Innehåll

Asetek Antarctica

Inledning
Specifikationer
I förpackningen
Vattenblocket
Montering
Resultat
Slutsats


Tack till Asetek som gjorde denna recension möjlig.

17/6-04 | Najze | najze @ 64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version


Vattenblocket

Vi börjar med att analysera formgivningen och skillnaderna med föregångaren, Asetek Waterchill CPU cooler, vars bilder har träbakgrund.

Vi granskar till att börja med konstruktionen. Överdelen är tillverkad i plexiglas och har tre anslutningar. Dessa anslutningar kallas "Push in" och låser fast slangen efter att man tryckt ner den i anslutningen, vilket ska förhindra läckage. Plastringen runt anslutningen åker upp när man låst fast den och för att få loss slangen håller man ner plastringen och drar slangen uppåt. En lösning som gör monteringen enkel. Den mellersta anslutningen är inlopp och de två yttersta är utlopp. De två anslutningarna för utlopp går sedan ihop i en Y-delning som för ihop slangarna till en gemensam. Föregångaren hade endast två anslutningar och syftet med att nu ha tre sägs vara för att öka flödet och prestandan enligt Asetek.

Plexitoppen är fastskruvad med fyra stycken sexkantsskruvar. Dessa går enkelt att lossa och, som vi tidigare nämnt, man kan då byta ut plexitoppen mot en annan. Till vänster på den högra bilden ser vi den något mindre plexitoppen för Socket A.

Plexitoppens undersida visar att det sitter en gummikant runt plexitoppen för att det inte skall börja läcka. Här ser vi även att inloppet (mitten) är formgiven så att vattnet ska fördelas jämt över kontaktytan som är gjord helt i koppar. För att ni ska förstå vad jag menar går vi vidare på den nedre delen av blocket.

Här ser vi, till skillnad mot föregångaren, att man satsat på att få större kontaktyta och att man nu även har vatten som pressas i räfflorna i mitten av blocket. Kikar man på det gamla blocket fanns inte dessa tidigare och detta bör med största sannolikhet ge bättre kylningsförmåga.

Undersidan är viktig för att det ska bli bra kontakt mellan kylningen och processorn. Helt enkelt för att värmeöverföringen ska bli så hög som möjligt. Som ni ser är ytan på blockets undersida välslipad och blank, dock inte ordagrant spegelblankt. Ytan är klart godkänd och håller ungefär lika hög klass som föregångaren (högra bilden):

Sammanfattningsvis så verkar blocket hålla hög kvalitet, både invändigt som utvändigt. "Push in"-anslutningarna är en bra lösning som gör installationen enkel och anslutningen säkrare än till exempel slangklämmor som vi sett förr.

I stället för att dra fler egna slutsatser om eventuell kylningsförmåga går vi vidare på monteringen, för att sedan se hur blocket presterar i praktiken.


« Föregående Nästa sida »


17/6-04 | Najze | najze @ 64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version

Diskutera denna recensionen i vårt forum!