Innehåll

Chieftec TX103
(TH 1200)

Inledning
Produkten

Lådan
Slutsats


4/8-01 | Axman | Axman@64bits.se

Ett stort tack till Microstore på Backaplan i Göteborg för att de ställt upp med en låda att testa.

Inledning

En viktig del i datorn är själva chassit. Den kommer lätt i skymundan eftersom datorns prestanda inte blir bättre av en dyr låda. Då är frågan vad vi tjänar på att ha en dyr och bra låda. Dessutom så har lådan ett större prisvärde än många andra detaljer i datorn. En bra låda kan följa med i flera generationer hårdvara så att man slipper den utgiften när man uppgraderar. Men vad är det som gör lådan bra?

För att sammanfatta det kan man säga att det handlar om kvalité. Ett ganska så brett begrepp men om vi specifierar det lite så bör lådan först och främst vara stabil och bra. Den skall inte vara klent byggd där vibrationer av fläktar och hårddiskar fortplantas. Den måste särskilt i dessa tiden ha en bra luftcirkulation. Dagens Athlon och P4 blir mycket varma och värme är en dators fiende nr 1, något som särskilt överklockare vet.
Slutligen så märker man på lådan om det är hög kvalité på den med detaljer som luckor, 3.5" platser, olika fästen och många andra saker.

Dessutom är ljudnivån en viktig detalj. Fläkten i nätaggregatet är den del i datorn som är svårast att påverka för de flesta. Alltså får man bestämma sig från början vad man vill ha för ljudnivå.



Produkten

Chieftec TX103 kan man klassa som ett Workstation chassi. Detta betyder att det klassas som miditower men är ganska så stort ändå. Det är anpassat för lite rejälare utrustning med gott om plats. Det gör alltså inte lådan till en serverlåda utan helt enkelt är en låda till en vanlig PC med höga krav.

Om vi börjar med specifikationerna:

 

  • Mått: 473 x 205 x 522 mm
  • Vikt: 12 KG
  • Material: 1.0mm plåt

Det är lådan i stort, vidare kan vi se att det finns utrymme för sex 3.5" enheter varav två kan användas för exempelvis Zip eller diskettenheter. Fyra 5.25" enheter finns att använda sig av men här döljer sig en liten "specialare". På den nedersta 5.25" platsen så finns det ett litet "rack" där man kan ha en eller två 3.5" enheter.

Fördelen med detta är att man någorlunda enkelt kan ta ut hårddisken ur datorn utan att ta av sidan. Det gäller naturligtvis att man kan dra ut den så långt att man når sladdarna bakom.

 

Kylning är viktigt och för att tillgodose behovet av detta har man gjort plats för totalt fyra 80 millimeters fläktar.

Går vi däremot in på nätaggregatet så är detta en detalj som är väldigt viktig. Inte minst för att datorn måste ha en jämn strömförsörjning vilket garanterar stabilitét utan även med hänseende på hur mycket komponenter man skall ha. Till detta kommer en ljudnivå som skall vara behaglig. Som vi har sagt innan är det lätt att byta ut fläktar på processorn med mera men nätaggregatet är en annan femma.

Istället för att jag listar upp nätaggregatets specifikationer så kan vi kika på denna bilden:

 

Nätaggregatet är tillverkat av Codegen, kanske inte helt känt men vi låter det själv bevisa vad det går för.
Det är på 300w vilket kan betraktas som standard. Det vore dessutom minst sagt dumt att ha något annat till P4 och Athlon. För det första så ser vi att det är ATX 2.03 vilket betyder att det är P4 kompatibelt.
Tittar vi på vilka Ampere det kan hantera så finns det nätaggregat som kan leverera med. 12 V klarar 10A vilket ändå är godkänt.

Viktigare med detta nätaggregatet tycker jag dock är att det är helt tyst. skulle gissa att det ligger på strax över 10 dba.

Det som medföljer i lådan är Lådan i sig, en uppsättning med skruvar, nyckel till sidoplåten samt tre par "slädar" till 5.25" enheterna.

Nästa sida -->>


4/8-01 | Axman | Axman@64bits.se