vanligaste här nedan.

Kommando
Beskrivning
/join #kanalnamn Låter dig ansluta till en kanal, finns den inte skapas den och du blir kanalens ägare eller "op" (se nedan).
/msg nickname hej Skickar ett privat meddelande till någon.
/nick ReallyCoolGuy byter nickname till ReallyCoolGuy, om ingen redan har det namnet.
/quit Bryter förbindelsen till IRC.
/part Lämnar kanalen men bryter inte förbindelsen till IRC.
/me är en cool snubbe Menlös funktion som anger en handling. Här hade det skrivit ut "ReallyCoolGuy är en cool snubbe" i kanalen.

På Quakenet och flera andra IRC-nät finns det en slags hierarki. Du kommer säkert märka att mIRC märker vissa individer med ett @ framför namnet. Dessa personer är "operators", eller "ops", som driver kanalen, ser till att reglerna efterföljs och sparkar ut eller bannlyser bråkstakar.


En helt vanlig dag i #64.

De regler som gäller i #64 är i princip samma som forumets regler. Det gäller förstås också att rätta sig efter Quakenets regler.

Ett annat prefix man stöter på då och då är ett + framför namnet. Detta ger bäraren "voice" i en modererad kanal, dessa är de enda som kan chatta när kanalen är modererad. Modererade kanaler träffar man inte på speciellt ofta.

Inte alla användare man hittar i kanalen behöver vara människor. På Quakenet är det t.ex. inte ovanligt att man ser någon med namnet Q i kanalen. Q är i själva verket en "bot", ett program som tillhandahåller vissa tjänster.

Q gör det bland annat smidigt att kontrollera en kanal på Quakenet eftersom operatörerna inte behöver se till att det alltid finns en mänsklig "op" närvarande för att dela ut operatör-status till andra.

Det finns många olika typer av botar, bland annat för att föra statistik, spara meddelande till användare som inte är online, spela spel och mycket annat.

Det sista vi ska gå igenom är en så kallad netsplit. Detta inträffar när en av alla servers som ett IRC-nätverk oftast består av får sin förbindelse bruten av någon anledning. Detta kommer visa sig som om flertalet användare (de som använder sig av en annan server) helt plötsligt skulle avsluta. När sedan förbindelsen upprättas igen, återkommer de igen.

Netikett

Netikett är etikett på nätet. Kort sagt är det inga konstigheter som gäller här, använd vanlig hyfs och bemöt människor med samma respekt på IRC som när du möter dem i person eller talar över telefon.


X-Chat under GNOME.

Förutom att självklart följa de regler som finns i en kanal eller för ett speciellt nätverk är det ett par saker man bör ha i åtanke. Undvik att upprepa saker flera gånger, detsamma gäller att kopiera in stora textstycken. Ett par rader kan vara okej, men fråga först om det gäller mer.

Skriv inte med enbart stora bokstäver. På IRC är det samma sak som att skrika och anses riktigt ouppfostrat. Gör inte reklam för andra kanaler, och efterfråga heller inte operatör-/voice-status.

Till sist är det också viktigt att komma ihåg att alla man möter över IRC, precis som i "verkligheten", inte är att lita på. Tag därför aldrig emot filer från okända personer. Lämna inte heller ut personlig information hur som helst.

Inte bara mIRC

Som vi tidigare nämnt är shareware-klienten mIRC det mest populära programmet för att ansluta till IRC, det finns dock mängder med alternativ värda att kika närmare på. Man bör även ha i åtanke att mIRC på senare tid kritiserats pga. återkommande säkerhetsproblem.


Irssi under Mac OS X.

Ett hyllat alternativ för Windows-användare är Bersirc, ett annat är X-Chat, som finns för flertalet plattformar. Andra föredrar Irssi som är en IRC-klient med endast textläge. Även den finns för många plattformar. Många föredrar textbaserade klienter eftersom man då kan lämna dem igång med hjälp av "screen" och på så vis inte bli utloggad.

Det finns ingen brist på IRC-klienter, kikar man runt är det enkelt att hitta alternativ för så väl webben som för mobiltelefonen.

Nu har du förhoppningsvis fått en grundläggande lektion i IRC och verktygen för att använda det. Har du fler funderingar eller vill lära dig mer kan du hitta läsning på Quakenets hemsida. För en mer komplett samling av information kring IRC rekommenderas ett besök på hemsidan IRC Help.

Välkommen till #64!




08/02-05 | Sven Arvidsson | sa@64bits.se