Innehåll

Abit BH7

Inledning
Specifikationer
Paketet
Layout
BIOS och överklockning
Tester
Slutsats


Tack till Abit som lånade ut produkten för recension.

11/4-2003 | Martin "redhat" Hedlund | redhat@64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version


BIOS och överklockning

Abit använder sig av det ganska vanliga AwardBIOS från Pheonix. Dessutom använder man Abits "SoftMenu III", något som överklockaren känner igen som "Frequency/Voltage Control". Det är egentligen samma sak, i alla fall rent utseendemässigt. Här kan man ändra processorns FSB (Front Side Bus), PCI- och AGP-portens klockfrekvens samt CPU-, DRAM- och AGP-spänning. Därtill kan man låsa PCI-bussen, vilket kan vara bra vid överklockning.

Om man är en lycko-ost som råkar ha en processor utan multipellåsning finns det även möjlighet att ändra multipeln. Jag hade dock inte möjlighet att testa moderkortet med annat än en multipellåst P4-processor på 2,8 GHz.

Systembussen går att ändra med 1 MHz- steg mellan 100- och 250 MHz.

På den högra bilden syns "SoftMenu III". Ett verktyg som ni säkert känner igen sedan tidigare. Jag låter bilderna ovanför tala för sig själva.

I "Advanced BIOS Features" kan man bland annat ställa vilken ordning floppy, hårddiskar och CD-ROM ska bootas upp i. I den andra bilden visas "Advanced Chipset Features" vart man kan ställa minnenas latency, som i kort drag är minnenas fördröjning. På bilden har minnena sina standardinställningar.

På "Standard CMOS Features" finner man alla grundläggande inställningar till exempel datuminställningar. På den andra bilden har vi "Power Management Setup" vart man kan ställa alla ACIP-inställningar (mer om det längre ned). Här finns även "WakeUp"-funktioner. Om man aktiverar WakeUp by PME# of PCI kommer systemet att vakna om den får trafik på det inbyggda nätverkskortet eller ett PCI-kort. "WakeUp by Ring" väcker systemet när någon "ringer" till datorn. Det går också att ha "WakeUp by Alarm" där du kan ställa in vilket datum och vilken tid datorn ska starta.

"PC Health Status" är ypperlig ifall man vill övervaka systemets temperatur och fläktarnas varv. Men även ett bra skydd mot t ex överhettning då man kan ställa in att systemet stängs av vid en viss processortemperatur.

Därutöver finns det ett "Write Protect" Anti-virus-skydd, något som jag tror praktiskt taget alla moderkort släppta sedan 486-tiden har. Den gör egentligen ingenting annat än att varna innan något nytt skrivs in i boot-sektorn. Samt ACPI (Advanced Configuration Power Interface) som är utvecklat av Compaq, Intel, Microsoft, Phoenix och Toshiba som gör att man direkt från operativsystemet (Windows) kan styra t ex strömsparningsfunktioner. Man har inte byggt ACPI från grunden, utan det är snarare en vidare utveckling av redan befintliga system. Givetvis finns även DMI-stöd (Desktop Management Interface) på moderkortet som är en standard för hantering av komponenter i en PC. När jag väl talar om några av de mest vedertagna funktionerna så kan jag passa på att upplysa er om att det även finns stöd för Plug-and-Play.

Tester

Processor: Intel P4 2,8 GHz
Moderkort: Abit BH7, Albatron PX845PEV-800
Minnen: 1 st. 512 MB PC3200 (DDR400)
Grafikkort: Albatron GeForce 4 Ti4200 128 MB
Hårddisk: Seagate Barracuda V 80 GB

Operativsystem: Windows 2000 Professional

Överklockningen kan ses som ganska misslyckad, då processorn klarade förvånansvärt lite. Vid en klockfrekvens på 3,36 GHz kunde jag starta datorn, men den klarade inte av att dra igång operativsystemet. Hur som helst ger det dig kanske en föraning om vad moderkortet går för. Jag valde att inte överklocka grafikkortet under testen. Dels på grund av den passiva kylningen och dels grafikkortet hur som helst skulle bli flaskhalsen i systemet. Resultaten hade förmodligen blivit helt annorlunda med ett "top-of-the-line"-grafikkort, med den allra senaste spjutspetstekniken. Nåja, medan jag och många av er drömmer vidare om ett nytt värstinggrafikkort kan vi ta en titt på testerna.

Jag har valt att testa moderkortet i 3DMark2001 SE, 3DMark03, PCMark2002 och SiSoftware Sandra 2003. Vi börjar starkt med 3DMark2001 SE och nya 3DMark03. Program som kör väldigt tung 3D-hantering, något som även krävs av systemet vid spel. Anledningen till att poängen inte rusar iväg är som sagt grafikkortets fel. Hur som helst ser vi att Abit BH7 marginellt ligger före Albatron PX845PEV-800 i 3DMark2001 utan överklockning.


 

Här ser vi att Abit BH7 plockar hem "Minnes"-segern, men förlorar när det kommer till processorn (CPU). Albatron vinner dock med en högst marginell skillnad.


 

Och sist, men inte minst, SiSoftware Sandra 2003. Här har jag testat minnenas hastigheter. Vi ser att Abit BH7 ligger steget före även här, så länge korten inte är överklockade. Moderkortet vinner på såväl Integer som Float, en vinst på 25- respektive 38-poäng.

Vad ska man då säga om testerna? Tja, för 1000 svenska kronor får man leta länge innan man hittar ett bättre presterande P4-moderkort.

Slutsats

Abit imponerar starkt. Först när jag fick kortet var jag lite skeptisk, ett till utseendet grönt och tråkigt moderkort utan "flashiga" nordbryggekylare eller andra estetiska dragplåster. Men när man väl stängt in moderkortet i chassit och startar upp maskinen så ändras uppfattningen. Abit BH7 är ett kompetent moderkort med de mest nödvändiga funktionerna och god prestanda. Abit har lyckats göra BH7 till ett av marknadens mest prisvärda kort. Är du ute efter ett Celeron- eller P4-system som inte kostar skjortan så är BH7 ett väldigt hett tips.

Det finns inte så mycket annat att klaga på än att kortet ser lite tråkigt ut. Nu förtiden när chassin med fönster är vardagsmat är det trevligt med ett snyggt moderkort. Personligen tycker jag inte det spelar någon större roll då jag gömmer mitt chassi i skrivbordsskåpet.

Fördelar Nackdelar
Priset Tråkig färg/design?
Fin Layout  
God prestanda  



« Föregående  


11/4-2003 | Martin "redhat" Hedlund | redhat@64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version

Diskutera denna recensionen i vårt forum!