Innehåll

Abit KV7

Inledning
VIA KT600
Specifikationer
I förpackningen
Layout & integrerade funktioner
BIOS, stabilitet & överklockning
Prestanda
Slutsats


Tack till Abit som gjorde denna recension möjlig.

03/09-03 | Daniel Rufelt | xx@64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version


BIOS, stabilitet & överklockning

BIOS:et på moderkortet är det sedvanliga Award/Phoenix 6.0, som används av de allra flesta moderkortstillverkare idag. BIOS:et är överskådligt. Moderkortstillverkaren har valt att följa ungefär samma layout som de flesta andra, vilket gör att man lätt känner sig hemma i det och ganska snabbt hittar rätt.

Det mesta man kan önska sig finns faktiskt i BIOS:et, alltifrån mängder av minnesinställningar till möjligheten att ändra AGP-läge finns tillgängliga. Faktum är att det inte finns några inställningsmöjligheter som vi direkt saknar.

Förutom den vanliga möjligheten att övervaka temperaturer, varvtal och spänningar så finns även möjligheten att välja en temperatur då moderkortets inbyggda lilla högtalare börjar varna. Vidare så går det att välja en (högre) temperatur då moderkortet automatiskt bryter strömmen. Möjlighet att stänga av datorn då processorfläkten (eller den fläkt som är kopplad till fläktuttaget för processorn) stannar finns även.

Sist men inte minst så stöder moderkortet en funktion som tillverkaren kallar FanEQ. Detta är en funktion som när den aktiveras minskar strömmen och således varvtalet på processorfläkten då processorns temperatur är under den maxtemperatur som valts i BIOS. Varvtalet kan justeras ner till 50% av det ursprungliga, och funktionen känns som både användbar och praktisk för de som enkelt och kostnadsfritt vill sänka varvtalet på sin processorfläkt.

I BIOS finns följande möjlighet att ändra följande associerat till främst överklockning:

  • Multiplier: 5-22.5x
    Att ändra multipliern kan vara mycket användbart vid överklockning, speciellt då man vill nå så hög busshastighet som möjligt eller få ner busshastigheten och samtidigt överklocka. Vi provade denna funktion i den mån det var möjligt, och den fungerade utmärkt med vår Barton-baserade processor. Moderkortet låser för övrigt automatiskt upp multipliern hos Thoroughbred samt Barton-processorer; en trevlig funktion som för övrigt återfinns på allt fler moderkort avsedda för oss slutkunder och som onekligen underlättar vid överklockning.
     
  • Processorspänning: 1,1-2,325 V
    Här har tillverkaren varit förhållandevis generös, att kunna ändra spänningen över 1,85 V är inte helt vanligt men bra om man ska överklocka mycket och har bra kylning. 2,325 V räcker mycket långt, även för en extrem överklockare med kompressorkylning.
     
  • Busshastighet: 100-250 MHz
    Busshastigheten går att i 1 MHz-steg att ändra från 100 till hela 250 MHz. Med hjälp av att sänka multipliern till en nivå som gjorde att processorn inte begränsade oss så började vi successivt att höja busshastigheten från 200 MHz. Till slut landade vi på 217 MHz, vilket ska ses som helt klart godkänt.
     
  • Chipset-spännning: 2,55-2,95 V
    Att ändra den spänning som chipset matas med brukar leda till att man kan använda något högre busshastigheter, och så var även fallet med detta moderkort. Genom att höja spänningen från standardspänningen 2,55 V till 2,95 V lyckades vi nu istället få en busshastighet på hela 236 MHz stabil, vilket ska ses som mycket imponerande, inte minst med tanke på moderkortets pris. Värt att nämnas är också att vi vid denna frekvens inte var säkra på om det verkligen var moderkortet som begränsade oss; betänker vi att PCI- och AGP-frekvenserna var en bra bit över standard så kan det likväl ha varit dessa som begränsade oss. Oavsett vilket så är 236 MHz ett mycket bra resultat.
     
  • Minnesspänning: 2,5-2,8 V
    Denna spänning kan med fördel ökas då man vill nå höga busshastigheter, men ändå köra minnet med relativt strikta inställningar. Att denna spänningen går att ändra är självklart trevligt, men det hade varit trevligt med lite mer frikostiga inställningar, inte minst med tanke på att faktiskt finns minnen avsedda för överklockning som kräver över 2,8 V för att fungera optimalt.
     
  • AGP-spänning: 1,5-1,65 V
    Att ändra AGP-spänningen kan lösa eventuella stabilitetsproblem med grafikkortet och även medföra att det går att överklocka högre. Att man kan ändra denna spänning börjar bli allt vanligare det är givetvis bra att denna funktion även återfinns på detta moderkort.
     
  • Buss-/minneshastighetsförhållandet: 3/4/5/6:2:1 (FSB:AGP:PCI)
    Detta förhållande går och ska ändras till 6:2:1 då man använder en busshastighet på 200 MHz eller högre, annars riskerar man att skada alternativt störa funktionen hos AGP- och PCI-kort. Att detta förhållande går att ändra helt manuellt och inte styrs utifrån den busshastighet man väljer är naturligtvis bra, men att kunna låsa PCI- och AGP-frekvenser till standardhastigheterna som hos nForce2-baserade kort hade helt klart varit ännu bättre. Dessvärre är detta inte möjligt att ordna hos KT600-baserade moderkort.

Ska vi sammanfatta överklockningsfunktionerna så är dessa alldeles utmärkta, och att moderkortet inte protesterade vid förhållandevis höga busshastigheter var naturligtvis också bra. 

Skulle du som läsare vara intresserad av att veta exakt vilka inställningar som går att göra i BIOS:et föreslår vi att ni tar en titt på i moderkortets manual, som inom kort kommer att finnas för nerladdning här.

Skulle man ha valt sådana BIOS-inställningar att man inte får bild på skärmen (till exempel för hög busshastighet) så är man inte tvingad att nollställa CMOS (minnet där BIOS-inställningarna lagras) genom att flytta en bygel på moderkortet. På många moderkort är man tvingad att göra detta, och måste således öppna sitt chassi. På detta moderkort, liksom på en del andra moderkort ämnade för överklockning, så kan man antingen hålla in insert-knappen när datorn startar eller starta om datorn några gånger, så kommer inställningarna i CMOS ignoreras. Man har då möjlighet att rätta till inställningarna så att datorn kan starta normalt.

Vi provade naturligtivs att belasta moderkort hårt med hjälp av det massiva prestandatestningsprogrammet 3DMark03, och detta visade sig inte vara något problem ens efter ett halvt dygns körning. Detta är något man naturligtvis ska förvänta sig och kräva av ett nytt moderkort, men som givetvis är viktigt att testa. Många moderkort brukar ha stabilitetsproblem och/eller prestandaproblem då man har minnen monterade i samtliga minnesplatser. Vi provade att montera tre stycken enkelsidiga 256 MB PC3200 DDR-SDRAM-minnen på moderkortet med framgång, moderkortet var lika stabilt som med en modul monterad. Vi märkte inte heller av någon nämnvärd prestandaförsämring med minnen monterade i samtliga minnesplatser.


« Föregående Nästa sida »


03/09-03 | Daniel Rufelt | xx@64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version

Diskutera denna recensionen i vårt forum!