Innehåll

Belkin 802.11g Wireless DSL/Cable Gateway Router

Inledning
Specifikationer
Funktioner
I förpackningen
Installation
Användandet
Prestanda
Slutsats


Tack till Belkin som gjorde denna recension möjlig.

03/10-03 | Niclas Alfinson | nizenco@64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version


Prestanda

För att testa prestanda på den här produkten använde vi oss av ett trådlöst nätverkskort installerat i en bärbar dator, mer specifikt en Dell Latitude D600 med ett ”Dell TrueMobile 1400” som har stöd både för 802.11a/b och g. Vi testade överföringshastigheten genom att helt enkelt sätta datorn på olika ställen och köra programmet Qcheck. Datorn vi testade överföringshastigheten till var en stationär sådan som var kopplad direkt till en av de fyra LAN-portarna på routern. Routern var under alla tester placerad på övervåningen under ett skrivbord. 802.11b testades med Belkins äldre router som vi har testade här för ungefär ett år sedan, 802.11g testades naturligtvis med routern vi utvärderar i det här testet.

De fem platserna vi testade datorn på var följande:

  • 1 meter från datorn, på skrivbordet precis ovanför routern.
  • 5 meter från routern, i rummet bredvid, en gipsvägg skiljde routern och klienten ifrån varandra.
  • 10 meter från routern, även här skiljde enbart en gipsvägg routern och klienten ifrån varandra.
  • 13 meter från routern, på nedervåningen och två gipsväggar, en bärande vägg och ett golv skiljer routern och klienten ifrån varandra.
  • 25 meter från routern, ute i trädgården. Mellan klienten och routern var det en yttervägg (tegel), två bärande väggar, tre gipsväggar och ett golv.
I diagrammet nedan ser ni resultaten på de olika testerna både med 802.11b, och 802.11g. Alla tester utfördes fyra gånger och ett genomsnitt togs av dessa.

Som ni kan se är 802.11g betydligt snabbare än dess föregångare 802.11b, i de flesta fall. Lite intressant är att 802.11b faktiskt är snabbare ute i trädgården vilket borde betyda att räckvidden för 802.11g är sämre. I vardagsrummet är dock 802.11g hela tio gånger snabbare, men i genomsnitt är 802.11g runt fyra gånger snabbare. Dock ligger den praktiska maximala överföringshastigheten långt ifrån den teoretiska för båda teknikerna. Men som med mycket annat skall man ta alla uppgifter som tillverkare ger med en stor nypa salt.

Vi testade också överföringshastigheten genom att skicka över 2,08 GB mellan de två datorerna och 802.11g utförde uppgiften på 14 minuter och 28 sekunder medan man med 802.11b får vänta hela 1 timme, 7 minuter och 28 sekunder för samma sak, en enorm skillnad med andra ord.

Den maximala räckvidden testade vi helt enkelt genom att ta vår bärbara dator och traska iväg, när vi tappade anslutningen mätte vi avstånden till routern. Vid 802.11b kunde vi bege oss hela 100 meter från routern innan vi tappade anslutningen, 802.11g tappade kontakten redan efter 85 meter.

802.11g är alltså betydligt snabbare än den äldre standarden 802.11b, både teoretiskt och praktiskt. Så om man överför stora filer ofta i sitt nätverk är det helt klart värt att satsa på 802.11g. Men om man enbart använder sitt nätverk för att dela en Internetanslutning eller för att enbart flytta små filer finns det idag ingen större anledning till att välja den nyare standarden. Ytterligare en anledning till att välja 802.11b framför 802.11g är den bättre räckvidden, men oftast räckvidden hos 802.11g bör räcka till för de flesta ändamål.

Slutsats

Är man ute efter en 802.11g-kompatibel router så är Belkin 802.11g Wireless DSL/Cable Gateway Router troligen ett bra val. Fördelarna med den är framförallt den höga överföringshastigheten och att den är otroligt lättinstallerad. Vi tycker att Belkin har gjort det föredömligt enkelt att installera routern, oavsett om man gör det manuellt eller med hjälp av det medföljande verktyget. Funktionen som gör att man kan blockera ”stötande” webbsidor kan även den vara intressant för familjer som vill ha kontroll över vad sina barn gör på Internet. Ytterligare en fördel är användarvänligheten, den inbyggda hjälpfunktionen i webbkonfigureringen och den välskriva manualen gör att det inte bör vara några problem för någon att använda den här routern. Något annat som ökar användarvänligheten är att det redan från början finns inbyggda profiler för spel och program i brandväggen.

Nackdelarna med routern är bland annat att säkerhetsloggen är nästan helt oanvändbar och att kvalitetsintrycket från routern är tveksamt. Dessutom hade det varit trevligt om routern hade innehållit en skrivarserver med tanke på att denna produkt enligt Belkin skall vara den perfekta produkten för hemmanätverk.

Priset för den här produkten ligger på runt 1600 SEK med moms vilket får anses vara ett helt OK pris, varken dyrt eller billigt med tanke på att det är en 802.11g-router. Dock kan man få en 802.11b-kompatibel router för mindre än 750 SEK inkluderat moms, så vilket man anser vara mest prisvärt är upp till var och en.

Fördelar Nackdelar
Installationen. Säkerhetsloggen.
Överföringshastigheten. Kvalitén.
Användarvänligheten.



« Föregående  


03/10-03 | Niclas Alfinson | nizenco@64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version

Diskutera denna recensionen i vårt forum!