Innehåll

Chieftec TX103
(TH 1200)

Inledning
Produkten

Lådan
Slutsats


4/8-01 | Axman | Axman@64bits.se

Ett stort tack till Microstore på Backaplan i Göteborg för att de ställt upp med en låda att testa.

Lådan

När det gäller en låda så vad är lättare än att låta bilder föra talan? Alla bilder är klickbara.

Lådan är i den klassiska "smutsgula" färgen. Vad som är intressant med lådan är att man hållt sig till standardmått när det gäller bredden. Dock så har man ökat på höjden en hel del. Detta har gett att den är tämligen hög utan att vara så extremt stor.
Sidoplåten som man ser i bild är avtagbar och detta går mycket enkelt. Det är bara att dra i handtaget (vilket är det gråa på sidan) så lossnar det. Inget skruvande och det går att få av plåten bara man har några centimeter tillgodo. Plåten på andra sidan är inte lika lätt att få av då man gör detta med skruvar men då man så sällan behöver lossa på den är detta absolut inte en nackdel.
Lådan har även fötter vilka man kan vika ut för att lådan skall stå stadigare.

Tittar vi inne i lådan så noterar vi ett par saker, för det första så ser vi då 3.5" hållarna nere i fronten. Dessa är löstagbara vilket vi visar längre ned. Tittar vi på botten av lådan ser vi att där finns de fästen som man har till sina 5.25" enheter. Man skruvar fast dem på sidorna av enheterna så är det bara att skjuta in. Inget skruvande här annat än första gången. På botten av lådan finns det alltså fästen där man kan spänna fast dessa "slädar", vilket är bra så att man inte tappar bort dem vilket definitivt inte är bra. Tittar vi uppe vi 5.25" platserna ser vi att det finns inga skruvhål så man är totalt beroende av dess slädar.
Nackdelen med denna lådan är att då man har ett "rack" i den nedersta 5.25" platsen så medföljer det endast tre par av dessa slädar. Det gör att man inte kan ta ut racket och ha exempelvis en cd-rom där för man har helt enkelt inga fästen. Det hade inte varit någon stor kostnad att ha med dessa.

Att anmärka på är att det finns ett litet outnyttjat utrymme ovanför nätaggregatet, kanske något för den som exempelvis vill ha extra fläktar ovanpå.

Tittar vi på själva fronten så är den gjord i ganska så stadig plast. Dioderna som går till moderkortet för hårddisken är ganska så ljusstarka så de lyser upp en del.
Själva fronten är lätt att ta av genom ett par kakar som man når inne från lådan.
På bilden till höger ser vi platserna för diskettläsarna samt de två fläktplatserna.


Här ser vi 5.25" platserna i detalj. Man skjuter alltså in enheterna med sina "skenor" in mellan de runda hålen som man ser i sidan på lådan. Tittar man på cd-läsaren nedan så ser man tydligt hur det hela går till.
Vi ser även den löstagbara 3.5" delen. Helt klart värt att ha när man har datorn i trånga utrymmen. En sak att tänka på är att man på denna plats troligen får in en så kallad "fancontroller" eller liknande då det finns lite fritt utrymme mellan enheten och plastluckan.

En bra sak är att man kan ta loss luckan framför 5.25" enheterna utan att ta loss sidoplåtarna. Man kommer åt enkelt för att lossa på enheterna.

Här ovan ser vi fläktgallren där vi monterat fläktara samt där inget alls är monterat, det går väldigt lätt att ta loss hålleren för fläkten. Dessutom så sitter fläkten på ett par piggar vilket gör att vibrationerna förvinner i de flesta fall.

3.5" racken inuti datorn är löstagbara. Man skruvar i enheterna i dessa så sitter de bra sedan. De är tämligen stabila så vibrationer är inte ett så stort problem. Det är en myket bra lösning som egentligen bara har två problem.Det första är att man omöjligtvis kan få in några enheter i det nedersta "racket" när man har fläkthållaren på plats. Det blir helt enkelt för ont om utrymme inuti. Det andra är att då man tar av sidoplåten så är det väldigt lätt att man puttar till de låsmekanismer som finns för 3.5" racken. Om man har en väldig otur så kan dessa lossna och fara runt inne i datorn vid transport. Det bör inte vara något större problem men det är värt att tänka på.
Till vänster ser vi en hållare för fullängskort. Och nej, den är inte till för gamla ISA kort från stenåldern. Vem vid sina sinnens fulla bruk skulle ha sådana i en arbetsstation av dagens mått? Nej dessa är till för bland annat RAID-kort med mera. Och nu pratar vi om professionell utrustning.

Här ser vi först ett av HD racken som ligger bredvid lådan. Armen ovanpå låser fast den normalt men som sagt så är den lite för lätt att lossa på.
Nästa bild visar slädarna till 3.5" enheter.
Sist men inte minst så har vi en fläkt i en hållare. Tänk dock på att inga fläktar fäljer med utan här visar vi bara hur de sitter.


Mer om lådan

Nu när vi har tittat på lite bilder så kan vi gå in och prata mer generellt om den, för det första så är det en ganska så tung låda. Den är tillverkad i 1 mm plåt vilket gör den extremt stadig. Det är en låda som tål lite tuffare tag. Det är en fördel för alla som planerar att ta fram bågfilen och modifiera lådan. Den faller inte ihop som ett korthus bara för att man tagit bort lite plåt.

På tal om att modifiera så har man inte ett så stort behov av att göra fler fläkthål. Det finns redan fyra 80 mm vilket skall räcka för de flesta. Dessa är dessutom hyfsat bra placerade.

För sladdar och annat som man vill stoppa undan så finns det lite vrår, man kan enkelt gömma undan mindre kablar i kanterna utan att de syns, något för de som vill ha städat inne i datorn.
överlag är det en lättmodifierad låda om man bortser från att det tar lite tid att såga sig genom den tjocka plåten.

Kikar vi på nackdelar så är de inte så många. Den största nackdelen är att plåten man fäster moderkortet i inte går att ta loss. Det omöjliggör användandet av bland annat Asus P4T moderkortet som kräver att man byter ut denna. Dessutom så kan det bli knepigt att installera moderkort i den men vi klarar oss eftersom det är ganska så rymligt inne i den.
Det finns fyra hål för att fästa P4 kylflänsarna i men dessa är inte nödvändiga numera faktiskt. Bland annat Abit TH-7 RAID använder sig inte alls av dessa utan fäster direkt i moderkortet. Helt klart värt att tänka på.

Den andra nackdelen är att locket inte går att ta av, inte för att det är någon stor nackdel men det hade varit att föredra. Dock så går det ganska så enkelt att modifiera detta själv.

Går vi på utseendet av lådan så är den ganska så neutral, den skriker inte direkt ut sin existens utan håller en lite mer klassisk stil. Många kan nog tycka att den är ganska så tråkig men å andra sidan så lär man inte tröttna på den. Desutom är den lätt att måla om eller modifiera om man så skulle önska.


Slutsats

Så är lådan värd att köpa? Ja man får se till sina behov. Lådan i sig håller som så många nadra lådor baserade på samma chassi mycket god kvalité och bättre är inte helt lätt att hitta. Skruvar finns men i det dagliga arbetet så behövs de för det mesta inte.

Det riktigt osar kvalité om lådan vilket kommer att garantera att man inte blir missnöjd. Tyst, stabil och rymlig så bildar den ett bra hem åt datorn.

Frågan är då om man skall skaffa en sådan låda. Den är hyfsat stor så det är inget man flyttar på hur enkelt som helst. Dock så är den inte så stor att den är otymplig.
Lådan i sig riktar sig till så kallade workstations. Alltså kraftfullare datorer i kontorsmiljö där man har behöva av bra kylning och utrymme.
Det gör även att den passar sig bra för mer advancerade datoranvändare som skall pressa sina system.

Frågan är då om det är värt kostnaden. Lådor har stigit i pris på senare tid i takt med högre krav på strömförsörjning och utrymme. Och det märks då denna lådan kostar runt 1400:-. Det är ett val som varje enskild person får göra men vi tycker i vart fall inte att summan är orimlig för lådan håller bra kvalité. Och att det dessutom är en av de två detaljer i datorn som inte åldras så snabbt är inte fy skam (vi tänker på skärmen som den andra delen).

Så slutligen kan vi sammanfatta det som en investering, kanske en kostsam sådan men för det mesta så lönar det sig med kvalité och det är vad denna står för.

Fördelar

  • Bra kvalité
  • Bra med plats för fläktar
  • Bra med plats för enheter
  • 1 mm plåt
  • Tyst nätagg
  • P4 kompatibelt

Nackdelar

  • Plåten för moderkortet går ej att lossa.
  • "Locket" går ej att lossa.
  • lätt att lossa på 3.52 racken av misstag

 

Ett stort tack återigen till Microstore. I deras sortiment hittar man lådan under namnet TH 1200.

Microstores besöksadress är :

Herkulesgatan 1E
417 03 Göteborg

(Vid Sängjätten och Backa Teater)


4/8-01 | Axman | Axman@64bits.se