Innehåll

Abit AT7-MAX2

Inledning
Specifikationer
I förpackningen
Layout & integrerade funktioner
BIOS, stabilitet & överklockning
Mjukvara och dokumentation
Media XP
Prestanda
Slutsats


Tack till Abit som gjorde denna recension möjlig.

12/03-03 | Daniel Rufelt | xx@64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version


BIOS, stabilitet & överklockning

Moderkortets BIOS är den sedvanliga Award/Phoenix 6,0. Den är överskådlig och moderkortstillverkaren har valt att följa samma layout som de flesta andra, vilket gör att man känner sig hemma. 

Det mesta man kan önska sig finns faktiskt i BIOS, alltifrån mängder av minnesinställningar till möjlighet att ställa in minnesspänningen. Förutom den vanliga möjligheten att övervaka temperaturer, varvtal och spänningar så finns även möjligheten att välja två processortemperaturer för att förhindra överhettning. Vid den första och lägsta temperaturen så börjar moderkortet att varna genom PC-speakern. Vid den andra temperaturen så stängs datorn automatiskt av. Detta är givetvis bra för att förhindra att processorn blir överhettad vid händelse att till exempel processorfläkten skulle gå sönder. Kombinerat med skyddet mot direkt överhettning som vi nämnde tidigare, ger detta ett utmärkt skydd mot överhettning av processorn. Möjlighet att stänga av datorn då processorfläkten (eller den fläkt som är kopplad till fläktuttaget för processorn) stannar finns även.

I BIOS finns möjlighet att ändra följande inställningar, främst associerade till överklockning:

  • Multiplier: 5-22,5x
    Att ändra multipliern kan vara mycket användbart vid överklockning, speciellt då man vill nå så hög busshastighet som möjligt, eller få ner busshastigheten till standardnivåer men samtidigt överklocka. Vi provade denna funktion i den mån det var möjligt, och den fungerade utmärkt.
     
  • Processorspänning: 1,1-2,325 V
    Här har tillverkaren varit mycket generös, att kunna ändra spänningen över 1,85 V är ganska ovanligt och mycket bra om man ska överklocka mycket och har bra kylning. 2,325 V räcker mycket långt; för att kyla en processor som körs på så hög spänning krävs kraftig vattenkylning eller dylikt. Temperaturen som uppmättes av moderkortets övervakningsfunktioner låg nästan exakt på samma spänning som man valt i BIOS, vilket är ett tecken på moderkortsets påkostade strömförsörjning som vi skrev om på förra sidan.
     
  • Busshastighet: 100-250 MHz
    Genom att använda sig av en klockgenerator från Realtek ger man användarna möjlighet att ändra busshasigheten mellan 100 och 250 MHz i 1 MHz-steg! Genom att använda oss av en Athlon XP med upplåst multiplier lyckades vi nå en busshastighet på 190 MHz, vilket ses som mycket bra.
     
  • Minnesspänning: 2,55-3,25 V
    Tillverkaren har inte snålat med möjligheten att ändra minnesspänningen, att i 0,1 V-steg kunna ändra från spänningen från 2,55 till hela 3,25 V är inte särskilt vanligt, och bör inte göra någon överklockare besviken. Spänningen kan med fördel ökas då man vill nå höga busshastigheter, men ändå vill köra minnet på relativt strikta inställningar.
     
  • Busshastighet:AGP-hastighet:PCI-hastighets-förhållandet går till skillnad från på många andra moderkort att ändra manuellt. Valen som finns är 3:2:1, 4:2:1 och 5:2:1, där den sistnämnda inställningen är den som bör användas i busshastigheter runt 166 MHz och uppåt. En inställning som fick AGP- och PCI-hastigheterna att vara inom sin normala frekvenser vid busshastigheter runt 200 MHz hade varit trevligt, men avsaknaden av en sådan inställning beror helt på att KT400 inte stöder denna inställning.

För att sammanfatta överklockningsfunktionerna så är de mycket goda, det är inget vi direkt saknar. Spänningarna går att ändra till värden som är långt över att rekommendera, vilket ger överklockare goda möjligheter till överklockning och frihet. Det faktum att vi nådde en busshastighet på 195 MHz utan att stabiliteten blev lidande tyder bara på att tillverkaren arbetat med moderkortet för att få det stabilt även i hastigheter över vad som chipset tillåter. Dessa överklockningsfunktioner kombinerat med den påkostade strömförsörjningen gör detta moderkort till en utmärkt grund i ett system som ska överklockas mycket.

Skulle man ha valt sådana BIOS-inställningar att man inte får bild på skärmen (t ex till följd av för hög busshastighet) så är man inte tvingad att nollställa CMOS (det minne där BIOS-inställningarna lagras) genom att flytta en jumper på moderkortet. På många moderkort är man tvingad att göra detta, och man måste således öppna sitt chassi. På detta moderkort, liksom på en del andra moderkort anpassade för överklockning, så kan man antingen hålla in insert-knappen när datorn startar, eller starta om datorn några gånger, så kommer inställningarna i BIOS ignoreras och datorn kommer förhoppningsvis starta som vanligt, och man hamnar automatiskt i BIOS. Man har då möjlighet att rätta till inställningarna så att datorn kan starta normalt vid nästa uppstart.

Är du intresserad av att veta exakt vilka inställningar som går att göra i BIOS rekommenderar vi dig att ta en titt på i moderkortets manual, som finns för nerladdning här.

Moderkortets stabilitet var för mycket hög och vi hade inga som helst problem med att datorn hängde sig eller liknande, även fast vi körde 3DMark2001, som belastar datorn mycket hårt, flera dagar i sträck. Detta är något man givetvis ska förvänta sig och kräva av ett moderkort, men som naturligtvis är viktigt att testa.

Många moderkort med fyra stycken DIMM-platser brukar ha stabilitetsproblem om man kör med minnen i alla minnesplatser. Vi provade att installera fyra stycken enkelsididiga 256 MB PC3200 DDR-SDRAM från Samsung med positiva resultat, moderkortet var lika stabilt med två som med fyra stycken minnen monterade.


« Föregående Nästa sida »


12/03-03 | Daniel Rufelt | xx@64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version

Diskutera denna recensionen i vårt forum!