Innehåll

Belkin The Regulator Pro Silver Series 650VA

Inledning
Vad är en UPS och vilka typer finns det?
Specifikationer
Intryck av produkten
Hårdvara
Mjukvara
Testresultat
Slutsats


Ett stort tack till Belkin som bidragit med detta recensionsexmplar.

27/01-03 | CH | ch@64bits.se
Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version


Mjukvara

Mjukvaran, som Belkin har valt att kalla för Sentry Bulldog, skickas med på en CD-skiva och finns i många olika smaker. En Plus-version medföljer också. De operativsystem som stöds är: Windows, Novell 4.1 och högre, Linux, SCO, Solaris och FreeBSD. Detta täcker in de flesta vanligt förekommande operativsystem för både servrar och arbetsstationer, även om några lyser med sin frånvaro. MacOS, till exempel, även om det är gott hopp om att få igång Linux/FreeBSD-versionen i OS X. I den senaste versionen som finns tillgänlig för nedladdning är FreeBSD-versionen ersatt av Linux-versionen, man får alltså använda FreeBSDs binärkompatibilitet med Linux för att köra programmet. Detsamma borde kunna fungera under både NetBSD och OpenBSD också.

Först testade jag mjukvaran under FreeBSD, eftersom det är vad jag trivs bäst med och kör mest. Installationen gick smärtfritt, bara att packa upp den tarball som fanns på skivan och köra installationsscriptet. Detta kopierade ett gäng filer till /usr/local/bulldog och såg till så att uppstartsscriptet hamnade i /etc/rc.local. Efter att manuellt ha startat uppstartsscriptet för att slippa starta om datorn drog jag igång det medföljande övervakningsprogrammet och tittade runt lite. Jag fann att det var lätt att använda och väldigt informativt, man fick reda på spänning och frekvens för ingången, spänning för utgång, batterinivå, batterispänning, belastning och hälsoläge för UPS:en. Dessutom fanns möjlighet att göra två olika batteritest, ett kortare kallat "10 second test", och ett längre kallat "Deep battery test". Jag gjorde båda dessa, och de utfördes utan problem. Efter det kollade jag inställningsmöjligheterna, och det såg bra ut. Jag saknade inget, i alla fall utan fick intrycket att man kunde få den att bete sig som man ville. Inställning av automatisk avstängning och olika tröskelvärden plus en del för varningar var väl ungefär som fanns, och jag kan inte komma på nåt annat man skulle kunna tänkas behöva.

Skärmdump av FreeBSD-versionen

Sedan gav jag mig i kast med Windows-versionen av Sentry Bulldog Plus. Installationen gick lätt, och en omstart senare i enlighet med gammal beprövad Windows-metod var jag igång. Man kände igen sig mycket från UNIX-versionen, även i utseendet. Funktionerna och inställningsmöjligheterna var, sånär som på några detaljer, desamma. Det enda som irriterade mig med mjukvaran, och det gäller både UNIX och Windows-versionen, var att det inte fanns någon möjlighet att slippa den automatiska avstängningen. För att kunna testa batteritiden var jag tvungen att antingen låta en annan dator sköta övervakningen eller ställa tiden för den automatiska avstängingen så högt att batteriet skulle hinna laddas ur. Det senare fungerade dock inte fullt så bra som jag hade hoppats. När UPS:en indikerade låg batterinivå stängde den av datorn, oavsett inställningar. Detta är dock vettigt för en vanlig användare, och irriterar bara i de lägen då man vill testa batteritiden. Men jag blir alltid lite negativt inställd till mjukvara som vet vad som är bäst för mig och inte låter mig göra som jag vill.

Skärmdump av Windows-versionen

Den automatiska avstängningen i sig fungerar mycket bra, när den förinställda tiden är slut stänger den ner datorn snyggt och prydligt och låter alla program spara det de håller på med, i de fall där det är aktuellt. Sentry Bulldog Plus pratar SNMP (Simple Network Management Protocol) och kan alltså övervakas via nätverket. Man kan dessutom installera det på flera maskiner, i Master/Slave-konfiguration så att även datorer som inte kommunicerar direkt med UPS:en via RS232-kabeln (seriekabeln) kan övervaka och använda automatisk avstängning. Detta är väldigt användbart om man har flera datorer kopplade till samma UPS.

Testresultat

Vad vill man veta om en UPS, mer än vilka funktioner den har? Jo, hur lång tid man har på sig att visa polarna hur häftig jag är på ett LAN, eller att rädda sitt arbete om man inte är så barnslig som jag. Oavsett syfte så är det UPS:ens kapacitet som bestämmer det. Den brukar mätas i VA (VoltAmpere), och denna produkt är på 650VA. Men hur lång batteritid ger då det? Det varierar förståss beroende på hur mycket ström datorn drar. Jag kopplade in en ganska ordinär dator, som inte drar särskilt mycket ström, men inte så lite heller. Datorn i fråga är en standardutrustad Duron 600@800, en hårddisk (WD800JB, 80GB 7200RPM), två optiska enheter och inga extrema fläktar eller något annat ovanligt. Skärmen däremot, en Samsung 900NF, har inte fått beröm för sin strömsnålhet, direkt. Enligt uppgift drar den 150W, men enligt UPS:en kommer den inte upp i det. Med dessa inkopplade visade UPS:ens lastmätare omkring 50%, beroende på CPU-användning, vilket borde betyda att de inkopplade enheterna använder hälften av UPS:ens maximala kapacitet på 360W, alltså 180W. Och det är faktiskt ganska rimligt.

Eftersom programvaran inte låter en ställa in att man inte vill ha datorn avstängd förän batteriet är helt slut lät jag en annan dator sköta kommunikationen med UPS:en, vilket resulterade i att den stängdes av när UPS:en indikerade låg batterinivå. En halv till en minut senare var batterit helt urladdat och även den andra datorn stängdes av. Jag gjorde totalt tre sådana här test, och de totala batteritiderna variade mellan sex och en halv minut och sju och en halv minut. Det får väl anses vara godkänt, även om jag hade väntat mig lite mer. Det räcker för att klara datorn genom kortare strömavbrott, och vad viktigare är, för att hinna spara pågående arbeten och dylikt. Men runt tio minuter batteritid hade jag faktiskt väntat mig. För att ladda batteriet från noll till i stort sett fullt tar den ungefär sex timmar på sig, vilket är normalt för en UPS av denna kapacitet.

Det var en sak med testerna som gav mig lite huvudbry, för det var nämligen så att så fort jag drog strömmen sjönk batterinivån till runt 50% direkt. Vad detta beror på vet jag faktiskt inte, man skulle kunna tänka sig att batteriet trots allt inte var riktigt fulladdat, men eftersom det gick ett par dagar mellan varje test borde det inte vara så. Kanske att laddningen inte fungerade riktigt till 100%, men mest troligt tycker jag ändå är att det är en bug i programmet. Det var hur som helst likadant vid alla tre testtillfällena, så det blir dessa tider som omdömet baseras på.

Slutsats

Som sammanställningen av för och nackdelar nedan visar tycker jag att det är en riktigt bra produkt, egentligen utan en ända nackdel av större betydelse. Den är extremt smidig, lätt att hantera, har gott om användbara, och i vissa fall inovativa funktioner samt väldigt bra mjukvara. Det enda jag har att anmärka på är batteritiden, som inte riktigt lever upp till förväntningarna. Och så skulle man möjligtvis kunna önska sig ett USB-gränssnitt istället för det RS232-gränssnitt som används, men det är mer en smaksak. Jag har inte lyckats hitta någon som säljer denna produkt i Sverige, men Belkin säljer den själva för $119,99. Detta tycker jag ger The Regulator Pro Silver Series ett bra pris/prestanda förhållande. Ett bra köp med andra ord.

Fördelar Nackdelar
Billig och prisvärd Batteritiden något under förväntan
Funktionsrik
Bra mjukvara
Smidig och lätthanterlig



« Föregående  

 

27/01-03 | CH | ch@64bits.se
Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version

Diskutera denna recensionen i vårt forum!