Innehåll

Antec P180

Inledning
Specifikationer
I förpacknigen
Utsidan
Insidan-nedre kammare
Insidan-övre kammare
Montering
Minimering av ljudnivån
Slutsats

Tack till Antec, PCB Distribution, och GTek, som gjorde denna recension möjlig.

29/07-05 | Niclas Alfinson | niclas snabel a 64bits punkt se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version


Montering

Monteringen av de olika datordelarna går till mångt och mycket till på samma sätt i P180 som i många andra datorlådor, även om det finns vissa stora skillnader. För den mest grundläggande informationen om hur man monterar en dator hänvisar vi som vanligt till vår ypperliga PC-byggarskola.

Det man lämpligast börjar med att montera i P180 är nätaggregatet och de hårddiskar man vill placera i den nedre kammaren. Om man inte har fler än fyra hårddiskar är det dessutom fördelaktigt att placera alla i den nedre kammaren. Nätaggregatet monteras som vi redan nämnts genom att en plåtram med silikonlister skruvas fast över den i datorlådan. Hårddiskarna skruvas sedan fast i enhetsfacket som efter detta skjuts in i datorlådan. Det är också nu man skall byta ut fläkten i den nedre kammaren, alternativt ta bort den om man så önskar. I vissa fall kan det vara fördelaktigt att antingen byta ut den mot en tystare eller helt enkelt ta bort den helt. Om man enbart har en eller två hårddiskar kan fläkten i nätaggregatet enskilt skapa en luftström som är tillräckligt stark för att kyla dem utan problem.

När både nätaggregatet och hårddiskarna är på plats kan man fördelaktigt börja med att dra fram strömkabeln till hårddiskarna och koppla in dessa. Som standard måste man dra denna strömkabel via den övre kammaren eftersom det inte finns några hål i den undre (förutom fläkthålet) som man kan nyttja för kabeldragning. Men vi lyckades efter en del bändande och hamrande få ner kabeln i ett litet hål mellan den plåtbit som fläkten är monterad på och själva chassiet. Om man är villig att göra en sådan åverkan på ett helt nytt P180 är upp till var och en, men Antec hade enkelt kunna lösa det här problemet genom att lämna en springa på en halv centimeter i plåtbiten som håller fast fläkten. En sådan förändring hade varken påverkat funktionen eller vridstyvheten på märkbart sätt.

Vi testade också att installera ett Antec Phantom 500W i P180. Detta gjorde vi eftersom det här nätaggregatet är något längre än vad ATX-standarden säger. Som ni kan se på bilden nedan fick det plats utan några större problem, även om det hamnar väldigt nära fläkten till datorlådan.

Nästa steg i installationen är att montera loss lufttunneln för grafikkortet för att kunna installera moderkortet och dess enheter. Denna tas enkelt loss genom att två skruvar tas bort. Nu kan man montera fast moderkortet, grafikkortet och de andra enheterna som skall anslutas direkt till moderkortet på samma sätt som i många andra datorlådor.

Sedan är det dags att bestämma sig för om man skall använda sig av lufttunneln för grafikkortet eller inte. Vi tycker att man skall skruva loss den och glömma att den existerar av tre olika anledningar. För det första är den väldigt skranglig och håller inte alls samma kvalité som P180 självt gör. Den andra anledningen är att den enligt våra tester med ett GeForce 6800 Ultra inte påverkar temperaturerna nämnvärt, och således inte är värt att lägga ner energi på. Den tredje och sista anledningen är att den genererar en hel del oljud, bland annat på grund av sin skranglighet som leder till vibrationer, men också på grund av den turbulens som skapas i den smala lufttunneln.

Det som nu återstår är det svåraste med hela installationen, kabeldragningen. På grund av den unika designen på P180 är de flesta nätaggregat inte anpassade efter en så här avancerad kabeldragning och udda placering av komponenter vilket gör att vissa kombinationer av datorhårdvara och nätaggregat kan göra att kablarna är för korta. Främst är det de båda strömkontakterna som skall till moderkortet som kan ställa till problem, varav ATX12V-kontakten är den mest invecklade att dra på ett snyggt och effektivt sätt. I vanliga fall är denna kontakt och nätaggregat mycket nära varandra, men nu hamnar de ofta så långt ifrån varandra som möjligt (beroende på moderkort). Många har därför valt att dra denna kabel under själva moderkortet för att får fram den på ett effektivt sätt. Det gjorde vi också men vi råkade då ut för kortslutning vilket gjorde att både moderkortet och nätaggregat idag inte går att använda till något annat än prydnad. Vi avråder alltså från alla som tänkt dra kablar under moderkortet, i alla dess former!

Längden på ATX12V- och ATX-kabeln som kommer från nätaggregatet bör vara runt 50 centimeter (20 inch) för att man skall vara på den säkra sidan att man skall kunna dra dem på ett snyggt sätt. Vi använde oss av ett Antec SmartPower 500W där dessa båda kablar var exakt 50 centimeter, och med vårt moderkort, ASUS P5AD2-E Premium blev dragningen av dessa två kablar relativt enkel.


« Föregående Nästa sida »


29/07-05 | Niclas Alfinson | niclas snabel a 64bits punkt se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version

Diskutera denna recensionen i vårt forum!