Innehåll

Duron 900

Inledning
Duron 900
Testsystem

Budget

Asus A7VI-VM

Duron VS Athlon

Slutsats


2/4-01 | Axman | Axman@64bits.se

Inledning

Från att ha varit underlägsen Intel i ett antal år nu så har AMD en stark position. Deras processorer presterar bra, de är billiga, stabila och deras anseende har höjts väldigt mycket.
Med sina K6-2 processorer så var AMD tämligen stora på så kallade "Value" datorer. Alltså billigare system där man fick mer för pengarna.

Med sin K7 "Athlon" arkitektur så ändrades detta till stor del. Långsamt så började man kapa åt sig andelar eftersom man erbjöd samma prestanda till lägre pris som P3 system. Processorerna hade sina olika sidor men helt klart var att man fick mer prestanda för pengarna. Dock så fick man ett problem. Allt eftersom hastigheterna stegrades så kom K6-2 processorerna att halka efter i prestanda tills dess att en Athlon kunde vara mer än dubbelt så snabb i tester som en K6-2. Vissa uppgraderingar gjordes och man kom bland annat fram med K6-2+ till bärbara datorer och K6-3. Men tiden var ute för K6 processorerna..
När man så kom till uppdateringen av Athlonprocessorerna och lanserade Thunderbirdvarianten så utnyttjade men det faktum att processorerna numera hade sitt L2 arbetsminne direkt på processorn. Likt Intel strategi med Celeron2 så utvecklade man en variant av Thunderbirdprocessorn som kom att kallas för "Spitfire".

Spitfire är en slimmad variant av Thunderbird på så sätt att den L2 minnet har minskats till en fjärdedel. I övrigt är de exakt lika uppbyggda.
Så tog man alltså åter ett kliv in på budgetmarknaden. Denna gång med en kraftfullare budgetprocessor än något annat vi sett innan. Spitfire lanserades under namnet Duron för inte allt för länge sedan.
Vid detta tillfälle fick Duronen ett både tveksamt och hjärtligt välkomnande. I de system man främst siktade på har man inte alls rönt de framgångar man önskat på grund av två saker.:
En sak var att moderkorten är dyra. Prismässigt blev det ingen som helst fördel att köpa en Duron+Moderkort gentemot att köpa en Celeron2 med moderkort.

Dessutom har Intel ett haft starkt grepp om tillverkarna och då det inte innebar någon ekonomisk fördel att sälja Duronsystem så höll de flesta sig till Intelsystem. För sysslingen Athlon Thunderbird så var situationen dock helt annorlunda. Här tog man stadigt fler marknadsandelar.

Men alla var inte försiktiga. De personer som använt sig av överklockade Celeronprocessorer insåg snabbt att Duronprocessorn var extremt köpvärd. Den gick att överklocka upp till nära eller över 1 GHz. Den presterade fantastiskt bra för sitt pris. Faktum är att det i många fall kan vara svårt att skilja en Thunderbird och en Duron åt prestandamässigt.
Detta gjorde att Duronen snabbt blev populär hos hemmabyggare och mindre återfösäljare.

I dagens läge så har den accepterats som en kompetens processor. Dock så har den haft ett hinder och det har varit som sagt dyra moderkort. Visserligen så har priserna sjunkit men i många fall har moderkortet kostat mer än dubbelt så mycket som processorn.
Dessutom har det saknats moderkort med de attribut som passar i värdesystem.

Där kommer KM133 in i bilden. Det är en moderkortkrets i stort sett idientiskt med KT133 men med en extra finess. Det har integrerad grafikdel vilket kan kompensera priserna på systemen genom att tillverkaren inte behöver installera något grafikkort.

även här så har det gått segt för AMD. KM133 moderkorten har fått ett ljummet mottagande även om bland annat stora tillverkare som Asus har lanserat moderkort på KM133.



Duron 900

Så var då det som sagt dags att lansera en Duron på 900 MHz. Man har stadigt lanserat nya hastigheter för att ligga före Intel i hastigheter. För det som majoriteten av alla datoranvändare tittar på är hastigheten.

Säga vad man vill men det absolut vanligaste svaret på frågan "Vad har du för dator" är ett vederbörande säger hur många MHz den är på.
Det gör att Prestanda kommer efter antalet MHz!

I AMD's fall så är det viktigt att kunna påvisa att det är de som har den snabbaste processorn. Med Celeron2 på 800 MHz med 100 Mhz sytembuss så har hotet från Intel ökat.
Problemet för AMD är inte att få fram 900 modellen, de skulle antagligen när som helst kunna lansera en på 950 när som helst. Snarare är problemet att kunna hålla sig framför Intel utan att tappa greppet och rusa fram produkterna. Hitills så måste jag säga att man har lyckats otroligt väl med detta.

Duron 900 är föga spännande. Det är samma processor som alla tidigare Duronmodeller fast bara i högre hastighet. Alla Duron processorer är tillverkade i aluminium.
Det är bland annat det som skiljer Thunderbird och Duron åt. Thunderbird är nämligen oftast tillverkad i koppar. Detta gör att man kan nå högre hastigheter än vad man kan med aliminium.

Duron 900 är antagligen den sista Duronprocessorn som baseras på Spitfire kärnan. För att komma vidare i hastigheterna så har AMD trimmat Thunderbirdprocessorn en hel del så att den bland annat går svalare och kan uppnå högre hastigheter.

Precis som med Duron så kommer man att göra en budgetvariant av den nya revisionen. Den har än så länge arbetsnamnet Morgan och kommer att ersätta nuvarande Spitfire.

Nästa sida -->>


2/4-01 | Axman | Axman@64bits.se