Innehåll

ASUS Pundit-R

Inledning
Specifikationer
I förpackningen
Layout/Design
Montering
Användningsområden
Testsystem/Överklockning
Prestandatester
Slutsats


Tack till ASUS som gjorde denna recension möjlig.

24/06-04 | Niclas Alfinson | nizenco(alfakrull)64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version


Prestandatester

Vi börjar med att utvärdera ASUS Pundit-R med hjälp av grafikintensiva applikationer.

Som ni kan se är det en enorm skillnad på hur ett Radeon 9800 PRO presterar emot det inbyggda Raden 9100 i Pundit-R. Att spela moderna spel är med andra ord bara att glömma.

Vi ser samma sak i Aquamark som vi gjorde i 3DMark, Radeon 9100-kretsen hamnar rejält på efterkälken.

GunMetal 2 är ett mycket krävande spel, och det är knappt det kraftfulla referenssystemet når upp till en spelbar nivå, än mindre ASUS Pundit-R.

Quake 3 har några år på nacken, men det finns än idag en del relativt moderna spel som använder sig av denna grafikmotor. Detta spel är faktiskt helt spelbart med Pundit-R, även i upplösningen 1280x 1024 flyter spelet på riktigt bra.

I det här testet ser vi minnesbandbredden på de båda plattformarna. Att Pundit-R hamnar på efterkälken här beror på att vi använder en Celeron-processor som begränsar minnets hastighet till 266 MHz, istället för 400 MHz som hade varit fallet om vi använt oss av en nyare Pentium 4. Med andra ord presterar Pundit-R precis som vilken annan produkt som helst i det här testet.

I LAME komprimerar vi en WAV-fil till MP3-formatet. Här är det framförallt processorn som får arbeta, och att Celeron-processorn hamnar på efterkälken är allt annat än förvånande. En Athlon 64 är snabbare, så enkelt är det. Men samma sak gäller här, sätter vi en snabbare Pentium 4 hade båda systemen presterat någorlunda likvärdigt.

Primordia i ScienceMark är ett test som utför en rad beräkningar och tar tiden det tar för datorn att gå igenom dessa. Här ser vi precis samma resultat som ovan, och även här hade vi sett ett helt annat resultat om vi använt oss av en Pentium 4 med likvärdig prestanda som Athlon 64 3200+.

Som ni kan se i alla tester ovan presterar referenssystemet betydligt bättre än ASUS Pundit-R. Men som vi redan nämnt jämför vi äpplen med päron. Om i istället valt till exempel en Pentium 4 3,2 GHz som är likvärdig med en Athlon 64 3200+ hade vi sett Pundit-R presterar någorlunda samm med referenssystemet i de tester där grafikkortet inte har någon större inverkan. I de tester där grafikkortet har det, kommer Pundit-R alltid att vara hopplöst efter, eftersom det inte finns någon möjlighet att installera ett AGP-grafikkort. Vill man uppgradera grafikkortet får man hålla sig till PCI-baserade sådana, och dessa är inte på långa vägar lika snabbar som dagens moderna AGP-kort.


« Föregående Nästa sida »


24/06-04 | Niclas Alfinson | nizenco(alfakrull)64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version

Diskutera denna recensionen i vårt forum!