Innehåll

ABIT Siluro OTES FX5900 128 MB

Inledning
I förpackningen
Specifikationer
Layout & funktioner
Kylning & ljudnivå
Överklockning
Prestandatester
Quake III
Unreal Tournament 2003
Slutsats


Tack till ABIT som gjorde denna recension möjlig.

07/08-03 | Niclas Alfinson | nizenco(at)64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version


Inledning

För något år sedan var Nvidia det ledande företaget inom grafikkortsvärlden, det var först när ATI lanserade sitt Radeon 8500 som Nvidia fick lite konkurrens. Året senare lanserades Radeon 9700 och det var första gången på länge som Nvidia hamnade på efterkälken. Många trodde att allt skulle ställas tillrätta med NV30 (FX5800) som snart skulle dyka upp. Men när det väl dök upp efter många förseningar visade sig att kortet inte på långa vägar var det monster som många hade hoppats på. Enda sättet som det kortet var ett monster var på dess läte och enligt många kunde man knappt befinna sig i samma rum som grafikkortet på grund av dess ljudnivå. Därav fick kortet de mindre trevliga smeknamnen såsom dammsugare, hårblås och liknande. Visst, det fanns en hel del bra saker med NV30, men också en hel del dåliga.

Läget på grafikkortsmarknaden vände alltså på en femöring. Från att Nvidia hade varit det självklara valet för många med dess stabila drivrutiner, höga prestanda och stabilitet hade nu ATI blivit lika självklart, av samma anledningar som Nvidia var det obestridliga valet tidigare.

Månaderna gick och Nvidia lanserade nyligen sin nya krets, NV35 (FX5900). Denna krets bygger vidare på det misslyckade NV30 men man har förhoppningsvis försökt att ta de bra bitarna från NV30 samtidigt som man försökt eliminera de mindre bra bitarna (bland annat ljudnivån).

Kortet vi idag skall ta oss en titt på är ett ABIT Siluro OTES FX5900 128 MB och det är som ni hör på namnet baserat kring NV35 (FX5900).

Hur presterar det här kortet och hur har Nvidia lyckats med den här nya kretsen?

I förpackningen

Det första man märker när man får grafikkortet är storleken på lådan. Det är betydligt större än vanliga grafikkortslådor, men å andra sidan innehåller lådan heller inte ett vanligt grafikkort. När man sedan öppnar den stora lådan ser man att det ligger tre mindre lådor inuti. I dessa ligger grafikkortet och dess tillbehör fint nedpackade så att inget skall skadas under resans gång fram till slutanvändaren.

När man öppnar de tre mindre lådorna finner man följande:

  • Grafikkortet självt.
  • En manual till grafikkort.
  • En broschyr som berättar om OTES-kylningen.
  • En el-adapter.
  • En DVI till D-SUB-adapter.
  • En kort S-VHS-kabel.
  • En kort komposit-kabel.
  • En S-VHS till komposit-adapter.
  • Två CD-skivor med drivrutiner och programvara.

Det är inget som jag saknar på tillbehörsfronten över huvud taget utan allt som kan tänkas behövas till ett grafikkort medföljer. Manualerna som medföljer är dugliga och gör vad de skall och programvaran som medföljer är alla av nyttig sort. Exempel på program som medföljer är WinDVD och Graphics MAX. Det sistnämnda är ett överklockningsprogram utvecklat av ABIT själva.

Något som jag definitivt tycker är bra är att ABIT har valt att inte skicka med några spel alls. På så sätt sjunker troligen detta redan dyra kort i pris något, och med handen på hjärtat, hur många spelar de spel som medföljde ens grafikkort?


  Nästa sida »


07/08-03 | Niclas Alfinson | nizenco(at)64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version

Diskutera denna recensionen i vårt forum!