Innehåll

Albatron FX5200 Ultra 128 MB

Inledning
I förpackningen
Specifikationer
NV34 mot NV31
Layout & funktioner
Kylning & ljudnivå
Överklockning
Prestandatester
Slutsats


Tack till Albatron som gjorde denna recension möjlig.

12/06-03 | Niclas Alfinson | nizenco(at)64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version


Kylning & ljudnivå

På själva processorn återfinns en rejäl kylare tillverkad helt i koppar. Den bygger på en ganska simpel teknik med en kopparbotten, en fläkt i mitten av själva kylaren och runt fläkten finns koppartunnlar. Detta ger en mer än tillräcklig kylning åt själva grafikkortsprocessorn. Albatron har alltså valt att inte använda sig av den referenskylare som NVIDIA tillhandahåller. Detta är antagligen ett bra val eftersom referenskylaren är gjord i aluminium och inte koppar. Förhoppningsvis kommer denna ordentliga kylare leda till att vi kommer att kunna överklocka grafikkortsprocessorn en hel del.

Vad gäller ljudnivån på denna kylare är det inte lika positivt. Tyvärr låter den en hel del vilket känns lite tråkigt med tanke på att FX5200 Ultra inte utvecklar speciellt mycket värme och säkerligen hade klarat sig med en mycket tystare fläkt.

På minnesmodulerna sitter det också stora flänsar. Detta borde leda till att minnet går att överklocka en hel del eftersom referenskortet från NVIDIA inte har någon som helst kylning på minnena.

Överklockning

Som redan nämnt är standardfrekvensen på detta grafikkort 325 MHz (processorn) och 650 MHz DDR (minnet). Minnet är förpackat i det så kallade BGA-formatet och har specifikationen på 2,8 ns. Detta gör att minnet rent teoretiskt skall klarar av hastigheten 715 MHz ((1000/2,8)*2).

All överklockning skedde inifrån själva drivrutinen om inget annat nämns. För att testa om den nya hastigheten var stabil kördes 3D Mark 2001 SE i ungefär en timme. När vi hade uppnått en sådan hastighet som vi trodde var maximal lät vi grafikkortet stå och köra 3D Mark 2001 SE i runt 12 timmar.

Vi började med att försöka öka hastigheten på själva processorn. Vi hade stora förhoppningar eftersom kylaren på grafikkortsprocessorn var väl tilltagen. Men det första vi märkte var att ökning av denna hastighet inte gav någon prestandaökning över huvud taget. Det andra vi märkte var att vi kunde öka hastigheten ända upp till 500 MHz utan några som helst problem, dock utan någon prestandaökning. Som ni kanske redan har räknat ut verkar det som att processorn på grafikkortet inte överklockades alls när vi ökade hastigheten. Vi gick då över och testade med ett tredjepartsprogram, dock med samma resultat. Vad detta kan bero på vet vi inte riktigt, har Albatron lyckats förhindra överklockning på något sätt eller klarar helt enkelt de program vi testade inte av detta grafikkort?

Vi gick med detta misslyckande i ryggen över till att försöka öka hastigheten på minnet. Vi hade inga större förväntningar på grund av det som hände med processorn på grafikkortet. Men skam den som ger sig. Vi lyckades faktiskt att få upp minneshastigheten till 745 MHz utan några problem. Vi lyckades alltså uppnå en överklockning på hela 95 MHz och hela 40 MHz högre än vad minnesmodulerna är specificerade för. Detta beror troligen på de rejäla flänsar som sitter monterade på grafikkortetsminnen, både på framsidan och på baksidan.

Tyvärr gav denna ökning av hastigheten inte så speciellt stor ökning av prestandan. Ökningen av själva minneshastigheten var 15 %, men ökningen av prestandan låg i genomsnitt på runt 6-8 %. Hade vi kunnat överklocka processorn på grafikkortet så hade säkerligen prestandan ökat lite till. Förhoppningsvis kommer det i framtiden inte att vara några som helst problem att överklocka processorn på detta grafikkort.


« Föregående Nästa sida »


12/06-03 | Niclas Alfinson | nizenco(at)64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version

Diskutera denna recensionen i vårt forum!