Innehåll

ABIT Fatal1ty AA8XE

Inledning
Specifikationer
Fatal1ty
I förpackningen
Layout & integrerade funktioner
BIOS, stabilitet & överklockning
Prestandatester
Slutsats

Tack till ABIT som gjorde denna recension möjlig.

11/01-04 | Niclas Alfinson | niclas alfakrull 64bits punkt se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version


Fatal1ty

Med Fatal1ty (som för övrigt är ett smeknamn på en duktig person inom datorspelsvärlden) satsar ABIT på att göra produkter avsedda för överklockning och datorspelande. Utöver det moderkortet vi idag recenserar finns det just nu enbart en till produkt i denna serie, ett grafikkort. Men fler är på väg och bör dyka upp inom kort.

Om vi enbart tittar på de vanliga specifikationerna för moderkortet ser det ganska ordinärt ut och det står inte ut på något sätt. Men när vi börjar kika närmare ser vi att det finns en hel del nya och intressanta specifikationer, men också en del bekanta och unika ABIT-funktioner.

Det vid det här laget välkända uGuru finns naturligtvis med på moderkortet. För er som vill läsa mer om det här rekommenderar vi denna sida i en föregående recension. Trots att det är två moderkort av helt olika karaktär är uGuru-funktionerna i princip den samma.

Något vi känner igen från tidigare MAX-produkter (till exempel ABIT IC7-MAX3) från ABIT är OTES-kylningen. Men nu har man tagit ett steg längre och inte nöjt sig med en fläkt, utan har istället satsat på två stycken, plus att man har placerat stora kylflänsar direkt på de kretsar som levererar ström till processorn/moderkortet (så kallade mosfets). Dessa blir mycket varma vid höga hastigheter vilket gör att de i vissa fall är flaskhalsen vid överklockning. Men ABIT hoppas nu att man löst det hela med både kylflänsar och en fläkttunnel ovanför. En annan fördel med dessa fläktar är att man suger varm luft direkt ur datorlådan istället för att enbart cirkulera den inuti lådan.

Två stycken 40mm-fläktar låter kanske inte som någon rolig historia. Men tack vare uGuru kan man reglera fläktarnas hastighet, och för det mesta står de helt stilla. Det är först när man börjar belasta datorn hårt och temperaturerna börjar stiga som fläktarna börjar snurra. I högsta hastighet låter de trots allt en del, men det är inte ofta de roterar i maxhastighet, som tur är.

Men man nöjer sig inte med att hålla mosfetsarna kylda, med moderkortet levereras också en plastattiralj (OTES RAMFlow) med ytterligare två stycken 40mm-fläktar som är avsedd att hålla arbetsminnet till rätt temperatur. Dessa monteras mycket enkelt och samma sak gäller med dessa fläktar som de i OTES-tunneln. Men att ha totalt fem stycken 40mm-fläktar (den femte på nordbryggan) genererar naturligtvis en hel del ljud när de roterar allihop, så man får inte vara rädd för lite ljud om man skall nyttja alla.

På undersidan av moderkortet hittar vi kopparsträngar precis under processorn. Dessa skall enligt ABIT öka värmeöverföringen från moderkortets kretskort till luften, och detta skall hjälpa till vid överklockning.

Ytterligare något intressant är att ABIT skickar med ett litet kretskort som monterar som PCI/AGP/PCIe-kort görs, alltså vid bakplåtarna. På detta kort återfinns alla ljudingångar (och utgångar). Enligt ABIT själva skall detta göra att signalen blir mer ren och inte utsättas för lika mycket störningar som om de placeras på sina vaniga platser.

Eftersom moderkortet är avsett för datorentusiaster tror ABIT att dessa också eftersöker saker som lyser. Detta kommer till sken genom att man har monterat flertalet röda lysdioder över hela moderkortet vilket gör att det lyser upp rött när man använder det. Tyvärr går dessa inte att stänga av på något enkelt sätt vilket troligen kommer att irritera många (undertecknad inkluderat).


« Föregående Nästa sida »


11/01-04 | Niclas Alfinson | niclas alfakrull 64bits punkt se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version

Diskutera denna recensionen i vårt forum!