Innehåll

Abit IT7-MAX2 V2.0

Inledning
Specifikationer
Paketets innehåll
Layout
BIOS
Överklockning
Tester
Sammanfattning


Tack till Abit som gjorde denna recension möjlig.

05/03-03 | Niclas Alfinson | nizenco@64bits.se
Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version


Inledning

Under den senaste tiden har inget revolutionerande på moderkortsmarknaden skett. Det kommer nya chipsetet, nya minnesstandarder och dylikt, men i övrigt har det inte skett mycket. Ett bra exempel på detta är att det fortfarande finns en hel del personer som använder det ”antika” Intel 440BX-chipsetet som lanserades för snart fem år sedan. Visst det har kommit mycket snabbare kort, men det finns antagligen inte många som slår dessa moderkortet baserade på Intel 440BX om man ser till stabiliteten. Abit har dock på senare tid lanserat en helt ny serie av moderkort kallade MAX. Det speciella med dessa är att man tagit bort alla gamla portar såsom COM- och LPT-portar. Istället har man satt dit extra USB-portar. Är moderkortet något att satsa på, är Abit över huvudtaget mer nytänkande än alla andra moderkortstillverkare?

Specifikationer

Abit IT7-MAX2 V2.0 är fullproppad av funktioner. Jag skall här nedan försöka sammanfatta de flesta av dem.

Processorstöd Sockel 478-baserade, Willamette/Northwood, både med 400- och 533 MHz-buss.
Nordbrygga Intel 845PE.
PCI-platser 4 stycken, PCI 2.2 kompatibla.
AGP-platsen 1 styck AGP 4X-port (endast för AGP-kort som använder 1,5 V).
Minnesplatser 3 stycken.
Minnesstandard DDR200/266/333.
Maximal minneskapacitet 2 GB.
IDE-standard 2 stycken ATA-133-kanaler.
USB-portar 6 stycken.
USB-standard 2.0
Ljud 6-kanalsljud (Realtek ALC650).
Nätverk Realtek RTL8100B, 10/100 Mbit.
RAID 2-kanals ATA133-RAID-kanal, Highpoint HPT374 ATA 133 RAID (0, 1 och 0+1).
Serial ATA (SATA) 2 stycken SATA-150-portar.
Övrigt Klarar HyperThreading Technology, har 2 stycken IEEE 1394-portar (Firewire).

Moderkortet har som ni ser mängder av funktioner, det finns egentligen inte något som fattas i min mening. SATA-portarna gör att moderkortet blir mer framtidssäkert och klarar de kommande hårddiskarna. Den integrerade RAID-kontrollern från Highpoint verkar även den trevlig. Inte bara för att man kan köra de vanliga RAID-formarna som RAID 0 och RAID 1 utan också för att man genom den får tillgång till två ATA-kanaler till vilket i sin tur gör att man kan koppla in fyra ATA-enheter extra såsom hårddiskar och CD-brännare. RAID-kontrollern klarar även av RAID 0+1 vilket är användbart om man både vill ha ett snabbt och säkert system. Nackdelen med denna RAID-form är dock att man behöver minst fyra hårddiskar. Något ovanligt med detta moderkort är de integrerade IEEE 1394-portarna. Det är idag inte speciellt vanligt med sådana direkt på moderkortet. Det är mer vanligt att det enbart finns kontakter för dem och att man själv för att köpa till portarna om man vill använda dem.

Det enda som jag saknar på detta annars välutrustade kort är två BIOS-kretsar. Detta är fördelaktigt på så sätt att man alltid har en dator i startbart skick vid en misslyckad BIOS-flashning. Om t.ex. strömmen går eller om man flashar en korrupt fil så blir moderkortet vanligtvis icke användbart. Detta går att förhindra genom att montera på två BIOS-kretsar, en som användas som standard och en reserv som går igång om det primära blir korrupt av någon anledning.

Paketets innehåll

Moderkortet levereras i en mycket trevlig låda som antagligen gör sig bra på olika datorbutikers hyllor. Det speciella med denna låda är ett ”fönster” som gör att man ser delar av moderkortet och som bör väcka intresse hos en potentiell köpare.

Objekten som återfinns inuti lådan är dessa:

• Moderkortet själv.
• 1 st. bakpanel med två stycken USB 2.0-portar.
• 1 st. I/O-shield.
• 2 st. ATA133-kablar.
• 1 st. floppykabel.
• 1 st. SATA-konverter, Abit kallar denna Serillel.
• 1 st. 0,5m SATA-kabel.
• 1 st. strömkabel till SATA-konvertern.
• 3 st. buntband.
• 3 st. klippanordningar för att fästa större kablar.
• 1 st. manual till moderkortet.
• 1 st. CD-skiva med drivrutiner till moderkortet.
• 1 st. diskett med drivrutiner till RAID-kontrollern på moderkortet.

Det medföljer alltså en mängd tillbehör, dock hade det varit trevligare om Abit hade gått hela vägen och inte snålat in på dem. Exempel på detta är ATA-kablarna, enligt Abit skall detta moderkort vara ”state of the art”, men varför då inte skicka med runda ATA-kablar? De ser inte bara snygga ut, de hindrar heller inte luftflödet lika mycket. Något annat som tyder på att de inte riktigt tänkt till är att de skickat med så kallade buntband så man kan bunta ihop kablarna och få mer ordning i lådan. Men hur långt räcker egentligen tre stycken? Det hade inte kostat Abit många kronor att öka detta antal till runt tio stycken.

I/O-shielden medföljer eftersom moderkortets I/O-panel gör allt annat än följer standardutformningen på denna. Om Abit inte hade skickat med en sådan hade det inte gått att montera moderkortet i ett vanligt låda om man inte körde utan I/O-shield vilket kan ställa till en del problem.

Att de skickar med en SATA-konverter är mycket trevligt. En sådan gör det möjligt att dra nytta av SATA:s möjligheter med äldre hårddiskar. Tyvärr skickar de dock bara med en sådan, det hade varit trevligt med två sådana så att man hade kunnat nyttja båda SATA-portarna som finns på moderkortet, men man kan ju inte få allt här i livet.

Något som jag definitivt saknar är en manual till RAID-kontrollern. Detta brukar medfölja men i detta fall gör det inte det utan man hänvisar bara till tillverkarens hemsida. Detta är enligt mig extremt snålt av Abit!


  Nästa sida »

 

05/03-03 | Niclas Alfinson | nizenco@64bits.se
Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version

Diskutera denna recensionen i vårt forum!