Innehåll

Antec Performance TX 1050B

Inledning
Specifikationer
I förpacknigen
Utsidan
Insidan
Montering
SmartPower 2.0
Slutsats

Tack till Antec som gjorde denna recension möjlig.

07/06-05 | Niclas Alfinson | niclas alfakrull 64bits punkt se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version


Inledning

En av de största aktörerna på marknaden för datorlådor är det amerikanska företaget Antec. Till en början använde de sig främst av färdigproducerade utformningar, så kallade OEM-tillverkning, som de sedan modifierade för att få en personlig prägel på produkterna. Under de senaste åren har de dock börjat utveckla helt egna produkter mer och mer, varav Antec P160, P180, Aria, SuperLanboy, Sonata med flera är ypperliga exempel på. Utöver detta har man också fortsatt att köpa in OEM-produkter.

Lådan vi idag skall utvärdera är en av de nya i Antecs Performance TX-serie, TX1050B. I mångt och mycket är det i princip samma grundutförande på den här produkten som de så kallade ”Chiftec-lådorna” har använt sig av under flera år. Värt att notera att Chieftec så väl som Antec köper in designen från en OEM-tillverkare, och således är det inte den ene som kopierar den andre. Som vanligt med Antec så duger det inte att enbart köpa in en produkt och sätta sitt eget märke på den, den måste först specialanpassas efter deras kunders önskemål.

Vad är det då som gör TX1050B speciell, och varför skall man satsa på denna produkt istället för en annan datorlåda byggd kring samma grunddesign?

Specifikationer

Nedan är en tabell med de viktigaste specifikationerna för Antec TX1050B.

Storlek 207 x 476 x 527 mm (Bredd x Höjd x Djup).
Material 1.0mm-plåt.
Vikt 14 KG.
Standard ATX och mATX..
3,5”-platser 6 st (två externa, och fyra interna).
5,25”-platser 4 st.
Fläktplatser 1 st 120 mm, 1 st 92 mm samt 3 st 80 mm (varav en 80 mm och en 92 mm monteras i ena sidoplåten.
Nätaggregat Antec SmartPower 2.0 500W.
Övrigt Extra frontkontakter, en Firewire-kontakt, två USB-, och två ljud-kontakter, en medföljande Antec TriCool 120 mm-fläkt, ventilationsrör till processorn och ett tvättbart dammfilter.
Pris Cirka 1500 SEK med moms.

Som ni kan se är denna låda gjord i stål istället för det allt vanligare materialet aluminium. Detta har både sina för- och nackdelar. Fördelen är att lådan blir tyngre, och därigenom står stadigare på golvet, avger mindre vibrationer och dessutom helt enkelt blir mer vridstyv. Nackdelarna är främst att det inte är speciellt smidigt att flytta datorn på grund av dess vikt, i övrigt finns det i praktiken inga.

Fläktplatser finns det gott om i TX1050B, tyvärr skickar Antec enbart med en fläkt för att fylla dessa, och det är en 120 mm dito som sitter monterad längst bak ovanför expansionsplatserna. Något intressant med denna är dock att man kan styra dess rotationshastighet med hjälp av ett enkelt reglage. Andra saker värda att nämna vad gäller kylningen är att det finns ett dammfilter i fronten av lådan som enkelt kan tas ut för att tvättas, och att det finns en ventilationskanal i datorlådans ena sidoplåt vilket gör att man kan få in luft utifrån direkt till processorn för att kyla denna.

Antec har också valt att skicka med ett nätaggregat till den här produkten, närmare bestämt ett SmartPower 2.0 på hela 500 W. Eftersom Antec officiellt riktar denna produkt till filservrar är ett starkt nätaggregat troligen en viktig aspekt.

Priset för hela produkten ligger idag på ungefär 1500 SEK med moms här i Sverige. Detta kan ses som en ansenlig summa, tänk dock på att det medföljer ett nätaggregat.

I förpacknigen

Det man hittar i papplådan vid leverans förutom datorlådan är följande.

  • En manual.
  • En 120 mm-fläkt (redan monterad).
  • En påse med skruvar.
  • Åtta stycken skenor för installation i 5,25”-facken (monterade i datorlådan).
  • Fyra nycklar till sidoplåten.
  • En så kallad ”case-badge”.

Man får alltså inte med en mängd med tillbehör, men så brukar inte heller fallet vara med datorlådor. Något lite udda är dock en manual vilket mycket sällan brukar följa med. I denna hittar man allt man behöver veta för att montera olika delar och ta isär datorlådan, föredömligt Antec!


  Nästa sida »


07/06-05 | Niclas Alfinson | niclas alfakrull 64bits punkt se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version

Diskutera denna recensionen i vårt forum!