Innehåll

Belkin WLAN

Inledning
Wireless Cable/DSL Gateway Router
Wireless USB Network Adapter
Wireless Notebook Network Card
Wireless Desktop PCI Network Adapter
Installation
Prestanda
Användandet
Slutsats


Ett stort tack till Belkin som gjorde recensionen möjlig.

20/10-02 | Niclas Alfinson | nizenco@64bits.se
Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version


Installation

Att sätta upp ett eget trådlöst nätverk är mycket enkelt med Belkins produkter. Som redan nämnts medföljer en sk. "Quick start guide" routern, att den bla. är på svenska gör att det är löjligt enkelt att installera routern. Den beskriver hur du hårdvarumässigt sätter upp routern, alltså vart de olika sladdarna skall kopplas in. Nästa steg i guiden är att ställa in nätverkskortet i datorn på rätt sätt, vilket guiden förklarar på ett ypperligt sätt. Steg tre beskriver väldigt kortfattat hur du sedan konfigurerar routern med hjälp av ett webgränssnitt. För att få fler förklaringar på de olika alternativen i routern krävs att man tar fram den riktiga manualen, dock startar en "Setup Wizard" första gången man loggar in på routern så är man lite händig när det gäller nätverkskonfiguration så klarar man att konfigurera routern utan hjälp av manualen.

Manualen börjar med att beskriva de grundläggande termerna och funktionerna med både kablat- och trådlöst nätverk, den går sedan över till att beskriva routerns möjligheter och funktioner.

Efter detta börjar manualen beskriva alla inställningar och valmöjligheter på ett lättförståeligt sätt. Det jag saknar i manualen är lite mer detaljerad information som beskriver hur man öppnar portar för program. Just på denna punkt är manualen riktigt svag, det står i princip bara att man kan öppna portar, emellertid inte speciellt detaljerat hur detta går till. Det finns heller inge förinställda profiler för tex. ftp- och http-servrar eller liknande vilket skulle underlättat installationen.

En bra funktion med routern är att man kan klona sin nuvarande MAC-adress på nätverkskortet. Detta är fördelaktigt eftersom Telia delar ut IP-adresser till sina ADSL kunder baserat på MAC-adressen. Om IP-numret som är bundet till din MAC-adress är ledig får du den, om inte får du så klart ett annat. På detta sätt slipper du att bli av med ditt IP-nummer du hade innan installationen av routern.

Funktionen för att använda DMZ på ett IP-nummer är även det välkommet. Inbyggt i webgränssnittet är en hjälpfunktion som kan vara till stor hjälp om man inte har handboken till hands.

Att installera USB- och PCI-adaptrarna vållade heller inga problem. Det enda som var lite knepigt med installationen av dessa var att PCMCIA-kortet var tvunget att sitta i PCI-konvertern innan installationen av drivrutinerna påbörjades. Om så inte är fallet måste man avinstallera drivrutinerna och börja om från början. Detta står naturligtvis klart och tydligt i boken, men som sagt, detta är inte helt självklart så om man inte läser manualen så får man lätt problem. Att installera USB-adaptern är lika lätt som att installera vilken annan USB-produkt som helst. I med produkten, vänta tills Windows hittat den, lägg i CD-skivan med drivrutiner, sedan är det bara vänta på att installationen skall bli klar.

Med både USB- och PCI-adaptrarna medföljer mjukvara för att ställa in och övervaka sin nätverksanslutning. Här kan man ställa in SSID-värde (vilken nätverksgrupp enheten skall tillhöra) och kanal, se hur mycket data som skickat och tagits emot, se vad för kvalité på signalen man får, ställa in om kryptering skall användas eller inte och mycket mera. Detta program är lättarbetat och ger mycket information, bra Belkin!

Nästa program som skall installeras kalls "Belkin SOHO (Small Office Home Office) Networking Software". Med hjälp av detta program kan man dela ut mappar och skrivare enkelt och överskådligt. Detta går naturligtvis lika bra att göra manuellt i Windows, men för den ovane är detta program välkommet.

Om man i övervakningsdelen av ovannämnda program ser att signalkvalitén är dålig kan man försöka rätta till det med hjälp av olika metoder. Första steget är att bege sig till routern och rikta antennerna på denna, detta kan man göra på olika sätt för att se om detta hjälper. Antennerna går att snurra 270° och vinkla i ungefär 45°. Detta ger goda inställningsmöjligheter och det hjälper oftast att enbart rikta in dessa. Om inte detta hjälper så bör man försöka omlokalisera användares WLAN-adapter. Detta är dock inte möjligt med PCI-versionen utan enbart med USB-versionen.

Dock skall inte länkens kvalité ställa till några större problem. Efter att jag installerat allt så låg länk kvalitén och signal styrka stabil över 95 %. Då skall nämnas att routern står på ovanvåningen och användarens dator på nedervåningen i andra änden av huset! Detta var med USB-adaptern, när jag testade med PCI-versionen fick jag något lägre värde, runt 85 %, men även detta är klart godkänt.

Prestanda

Hur är då prestandan på dessa produkter och går det att använda dem för spel? Överföringshastigheten mellan USB-enheten och routern uppmätte jag till ungefär 4 Mbit/s, då skall man ha i bakhuvudet att signalen färdas genom två väggar och ett golv och med ett avstånd på ungefär 10 m, alltså en klart godkänd hastighet. Pingen med dessa produkter blev knappt mätbart högra än med ett kablat nätverk, än mindre blev de märkbara, så att spela spel skall inte vara några problem alls. PCMICA-kortet fick något lägre överföringshastighet, runt 3,2-3,3 Mbit/s men pingen blev i stort sett den samma.

För att få fram resultaten ovan har jag använt mig av ett program kallat Qcheck, som är ett freewareprogram från Netiq. Alla resultaten är också med WEB-kryptering avslagen, med 128-bitars WEP-kryptering sjönk överföringshastigheten med runt 10-15 % medans pingen var den samma.

Eftersom 802.11b använder sig av det licensfria 2,4 Ghz bandet kan det finnas andra produkter som också använder denna våglängd i din närhet och som på så sätt kan komma att störa signalen. Här hemma finns det två stycken trådlösa DECT-telefoner som använde sig av 2,4 Ghz bandet för överföring. Ovanstående resultat är med dessa telefoner ikopplade, vid urkopplandet av dessa blev resultatet inte speciellt annorlunda, bara någon procents skillnad i överföringshastighet, men detta spelar i realiteten ingen större roll eftersom det inte är en märkbar ökning.

Tyvärr hade jag ingen möjlighet att testa om Belkins uppgift på att kontakten mellan enheterna skall försvinna vid först 540 m fri sikt. Detta är naturligtvis under perfekta förhållande så att uppnå något sådant själv ser jag inte som möjligt. Men helt klart är att signalen mellan enheterna kan färdas en bra sträcka, köper man till externa antenner blir det möjligt med nästan löjligt långa avstånd. Vad det skall vara användbart till har jag inte riktigt kommit underfull med. Företag som vill ansluta två byggnader har ingen användning av detta eftersom överföringshastigheten är för låg, privatpersoner har inte heller någon större användning av detta eftersom priserna på dessa antenner går på flerdubbelt så mycket som enheterna själva.

Användandet

Att använda dessa produkter istället för ett kablat nätverk är ingen större skillnad. Den enda egentligen skillnaden är att överföringshastigheten blir markant lägre, men om man endast använder sitt nätverk för att dela en Internetanslutning och/eller för att dela små filer så kommer man inte märka någon skillnad.

En enorm fördel med att använda dessa produkter till att dela en ADSL-anslutning är att man kan ha huvudjacket och datorerna placerade var man vill och ändå kunna surfa. Man kopplar helt enkelt ihop routern och ADSL-modemet vid huvudjacket, inte heller här behövs det alltså dras långa kablar genom halva huset.

Loggfunktionen inbyggd i routern är katastrofalt dålig, den radar bara upp IP-nummer och vad som inträffat, någon form av färgkodning hade helt klart underlättat och gett en bättre överskiktsbild av vad som inträffat.

Det går heller inte att spara ner routerns konfiguration på hårddisken för senare bruk, detta skulle vara mycket användbart tex. vid en firmware uppdatering då alla inställningar försvinner. Om man hade kunnat spara ner konfigurationen på hårddisken skulle det var mycket lätt att återställa den, som det är nu får man lägga ner tid än en gång för att öppna de portar som dina program använder, ställa in vilka MAC-adresser som skall ha tillgång till nätverket osv.

Jag var i kontakt med Belkins support via e-post, uppgav inte vem jag var utan frågade några frågor, fick mycket snäsiga och kortfattade svar tillbaka, kan mycket väl vara enbart den personen som inte var trevligt, dock ger detta inte ett bra intryck på Belkins fria support.

Slutsats

Hur blev det nu, var det trådlösa ett alternativ till det kablade nätverket? Svaret blir båda ja och nej. Om du inte skickar stora filer mellan dina datorer i nätverket allt för ofta så är trådlöst nätverk helt klart ett alternativ. Men skickar du stora filer regelbundet mellan datorerna i det interna nätverket är kablat fortfarande bäst, de är som sagt inte ens i närheten av varandras prestanda. Att skicka en fil på runt 1 GB i det trådlösa nätverket tar runt 40 minuter, att skicka samma fil i ett kablat 100Mbit-nätverk går på drygt 5 minuter. Men om man bortser från detta så finns det inga nackdelar med ett trådlöst nätverk, man slipper sladdar genom hela huset, det ger en större frihet att placera datorerna vart man vill och det kostar inte en förmögenhet.

Fördelar Nackdelar
Inga sladdar Överföringshastigheten
Lätt att installera Manualen
Prisvärd Supporten?



« Föregående  

 

20/10-02 | Niclas Alfinson | nizenco@64bits.se
Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version

Diskutera denna recensionen i vårt forum!