Innehåll

Albatron KM18G Pro

Inledning
Specifikationer
I förpackningen
Layout & integrerade funktioner
BIOS, stabilitet & överklockning
Testsystem & drivrutiner
Prestandatester: grafikkortet
Prestandatester: generella
Slutsats


Tack till Albatron som gjorde denna recension möjlig.

24/06-03 | Daniel Rufelt | xx@64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version


Inledning

Albatrons historia saknar nästan motstycke inom hårdvaruvärlden. Sedan två och ett halv år tillbaka, då företaget Chun Yun Electronics bytte namn och började tillverka moderkort och grafikkort för slutkunder under namnet Albatron, har tillverkaren blivit både välkänd och respekterad bland datorentusiaster och hemmabyggare. Idag tillverkar Albatron moderkort för både Athlon XP- och Pentium 4-plattformarna samt NVIDIA-baserade grafikkort, och deras produkter täcker både de lägre och de högre marknadssegmenten.

Den produkt från Albatron vi nu ska ta en titt på heter KM18G Pro och är ett socket A-moderkort som baseras på NVIDIAs nForce2-chipset. Något som är speciellt och ovanligt med detta moderkort är att tillverkaren valt att använda sig av IGP-varianten av nForce2 med integrerat grafikkort, samt att man valt att tillverka moderkortet i det mindre microATX-formatet. Dessa två saker kan göra detta moderkort till ett bra val då man vill bygga en till dimensionerna liten dator där man inte har extrema krav på grafikprestandan, men ändå vill ha möjlighet att i övrigt göra datorn kraftfull.

Specifikationer

Är du som läsare osäker på det grundläggande gällande NVIDIAs nForce2-chipset förslår vi att du tittar på vår recension av det nForce2-baserade Abit NF7-S, där vi tar upp för- och nackdelar, historia och annat väsentligt om nForce2.

Låt oss inleda vår analys av denna produkt med att titta på dess specifikationer.
 

Storlek 24,4 x 24,4 cm (H x B)
Processorstöd Upp till Athlon XP 3000+ (333 MHz busshastighet)
Nordbrygga NVIDIA nForce2 IGP
Sydbrygga NVIDIA nForce2 MCP
AGP-stöd AGP 8X (bakåtkompatibelt med AGP 4X)
PCI-platser 3 stycken
Minnesplatser 3 stycken
Minnesstandard DDR200/266/333/400
Maximal minneskapacitet 3 GB (2 GB om dubbla kanaler används)
IDE-standard ATA/133
IDE-kontakter 2 stycken
USB-portar 4 stycken (2 via extrapanel)
USB-standard 2.0
Lediga fläktuttag (3-pin) 2 stycken
Grafik NVIDIA GeForce 4 MX
Grafikminne Delas med internminnet, valbart mellan 8 och 128 MB.
Ljud Realtek ALC650
Nätverk NVIDIA MCP 10/100
RAID Saknas
Serial ATA Saknas
FireWire (IEEE1394) Saknas
PCB-revision 2.0
BIOS-revision R1.00

Tillverkaren har gjort ett ganska tveksamt val gällande sydbryggan: de har valt den billigare MCP-bryggan istället för den mer avancerade MCP-T. Den väsentliga skillnaden mellan dessa är att MCP inte har integrerat stöd för NVIDIAs utmärkta Soundstorm-ljudsystem. En annan skillnad är att MCP inte har integrerat stöd för dubbla nätverkskontrollers. Kortet finns dock i en dyrare variant som heter KM18G Pro II istället för bara KM18G Pro. Skillnaderna är att Pro II levereras med FireWire-stöd med hjälp av en krets från Texas Instruments, samt är utrustad med just den dyrare MCP-T-nordbryggan.

Valet att använda nordbryggan med inbyggt grafikkort och samtidigt anpassa kortet för microATX-standarden gör att kortet (oavsett variant) hursomhelst kan vara ett bra val för de som vill bygga en liten och billig dator och klarar sig utan extrem grafikprestanda. Att dra några sådana slutsatser får dock av naturliga skäl vänta till slutet av denna recension.

Albatron ger tre års garanti på alla sina moderkort, vilket är ovanligt bland moderkortstillverkare. Den normala garantitiden brukar ligga på runt ett år. Att garantitiden är så lång är mycket trevligt, inte minst med tanke på att moderkort tveklöst hör till de komponenter som oftast går sönder i en PC.

I förpackningen

Moderkortet levererades i en sedvanlig moderkortskartong. På ytan av denna fanns det som brukligt information om kortet, samt en bild av det och diverse logos.

När vi öppnade förpackningen fann vi, förutom moderkortet självt, följande:

  • En IDE-kabel.

  • En floppy-kabel.

  • En bakpanel med två USB-portar.

  • En bakpanel med två TV-utgångar (S-Video + Koax).

  • En manual (och ett kort tillägg till denna).

  • En CD-skiva.

Gällande de medföljande artiklarna så är det främst två saker som förbryllade oss. För det första har man valt att endast skicka med en IDE-kabel vilket är tämligen snålt. Tyvärr är detta inte ovanligt, ändock är det tråkigt att en så respektabel tillverkare endast skickar med en enda IDE-kabel. Att skicka med en till hade troligtvis inte kostat många ören och hade säkerligen tillfredställt många av kundernas kabelbehov. För det andra så medföljer ingen form av kabel för TV-utgångarna. Att skicka med en sådan hade troligen inte heller varit någon ekonomisk belastning för tillverkaren, och det känns både tråkigt och beklagligt att kablar för den medföljande TV-utgången inte medföljer.

Den medföljande manualen är skriven på både engelska och mandarin, och tar upp det mest väsentliga gällande anslutningarna, specifikationerna, BIOS-inställningarna och andra väsentligheter. Ska vi ge dokumentationen ett omdöme så är den helt klart godkänd, dock hade det varit trevligt med lite mer ingående information om många av de mer avancerade inställningarna. En van användare behöver troligtvis inte manualen, men för de mindre erfarna hade detta onekligen varit trevligt.

En CD-skiva följer även med moderkortet. På denna skiva fann vi, förutom det självklara såsom drivrutiner och dylikt, följande:

  • PC-cillin 2002 Antivirus: Ett enkelt men effektivt program för att, som namnet antyder, hålla systemet rent från program med onda avsikter.
     
  • Adobe Acrobat Reader 5.1: Vad detta program används till är troligtvis bekant för de flesta. Om någon mot förmodan inte skulle känna till programmets användningsområde så kan vi berätta att det används för att läsa dokument sparade i det populära PDF-formatet.

Ett tämligen spartanskt mjukvarupaket, dock är mjukvaran knappast det första man tittar på när man väljer moderkort. Det hade självklart varit trevligt med lite mer licenserad mjukvara, men samtidigt påverkar inte mjukvarupaketet vårt slutomdöme om moderkortet särskilt mycket, helt enkelt eftersom de flesta användare inte brukar fästa någon stor vikt vid den medföljande mjukvaran.


  Nästa sida »


24/06-03 | Daniel Rufelt | xx@64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version

Diskutera denna recensionen i vårt forum!