Innehåll

Coolermaster IHC-L71

Inledning
Specifikationer
Kylflänsen
Kylförmåga
Sammanfattning
Slutsats


Tack till Coolermaster som bistod med produkten för recension.

24/9-02 | Axman | axman@64bits.se
Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version


Inledning

Coolermaster, ett namn som har dominerat ett bra tag när det gäller standardkylflänsar här i Sverige. Innan överklockning blev så spritt som det är nu så kan man med råge säga att de var utan konkurrens. Jag drar mig till minnes hur jag vandrade runt till nio butiker här i Göteborg men till slut var tvungen att köpa en standardfläkt av märket Coolermaster. Något annat som Coolermaster på senare tid gjort sig kända för är chassin. Dyra, tillverkade i aluminium, hög kvalité och, glömde jag säga dyra?

I takt med varmare processorer och det växande intresset för överklockning har Coolermaster rubbats aningen från sin position. Det räcker inte längre med mediokra aluminiumkylflänsar, en fläkt som har aningen för hög ljudnivå och ett lågt pris längre. Det måste till lite extra. Bland annat så är koppar nästan ett måste numera, därefter kommer valet mellan hög prestanda eller låg ljudvolym. Något som förhoppningsvis går att kombinera eller i vart fall anpassa fläkten efter behov. Här passar IHC-L71 in. För det första så kommer den i två varianter. En med en fläkt som snurrar på i stillsamma 2500 rpm, och dels med en fläkt som vildsint flyttar luft i 6000 rpm. Det är bara namnet som skiljer modellerna åt, H71 är den högljudda modellen och L71 är den betydligt tystare modellen som vi skall testa idag.

Specifikationer

Specifikationerna för kylfläns och fläkt är följande.

  • Fan Dimension 70 x 70 x 25 mm
  • Rated Speed 2500 RPM
  • Air Flow 20.5 CFM
  • Rated Voltage 12 VDC
  • Heat Sink Dimension 83 x 70 x 50 mm
  • Rca ( /W) = 0.4 (FC - PGA2)
  • För s478 (P4)

    Med i lådan medföljer standard-kylpasta.

    Tyvärr så har vi inte kunnat hitta specifikationerna på hur mycket fläkten låter.

    Kylflänsen

    Till att börja med så noterar vi att kylflänsen ger ett intryck av kvalité. Kylflänsen är tillverkad helt i koppar, har två så kallade heatpipes, har galler över fläkten samt har två spännen för att spänna fast kylflänsen.

    Sidorna på kylflänsen är borstade vilket ger en matt och lite mer beständig yta. Koppar brukar ha en tendens till att ärja och få fläckar vid hanteringen men i detta fallet så blir det inget sådant. Detta hjälper mycket för intrycket av kvalité som man får av flänsen.

    Spännena som håller kylflänsen är de bästa jag har sett hittills, i vart fall när det gäller möjligheten att ta av kylflänsen efter monteringen. Eftersom de är ledade så kan det bli lite slingrigt att få dem att sitta men med det rätta handlaget så är det ingen match. Den enda kylflänsen jag testat som är lättare att montera är Intels orginalkylare. Dock så är IHC-L71 busenkel att få av igen vilket är något man definitivt inte kan säga om Intel-original.

    Fläkten som sitter på är tämligen lågvarvig och har en behaglig ljudnivå. Den är inte helt tyst men det är långt ifrån störande. Det låga varvtalet gör dessutom att själva ljudet är mer uthärdligt än från högvarviga fläktar. Fläkten är specificerad för 2500RPM +-10%. I vårt fall så arbetade den strax över 2700 rpm vilket är precis på gränsen för vad den max skall få snurra. För de som vet hur mycket Intels orginalfläkt låter så kan vi säga att IHC-L71 har en märkbart lägre ljudnivå vilket är ett gott betyg då orginalfläkten bara snurrar aningen snabbare. Fläkten skyddas av ett galler, något som man tycker borde vara standard i dessa dagar då en sladd i fläkten kan vara förödande i vissa system.

    Heatpipes är något som främst Coolermaster pysslar med, vi har tidigare testat några kylflänsar med så kallade heatpipes men vi har inte hitills kunnat bli helt på det klara med hur bra de fungerar. Inte heller lär vi bli klarare i det hela efter detta test men en sak är säker, det är en hyfsad innovativ lösning i dessa sammanhang och vi ser det som en åtminstone kul lösning. Heatpipes är inte som man kan tro solida kopparstänger utan rör delvis fyllda med vätska. Tanken är att vätskan skall förångas inne i rören och stiga uppåt mot svalare delar av kylflänsen där de återgår till flytande form då de kyls ned och rinner ned till bottnen igen.
    Återigen så frågar vi oss hur bra detta fungerar, är det tänkt att det skall fungera som bäst när kylflänsen står upp eller ligger? Gissningsvis så är det bäst när den ligger ned men det är sällan så är fallet numera.

    Till sist så noterar vi det kraftiga skydd man har på bottnen av kylflänsen som man har för att skydda den mot repor och annan åverkan. Det är en rejäl röd tejpbit med lim på ena sidan och den fyller sin funktion väl. Faktiskt alldeles för väl, när man tar bort tejpen så stannar limmet och papperslagret emellan kvar vilket skapar en minst sagt dum situation. Man får sitta och skrapa bort tejp och pappersrester från bottnen vilket kan resultera i såväl repor som rester vilka försämrar kylförmågan. En bra idé men tyvärr för bra utfört. Vi låter bilderna tala för sig själva.


      Nästa sida »

     

    24/9-02 | Axman | axman@64bits.se
    Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version

    Diskutera denna recensionen i vårt forum!