Innehåll

Roundup av Athlon 64-moderkort

Inledning
AMD Athlon 64
K8T800 / nForce 3 150
ABIT KV8-MAX3
Albatron K8X800 Pro II
Epox EP-8HDA3+
FIC K8-800T
Gigabyte GA-K8VNXP
MSI K8T Neo-FIS2R
Shuttle AN50R
Soltek K8AV2-RL
Överklockning
Testsystem
Prestandatester
Slutsats


13/02-04 | Niclas Alfinson | nizenco(at)64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version


ABIT KV8-MAX3

Kortet som ABIT har skickat in till det här testet är baserat kring VIA:s chipset, K8T800. KV8-MAX3 som kortet heter har en del unika egenskaper som till exempel OTES, Secure IDE, uGuru med mera. ABIT är kända för att göra överklocksvänliga kort, hör även denna produkt till den skaran?

Specifikationer

Processorstöd Sockel 754-baserade, Athlon 64.
Nordbrygga VIA K8T800.
Sydbrygga VIA VT8237.
Revisionsnummer 1.1.
BIOS-version 1.8.
Maximal systembuss 350 MHz.
Vcore Upp till 1,85 V.
Vmem Upp till 3,2 V.
PCI-platser 5 stycken.
AGP-platsen AGP PRO 8X (bakåtkompatibel med AGP 4X).
Minnesplatser 3 stycken.
Minnesstandard Single Channel DDR200/266/333/400.
Maximal minneskapacitet 2 GB.
IDE-standard 2 stycken ATA-133-kanaler.
USB-portar 6 stycken.
Ljud 6-kanalsljud (Realtek ALC658).
Nätverk 3Com Marvell 1 Gbit.
Serial ATA (SATA) 6 stycken SATA-150-portar, (VT8237 och Silicon Image Sil3114C).
RAID Ja, RAID 0, RAID 1 och 0+1 (enbart via Silicon Image-kretsen).
Övrigt Firewire, Secure IDE, OTES-kylning, uGuru, AMD Cool’n’Quiet.
Pris Cirka 1750 SEK.

Som synes har det här moderkortet allt man kan önska i specifikationsväg. Kortet har stöd för det mesta, SATA-RAID, Firewire, 1 Gbit-nätverkskort och mycket mera. Det enda som egentligen saknas är RAID 5, men det är mycket ovanligt att det finns integrerat på moderkort, så det vore helt klart för mycket begärt.

uGuru är något mycket intressant, framförallt för dem som vill överklocka. Med hjälp av denna funktion kan man i realtid övervaka sitt system och ändra diverse parametrar. Exempel på sådant man kan ändra är processorns hastighet, spänningen till olika delar och så vidare. Man kan alltså överklocka sitt system inifrån Windows. Men det mest intressanta är att de inställningar man gör stannar kvar, alltså är permanenta, man behöver inte in i BIOS för att ändra på dem. För er som vill veta lite mer om uGuru hittar ni den informationen här.

I förpackningen

Man hittar följande i alla de mindre lådorna:

  • 4 st. SATA-kablar.
  • 1 st. strömkabelsadapter för två SATA-enheter.
  • 1 st. rundad ATA-kabel.
  • 1 st. rundad floppy-kabel.
  • 1 st. bakplåt med två USB- och två Firewire-portar.
  • 1 st. I/O-plåt.
  • 1 st. moderkortsmanual.
  • 1 st. Quick Installation Guide.
  • 1 st. manual till uGuru.
  • 1 st. klisterlapp som beskriver de olika jumprarna på moderkortet.
  • 1 st. CD-skiva med drivrutiner och program.
  • 1 st. diskett med drivrutiner.
  • 1 st. Secure IDE-retail.
  • 1 st. ”case badge”.

Som vanligt med ABIT:s moderkort får man med tillbehör utöver det vanliga. Något extra speciellt här är Secure IDE. Det är en hårdvarubaserad krypteringsfunktion för hårddiskar. Eftersom det är en hårdvarubaserad lösning tas inga resurser från varken processorn eller minnet och det fungerar på alla operativsystem. När man har Secure IDE aktiverat måste man koppla in en dosa till datorn för att man skall kunna läsa informationen från hårddisken. Denna funktion kan vara mycket användbar för dem som känner att de inte vill att någon skall komma åt ens information på hårddisken på ett enkelt sätt.

En sak som vi dock saknar är den svarta plastramen som skall sitta runt processorn. Till en del moderkort kommer den förmonterad och till en del andra ligger den löst i lådan. Men till ABIT:s kort medföljer ingen över huvud taget. Å andra sidan medföljer en sådan när man köper en BOXAD processor, men gör man inte det ligger man lite risigt till. Snålt ABIT!

I övrigt ser det ut som det skall, kanske något få ATA-kablar, enbart en. Men i gengäld är det en rundad sådan. Troligen resonerar ABIT som så att de flesta entusiaster idag använder sig av SATA-enheter och därför behöver man inte lägga ut mer pengar än nödvändigt på ATA-kablar.

Layout och integrerade funktioner

Rent layoutmässigt är det här moderkortet ganska udda, speciellt placeringen av nordbryggan. Den brukar i regel vara placerad mellan processorn och AGP-platsen. Men på just det här kortet sitter den nästan rakt till vänster om processorn. Just varför man har valt att placera den där är svårt att svara på. Men en möjlig anledning är att man var tvungen att flytta ner processor-sockeln för att få plats med OTES-kylningen. När den kom så pass långt ner fick inte nordbryggan plats på sin vanliga plats och man var tvungen att omplacera den. På tal om OTES-kylningen är även den en udda syn, en stor platstunnel längst upp på moderkortet. Den är till för att kyla de delar levererar som ström till moderkortets olika delar. Dessa brukar i regel bli mycket varma och genom att sätta aktiv kylning på dem menar ABIT att kortet blir stabilare i högre hastigheter. Det skall alltså hjälpa till vid överklockning. Nackdelen är att man får ytterligare en liten fläkt vilken tyvärr ger ifrån sig en del ljud.

Placeringen av ATX- och ATX12V-kontakten är också lite udda, de sitter precis bredvid varandra. Det är första gången vi ser det på ett moderkort. De sitter precis under OTES-kylningen uppe i vänstra hörnet och där sitter de tyvärr inte helt optimalt ur kabeldragningssynpunkt. Det hade varit betydligt bättre om de var placerade uppe i högra hörnet. Men fördelen med att placera dem där de sitter nu är att de bara är några få centimeter ifrån både processorn och nordbryggan vilka båda drar en hel del ström.

Kylaren som sitter på nordbryggan är relativt liten och ser inte ut att kunna prestera speciellt bra. Kortet är som redan nämnts ämnat mot överklockare så en större kylare på nordbryggan hade varit motiverat. Kylaren som ABIT använder sig på deras Intel-baserade moderkort är betydligt bättre, varför använder de sig inte av en sådan även till det här kortet?

Förflyttar vi oss ner till höger på moderkortet hittar vi hela sex stycken SATA-portar, fyra längst ner på kortet och två lite längre upp. Här sitter också floppy-kontakten. Vart den är placerad har ingen större betydelse eftersom ytterst får fortfarande använder sig av en diskettstation. Något intressant som vi hittar här nere är en liten LED-display. Den visar information om något skulle vara fel, till exempel att minnet inte sitter i riktigt och så vidare.

De båda IDE-kontakterna är placerade till höger om minnesplatserna. Denna placering är mycket vanlig vilket inte är så konstigt med tanke på att de kontakterna sitter bra där. Något mindre bra är att det enbart finns tre lediga fläktkontakter. Att det finns fem stycken fläktkontakter gör inte så mycket när två redan är upptagna som standard. Att en av de tre dessutom är placerad längst ner till vänster på moderkortet gör inte det hela bättre. Minst en fläktkontakt till tycker vi gott att ABIT kunde ha implementerat.

Bak på moderkortet hittar vi naturligtvis I/O-portarna. Där hittar vi fyra stycken USB 2-portar, en Firewire-port, en nätverksanslutning, två PS/2-portar och flertalet kontakter tillhörande det integrerade ljudkortet. Vi ser också en fläkt här bak vilket hör till OTES-kylningen.


« Föregående Nästa sida »


13/02-04 | Niclas Alfinson | nizenco(at)64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version

Diskutera denna recensionen i vårt forum!