Innehåll

Abit IT7-MAX2 V2.0

Inledning
Specifikationer
Paketets innehåll
Layout
BIOS
Överklockning
Tester
Sammanfattning


Tack till Abit som gjorde denna recension möjlig.

05/03-03 | Niclas Alfinson | nizenco@64bits.se
Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version


Tester

För alla tester nedan användes följande system:

• Intel Celeron 2,0 GHz, 400 MHz busshastighet.
• 256 MB Twinmos PC3200 minnen @ 2-5-2-2.
• Processor-/minnesförhållande: 3/4.
• IBM 180GXP 120 GB.
• Sapphire Radeon 9100.
• Windows XP Professional SP1.
• ATI Catalyst 3.1.
• Drivrutiner till moderkortet var följande, Intel Application Accelerator 2.3 och Intel Chipset Software Installation Utility 4.04.1012.

Mjukvaran som användes för att testa moderkortet var dessa:

• 3DMark 03.
• 3DMark 2001 SE build 330.
• PCMark 2002.
• SiSoftware Sandra 2002 build 2002.6.8.97.
• Unreal Tournament 2003.

Eftersom detta är det första moderkortet jag testar med mitt nya bygge kommer det inte finnas några andra moderkort att jämföra med. Så i denna recension valde vi att inrikta oss på vad man tjänar genom att överklocka en Intel Celeron 2 GHz.

3DMark 2001
Det första testet är det klassiska som tar reda på Direct3D-prestandan, 3DMark 2001.


Som ni kan se ger det en rejäl ökning i poäng om man överklockar processorn. Grafikkortet har alltså ännu inte blivit en allt för stor flaskhals.

3DMark 03
Nästa program som vi använder oss av är det betydligt nyare 3DMark 03.


Här ser man mycket klart att grafikkortet är flaskhalsen i det hela. Poängen är mer eller mindre exakt likadana vid de olika hastigheterna på processorn.

PCMark 2002, CPU
Nästa test på vår lista är PCMark och här tar vi oss en titt på CPU-poängen.

I detta test ser man en klar ökning vid överklockning. När man kör processorn i 3 GHz får man en ökning på hela 50 %, lika många procent som vi överklockade! Detta har sin förklaring i att detta test är ett så kallat syntetiskt test. Det räknar bara ut den teoretiskta prestandan och inte den praktiska.

PCMark 2002, Memory
Här använder vi oss av samma program men tar en titt på minnespoäng.

Än en gång ser man en klar ökning vid överklockning. Detta har dock som tidigare sin förklaring i att detta är ett syntetisk test och inte tar en titt på "verklig" prestanda.

SiSoftware Sandra 2002
Följande test är Memory Bandwidth Benchmark i SiSoftware Sandra 2002.

Här ser vi också en ordentlig ökning vid överklockning. Men som ni säkerligen vet är också SiSoftware Sandra ett program som får fram teoretiska värden, alltså kan vi nästan förutsätta att prestandaskillnaden i verkligheten inte är såpass stor som programmet ger skenet av.

Unreal Tournament 2003
Nu går vi över till att testa OpenGL-prestandan. Till detta använder vi oss av Unreal Tournament 2003, flyby 1024*768.

Unreal Tournament 2003
Sista testet är Unreal Tournament 2003, botmatch 1024*768.

I Unreal Torunament 2003 testerna ser man att grafikkortet är den hämmande faktorn om vi överstiger 2,66 GHz. Vid ökning från 2 GHz till 2,66 GHz får man faktiskt en ganska stor ökning, framförallt i botmatch-testet. Man tjänar dock inte alls mycket vid ökning av systembussens och processorns hastigheter utöver 2,66 GHz. Om man hade använt sig av ett high-end kort såsom Radeon 9700 eller liknande hade resultatet antagligen varit helt annorlunda.

Som ni kan se ger det i vissa fall en rejäl ökning i prestanda om man överklockar. I program som använder sig av grafikkortet ger det dock inte lika mycket eftersom grafikortet då blir flaskhalsen.

Vi hade som sagt inte något annat moderkort att ställa detta mot men hoppas att inom kort återkomma med en ny recension där man kan se hur detta moderkort ställer sig gentemot andra på marknaden.

Sammanfattning

För att sammanfatta det hela kan man säga att detta moderkort är mycket välbyggt och fungerar otroligt bra. Layouten av moderkortet är bland de bästa på marknaden, den enda egentliga missen de har gjort är placeringen av de två fläktkontakterna bredvid processor-sockeln. Att moderkortet enbart har fyra PCI-platser kan ses som negativt av vissa personer. Men eftersom både ljudkort och nätverkskort av hyffsad kvalité är integrerat på moderkortet anser jag att det fullt tillräckligt med fyra PCI-platser. Mängden av kontakter är även den mycket bra, SATA, IEEE 1394, USB 2.0, vad mer kan man begära av ett modernt moderkort? SoftMenu III är trevligt att arbeta med men är långt ifrån någon revolution som vissa hävdar. Något jag speciellt gillar med detta moderkort är de integrerade power- och resetknapparna, varför har ingen annan moderkortstillverkare tänkt på detta tidigare?

Den största nackdelen med moderkortet är priset, det kostar nämligen runt 2000 SEK inklusive moms vilket för vissa kan vara en hel del pengar för ett moderkort. Men om man ser vad man får tycker inte jag att Abit tar ut något hutlöst pris.

Fördelar Nackdelar
Bra layout. Placeringen av de två fläktkontakterna.
Mängden portar. Enbart fyra PCI-platser?
Stabiliteten. Ingen manual till RAID-kontrollern.
Överklockningspotentialen.  




« Föregående  

 

05/03-03 | Niclas Alfinson | nizenco@64bits.se
Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version

Diskutera denna recensionen i vårt forum!