Innehåll

Abit KT7A Extreme

Inledning
Specifikationer

Installation & Utseende
Extreme
KT133A
Softmenu III
överklockning & Benchmark
överklockningsfunderingar

Slutsats


Tack till TJ Computer för ett sponsrat exemplar.



6/10-01 | Whiz | whiz@64bits.se

Inledning

64 bits testar idag ett Abit moderkort med en modellbeteckning ni inte hittar hos tillverkaren. Låter det kryptiskt? Nej då, blir du förundrad över "Extreme" tillägget kan vi redan nu reda ut eventuella frågetecken genom att berätta att det här moderkortet hittar du endast hos återförsäljaren TJ Computer. Kortet är likadant som alla andra KT7A, med den lilla (eller stora) skillnaden att vi kan justera spänningen upp till 2,5 Volt! TJ utför en justering och omlödning av kortet för att vi MHz jägare ska klämma ut det mesta ur våra stackars processorer. Men mer om det senare.



Specifikationer

CPU: Sockel A - Duron och Athlon
Chipset: VIA KT133A
  VT 8363A Norra bryggan
  VT 686B Södra bryggan
Busshastigheter: 100-183MHz
Spänning: 1.1V-1.85V i original. (1.5V - 2.5V i vår Extreme variant)
AGP Stöd: 2X/4X
Minne: Tre Dimmplatser för PC100/133 SDRAM (Upp till 1,5GB)
Kortplatser: 1 AGP, 6 PCI, 1 ISA (delad med sista PCI platsen)
Portar: Två IDE portar (UDMA 33/66/100)
  PS/2 Tgb & PS/2 Musport
  En floppykontakt (Max 2.88MB)
  En paralellport
  Två seriellportar
  Två USB portar (Fyra med de extra medföljande)

För en komplett lista över specifikationer se här.



Installation & Utseende

Trots att jag var förberedd på krångel med VIAs kända och ökända drivrutiner 4in1 så hände det aldrig något tråkigt. Tvärtom så har jag inte upplevt något strul med moderkortet eller mellan moderkort & instickskort som ljudkort o.s.v. KT7A svalde glatt både den ena och andra hårdvaran jag testade.

Abit fortsätter att leverera sina moderkort med så få jumprar som möjligt. Precis som KT7 så sköts allting via BIOS och Softmenu III där du kan ändra multipel m.m. om du har en upplåst processor (mer om Bios och Softmenu senare). Inga jumprar, är det en fördel eller nackdel? Döm själv. Jag må vara gammalmodig, det kändes lite osäkert i början men när jag väl började experimentera med Softmenu så fick jag en ny
kompis :-) Det är onekligen bekvämt att inte behöva öppna lådan för att testa lite. Problemen börjar dock när du satt en så hög FSB eller gjort något annat dumt att systemet vägrar boota, då krävs en nollställning av CMOS och därmed försvinner alla inställningar. Där krävs det förflyttning av en jumper - men det är ett billigt pris att betala. Det hade varit mycket trevligt om Abit hade levererat kortet med inbyggd backup av BIOS, eller ett alternativ att starta med senast fungerande inställningar, så man slipper börja om från början med konfigurationen. Sådant godis är vi inte bortskämda med än, men man kan ju önska sig…

Portarna och kontakterna vi hittar skiljer sig inte nämnvärt från andra moderkort, dubbla PS/2 kontakter, skrivarport, två seriellportar och två USB kontakter som fördubblas om du väljer att begagna dig av de medföljande extra USB portarna. Jag hade gärna sett att man kunde placera dessa i fronten i en ledig 5,25" plats som på märkesdatorer ex. Compaq. Men Abit delar visst inte min åsikt. ännu en sak att sätta på önskelistan.
Med sin storlek på 230 x 300 m.m. kvalificerar sig KT7A varken bland de största eller minsta moderkorten. Faktum är att det är flera centimeter mindre än mitt förra moderkort Asus K7V men du rekommenderas fortfarande att ha en någorlunda stor låda för att inte få problem.

Anmärkningsvärt när det gäller designen är att norra bryggan sitter snett, den är vriden 45grader. Någon lustigt tekniker på en koffeintripp som förstört den annars så stela designen? Inte alls, med den här något okonventionella layouten så förkortas ledningarna och vi får också kortare, bättre signaler och på så vis ett stabilare moderkort. Om det här verkligen fungerar låter vi de lärda tvista om. En eventuell skillnad går inte att mäta eller ens uppskatta.

Bryggan är också utrustad med kylfläns och fläkt. De flesta tillverkare brukar strunta i det senare alternativet trots att det kan bli ganska varmt. Med lite kylpasta så blir det här ett ganska bra alternativ och vi som slipper själva att inhandla bättre kylanordning.

Kortet har fyra fläktkontakter utplacerade och det borde räcka för fläktentusiaster. Jag råkade ut för ett litet äventyr när det gäller en av dessa. Ni vet alla hur varm Duron/Athlon kan bli, utan en fullt fungerande fläkt kan du förstöra dem på några sekunder. Därför startar inte systemet upp om moderkortet inte känner av någon signal på FAN1 kontakten. Dum som jag är använde jag mig av FAN2 och systemet vägrade svara, istället fick jag höra det frustrerande pipljudet vi alla känner till. Jag fick ägna mig någon timme åt felsökning p.g.a. den dåliga dokumentationen i manualen som inte alls tar upp detta ämne. Smart funktion Abit - men informera oss konsumenter!

För att återgå till utseende och utformning så finns det en del småsaker att klaga på. AGP porten sitter inträngd för nära den tredje RAM platsen vilket gör att du inte kan klämma in ett minne där med kortet i. Andra saker att lägga på minnet är att processorsockeln sitter väldigt nära kanten på kortet. Vid mina tester körde jag moderkortet på bordet utan låda och upplevde det positivt att enkelt kunna plocka bort flänsen. När det sedan är dags att plocka in systemet i chassit är det nästan omöjligt att lossa flänsen. Det är inte heller riktigt bra för luftflödet att ha flänsen så nära sidorna i lådan.

När vi ändå klagar så kan vi lika gärna ta upp det dåliga utrymmet kring sockeln, större kylare som Thermaltakes SuperOrb! Kommer inte att få plats. Inte heller är det riktigt bra med dig som har vattenkylning i åtanke.

Nästan mitt i sockeln hittar vi en trevlig pryl. En liten temperaturmätare så vi kan hålla koll på överklockarens gissel nummer ett - värmen. Den här lösningen med givaren är verkligen inte den bästa, men det är bättre än inget och visar på Abits goda vilja.

KT7A har rejält med kortplatser, sex stycken PCI platser borde täcka även dig med stort habegär. Abit har precis som andra skrotat den totalt värdelösa AMR (Audio Modem Riser) platsen. Marknaden svämmar inte precis över av billiga ljudkort och modem som använder sig av den lösningen. Därför har man valt att satsa på en gammal pryl, ISA. Perfekt för dig som fortfarande har ett gammalt, men fullt dugligt kort. Bättre gammalt och användbart än nytt och odugligt.

Trots sin ganska kompakta form så presenterar Abit en mängd funktioner, med vissa undantag så är kortet smart utformat så att inga sladdar hänger över kylningen och spolierar luftflödet.

Nästa sida -->>


 

6/10-01 | Whiz | whiz@64bits.se