Innehåll

ABIT Siluro FX5600 Ultra DT 128 MB

Inledning
I förpackningen
Specifikationer
Layout & funktioner
Kylning & ljudnivå
Överklockning
Prestandatester
Slutsats


Tack till ABIT som gjorde denna recension möjlig.

07/07-03 | Niclas Alfinson | nizenco(at)64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version


Specifikationer

I tabellen nedan ser ni specifikationerna för det här grafikkortet.

Processor NV31 (FX5600).
Tillverkningsprocess 0,13 micron.
Processorhastighet 350 MHz.
AGP-standard 8X (bakåtkompatibel med 4X).
RAMDAC 400 MHz.
Minnestyp DDR-SDRAM.
Minnesbuss 128 bit.
Minneshastighet 700MHz DDR.
Minnesbandbredd 11,2 GB/s.
Fill rate 1,4 miljarder texels/s.
Utgångar D-SUB, DVI och S-video-ut.
Övrigt DirectX 9.0-kompatibel med Vertex Shader 2.0+ och Pixel Shader 2.0+ (CinFX).

Som synes stödjer det här grafikkortet DirectX 9.0 fullt ut vilket gör att det rent teoretiskt kommer klara av framtidens spel. Dock är det inte säkert att grafikkortet i sig är kraftfullt nog för att man skall kunna spela framtidens spel med alla visuella effekter på en rimlig nivå.

För er som vill ha mer information om CinFX finns det i denna recension.

För att få reda på skillnaderna mellan FX5200 (NV34) och FX5600 (NV31) hänvisar vi till följande recension. Notera dock att det är den nya versionen av FX5600 Ultra som nämns i tabellen, enda skillnaden på den nya versionen och den vi testar här är klockfrekvensen. Den nya versionen är klockad till 400 MHz på både minnet och processorn, den vi testar här är klockad till 350 MHz på båda.

Layout & funktioner

Kretskortet som alla komponenter är monterade på har en havsgrön färg. Detta är den enda färgglada komponenten på grafikkortet, detta är dock inget större problem eftersom inte många köper grafikkortet efter utseendet, men har man ett plexiglas i lådan eller liknande kan det vara värt att leta efter ett grafikkort med ett speciellt utseende.

Minnena som sitter monterade på grafikkortet är av det nyare BGA-formatet. Detta är en fördel eftersom dessa minnen inte utvecklar lika mycket värme som minnen gjorda i det äldre TSOP-formatet. Eftersom minnena utvecklar mindre värma klarar de av högra klockfrekvenser utan att bli instabila. Minnena på det här grafikkortet har märkningen 2.8 ns vilket betyder att den specificerade klockhastigheten på dessa minnen är 715 MHz, alltså inte långt över de 700 MHz som minnena är klockade till vid leverans.

På bakdelen av grafikkortet återfinns den extra strömkontakten som krävs för att grafikkortet skall kunna köras i sin fulla hastighet. Anledningen till att denna kontakt är nödvändig är att grafikkortet drar så pass mycket ström att AGP-porten inte klarar av att leverera tillräckligt mycket till grafikkortet. Om man inte kopplar in den extra strömkabeln till grafikkortet kommer det att klocka ner sig automatiskt och alltså köras i en lägre hastighet. Det är troligen minnena som drar mest ström eftersom exakt samma kort fast med minnen som är klockade i en betydligt lägre hastighet (200 MHz/400 MHz DDR) inte har denna extra kontakt.

Längden på grafikkortet är längre än vissa andra standardkort men inte så långt så att det skall ställa till något problem. Kortet är lite längre än Ti4200 men kortare än Ti4400/4600. Det är bara i mycket små lådor som längden på det här grafikkortet kan bli ett problem.


« Föregående Nästa sida »


07/07-03 | Niclas Alfinson | nizenco(at)64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version

Diskutera denna recensionen i vårt forum!