Innehåll

SCSI RAID 0

Inledning
Testmaskin
Snabbfakta
Installation och Benchmarks
Slutsats


10/04-02 | Rickard | rickard@64bits.se
Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version


Inledning

Detta är en beskrivning av hur mina resultat blev när jag installerade en av de snabbaste hårddisk lösningar man idag kan använda på en ”normal” PC. Om man är beredd att betala över 10 000kr för ett SCSI RAID kort och använda ett moderkort med 64-Bits PCI bus så kan man givetvis få bättre prestanda. Man skulle även kunna använda fler hårddiskar när man kör RAID 0  för ökad prestanda. Dock så kan man generellt säga att riktigt dyra SCSI RAID kort är inte anpassade att köra RAID 0 på eftersom det ej ger någon säkerhet, och säkerhet är något man vill ha med dessa dyrare kort eftersom de är anpassade för att sitta i en server. Det kort jag har valt från ATTO Technologies är inte ett hårdvaru RAID kort. Med det menas att det finns ingen processor på kortet eller minne som avlastar den vanliga CPU’n och RAM-minnet. Med dagens processorer så är dock detta inte ett stort problem på hemdatorer.

Testmaskin

Intel P4 1600 @ 2400Mhz
ASUS P4B266 moderkort
512MB Crucial DDR minne
ASUS GF3 Ti500
3COM NIC
SB 512PCI
Windows 2000 med Service pack 2

2st Seagate Cheetah SCSI X15 36LP 18.4GB ULTRA160 15000RPM hårddiskar
1st ATTO UL3D SCSI RAID kort (www.attotech.com)
2st Interna U160 LVD 68-pins kablar med terminering

Snabbfakta

U160 – Det senaste SCSI gränssnittet (U320 finns bakom hörnet) som ger en
teoretisk överföringshastighet på 160MB/s

64-Bits PCI bus – Finns normalt på moderkort för servrar och på de flesta
dual CPU moderkort. PCI bussens maximala överföringshastighet vid 66Mhz är 533MB/s

32-Bits PCI bus – Den PCI bus som finns på dagen och gårdagens
moderkort som används för normala PC arbetsstationer. Maximal
överföringshastighet är 133MB/s

För mer information om olika RAID nivåer så rekommenderar jag dig att läsa
denna artikel.

Installation och Benchmarks

När kortet anlände från USA så kom det i en sk. bundlad förpackning. Det innehöll programvara för PC och MAC och 2st externa SCSI kablar. De RAID nivåer som kortet stödjer är RAID 0 för PC och RAID 0 och 1 för Macintosh. Kortet stödjer även 64-Bits PCI bus arkitektur vilket jag tycker är bra. För att kunna skapa en bootbar RAID 0 array för en PC så krävs det att kortet flashas med en speciell fil som finns på CD skivan. Detta är troligtvis ett sätt för ATTO att kunna tjäna extra pengar på att även få sälja med sin programvara. Det går alltså inte att installera ett operativsystem och använda sin RAID 0 array för att boota på om man inte även köper ATTO’s programvara så att man kan flasha om det. Kortet finns även i en billigare version med endast 1 kanal. Då heter kortet UL3S istället för UL3D.

Installationen var ganska enkel. Jag stoppade i SCSI kortet i en ledig PCI plats och kopplade in varje hårddisk till varsin U160 kanal. Eftersom U160 gränssnittet överstiger en vanlig 32-Bits PCI bus-hastighet så skulle det med all säkerhet gå lika bra att köra diskarna på endast 1 kanal. I detta exempel så är vi dock ute efter maximal prestanda så eftersom kortet har 2 kanaler så utnyttjar vi dem. Efter detta var klart så var det dags att uppdatera till den senaste firmwaren (BIOS uppdatering för kortet). I detta skede laddade jag även ner de senaste drivrutinerna från ATTO’s websida och lade dem på en diskett. Det finns drivrutiner för Windows 98 och Windows 2000.

Efter uppdateringen av firmwaren så bootade jag om datorn och hoppade in i SCSI BIOS inställningarna igen för att denna gång skapa min RAID 0 array. Jag kan säga att jag har haft tillfället att titta igenom BIOS inställningar på ett par SCSI RAID kort genom tiderna och de går inte ens att jämföra med detta kort. Normalt så brukar det finnas miljarder inställningar som man endast förstår hälften av om ens det. På detta kort så finns det inte så mycket mer man kan göra än att helt enkelt skapa en array, välja stripesize m.m.

Detta gjorde det mycket enkelt. Efter en hel del testande så kom jag fram till att 16K stripesize var det som gav mig bäst prestanda. Därför valdes den inställningen. I detta skede var det klart att börja jobba med systemet som om man hade 1 stor vanlig hårddisk installerad. Jag bootade på en windows 98 diskett och skapade en FAT32 partition. Efter omstart formaterade jag den med kommandot: format c: /z:8 vilket helt enkelt formaterar enheten med en clusterstorlek på 4K. Normalt så brukar man säga att cluster storleken ska matchas mot stripesizen. Med det menas att om man te x väljer 32K stripsize så ska diskarna formateras med 16K clustersize (detta gäller 2st hårddiskar). 16K clustersize * 2st hårddiskar blir 32K, vilket matchar stripesizen på 32K. Nu undrar ni dock kanske varför jag valde 4K i clustersize när min stripesize var på 16K? I mitt fall visade det sig att det gav mig bäst prestanda. Även när det gäller IDE RAID 0 så gäller det att pröva sig fram innan man hittar vilken stripe/clustersize som ger bästa prestanda.

Efter jag hade installerat Windows 2000, servicepackar m.m så var det dags att benchmarka systemet. De program jag har använt mig av här är:

 

  • ATTO Bench32
  • HD Tach V2.61
  • Sisoft Sandra 2002 PRO – Hårddisktestet
  • Performence Test V3.5E - Hårddisktestet
  • WinBench 99 - Endast disktester

Nedan ser ni screenshots tagna i ovanstående program. SCSI RAID 0 är defenitivt ingen billig lösning men den ger en extrem prestanda som vida överstiger IDE RAID 0. Bilderna är klickbara för att se dem i fullstorlek.

 

 
 
 

Slutsats


Bortsett från benchmarktesterna så känns datorn helt annorlunda. Hårddisk-accessen är blixtsnabb. Jag är mycket imponerad! Ett par exempel. Installation av service pack 2 för Windows 2000 utan att ta backup på ursprungliga filer tog 52 sekunder. Att starta Photoshop 6 tog 3-4 sekunder.

Vill du ha extrem prestanda så är detta den ultimata lösningen. Om du dock hellre lägger 10 000kr på något annat så kan jag varmt rekommendera IDE RAID 0 vilket är avsevärt billigare.



 




10/04-02 | Rickard | rickard@64bits.se
Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version

Diskutera denna artikeln i vårt forum!