Innehåll

Abit AN7

Inledning
Specifikationer
I förpackningen
Layout & integrerade funktioner
BIOS, stabilitet & överklockning
uGuru
Prestanda
Slutsats


Tack till Abit som gjorde denna recension möjlig.

23/12-03 | Daniel Rufelt | xx@64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version


Inledning

Abit NF7 och NF7-S måste sägas vara riktiga succémoderkort, älskade av många av de hemmabyggare och entusiaster som ägnar sig åt överklockning av socket A-processorer. Det som gjort korten så populära är främst deras goda överklockningsfunktioner, överklockningspotential och prestanda. Tillsammans med en konkurrenskraftig prissättning har detta gjort Abit till den riktiga kungen på socket A-sidan, och i ärlighetens namn har konkurrenterna inte haft mycket att säga till om.

Visst, tillverkare som Asus och EPoX har gjort tappra försök att putta ner Abit från tronen, men de har inte nått några större framgångar. NF7-moderkorten är dock långt ifrån perfekta och naturligtvis finns det rum för förbättringar. Detta har Abit insett och genom att släppa det nya moderkortet AN7 gör man ett försök att komma ett steg närmare det perfekta socket A-moderkortet. Om AN7 är ett kort att rekommendera, och för vem, har vi för avsikt att utröna i denna recension.

Specifikationer

Tillverkaren har föga förvånande valt att basera moderkortet på NVIDIAs chipset nForce2 Ultra 400, vilket får sägas vara ett självklart val i dagens läge. Ultra 400 är värstingmodellen i nForce2-serien och är som kanske bekant det socket A-chipset som presterar bäst. Är ni som läsare intresserad av mer djupgående information om nForce2 rekommenderar vi att ni tar en titt på vår recension av Abit NF7-S, där kretsuppsättningen behandlas grundligt.

I vanlig ordning inleder vi med att titta på kortets specifikationer. Notera att kortet för närvarande endast finns i en variant, men att andra varianter kan tänkas släppas i framtiden.

Pris 1000 - 1200 kr
Tillgänglighet Hög
Storlek 30,5 x 24,5 cm (H x B)
Processorstöd Samtliga socket A-processorer som för närvarande finns tillgängliga på markanden.
Nordbrygga NVIDIA nForce2 Ultra 400
Sydbrygga NVIDIA nForce2 MCP-T
AGP-stöd AGP 4X/8X
PCI-platser 5 stycken
Minnesplatser 3 stycken
Minnesstandard DDR200/266/333/400
Maximal minneskapacitet 3 GB
Parallell ATA-standard ATA/133
Parallell ATA-kontakter 2 stycken (4 enheter)
Serial ATA-standard SATA/150
Serial ATA-kontakter 2 stycken (2 enheter)
Serial ATA-krets Silicon Image Sil3112A
USB-portar 4 stycken
USB-standard 2.0
Lediga fläktuttag (3-pin) 4 stycken
Ljud Realtek ALC658 + NVIDIA SoundStorm
Nätverk Realtek RTL8201BL (10/100 MBit) + NVIDIA MCP-T
FireWire (IEEE1394) Texas Instruments TSB41AB2PAP + NVIDIA MCP-T
Testad BIOS-version 1.3
Testad PCB-revision 1.0

Abit har som synes valt MCP-T-sydbryggan istället för den billigare MCP, vilket medför att det ges stöd för (tillsammans med specificerade kretsar) FireWire, nätverk samt NVIDIAs Soundstorm-ljud. Vi ser också att moderkortet har de flesta normala funktionerna man kan tänkas behöva idag.

I förpackningen

Moderkortet levererades i en typiskt moderkortskartong som i vanlig ordning utsmyckats med diverse logos, en bild på kortet samt en del information.

I förpackningen fann vi, förutom moderkortet självt, följande:

  • En 80-pinnars IDE-kablel.
  • En floppy-kabel.
  • Två SATA-kablar.
  • En strömadapter för två SATA-enheter.
  • En I/O-plåt.
  • En manual samt en snabbmanual för själva moderkortet.
  • En manual för uGuru-funktionerna.
  • Ett bygel-/chassianslutningsschema för fastsättning i chassit.
  • En CD-skiva samt en diskett.

Här medföljer det mesta man kan tänka sig medfölja ett moderkort i denna prisklass. Till trevligheterna hör också det faktum att tillverkaren skickar med en strömadapter för SATA-enheter. De flesta SATA-enheter använder en ny strömkontakt som inte är särskilt vanlig än hos nätaggregaten, och då kan denna adapter komma väl till pass.

Dokumentationen består av tre delar. Den första delen är den vanliga manualen, som går igenom allt från himmel till jord. För de som inte vill plöja igenom den manualen medföljer en så kallad snabbmanual, som på åtta språk kortfattat tar upp det väsentliga som behövs för att fullfölja en installation av moderkortet. Snabbmanualen är helt klart att rekommendera om man inte stöter på problem och den är onekligen mer lätthanterlig än den vanliga manualen. Sist men inte minst medföljer en manual som går igenom uGuru-funktionerna. Vad uGuru är återkommer vi dock till senare. Samtliga manualer är välskrivna, och vi måste ge tillverkaren en eloge för snabbmanualen, den borde uppskattas av användare som vill ha kortfattade men koncisa installationsanvisningar.

Sist men inte minst vill vi i vanlig ordning tillägna den medföljande mjukvaran några ord. Förutom drivrutiner, Adobe Acrobat Reader, moderkortsmanualen och flashningsprogram för BIOS, så medföljer följande programvaror på CD-skivan:

  • LoFormat
    Ett DOS-program som används för att lågnivåformatera hårddiskar, det vill säga radera all data på en hårddisk fullständigt (inklusive MBR och partitionstabeller).
     
  • uGuru
    Detta är egentligen ett helt paket med mjukvara för att använda uGuru-funktionerna på moderkortet, vilka vi kommer att gå in på senare.

Mjukvarupaketet är inte direkt upphetsande; ett ordentligt mjukvarupaket hade onekligen varit trevligt men det känns inte direkt som något saknas. Bra mjukvara och dokumentation är alltid trevligt hos ett moderkort, men knappast avgörande vid slutbedömningen.


  Nästa sida »


23/12-03 | Daniel Rufelt | xx@64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version

Diskutera denna recensionen i vårt forum!