Innehåll

Cooler Master CoolDrive 3

Inledning
Specifikationer
I förpackningen
Uppbyggnad & utseende
Montering
Resultat
Slutsats


Tack till Cooler Master som gjorde denna recension möjlig.

07/04-03 | Daniel Rufelt | xx@64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version


Montering

Att montera en hårddisk i denna enhet är förhållandevis enkelt. Det första man gör är att skruva fast hårddisken i den stora stålskenan. För att göra detta räcker det med vanlig skruvmejsel, och det är hålen under hårddisken man använder sig av. Därefter är det bara att placera skenan med hårddisken i huvudenheten, och skruva fast den med hjälp av fyra skruvar. Efter detta är det dags att montera enheten i chassit. Hur detta går till beror helt på vilket chassi man har, men det görs vanligtvis med hjälp av att skruva fast den, eller med hjälp av skenor. Därefter är det bara att koppla in ström och ansluta hårddisken, och vips så är monteringen färdig. Hela förfarandet tar endast någon minut, och den välskrivna manualen på åtta språk känns nästan överflödig.

Väl monterad så nuddade hårddisken den värmeledande kudden, och värmen kunde således ledas till resten av enheten, precis som det var tänkt.

Ett problem i det chassi vi testade enheten i, ett Chieftec Dragon Miditower, var att enheten stack ut runt en halv centimeter när den var monterad. Detta hade kunnat avhjälpas genom att förse enheten med ett par extra hål, och vår förhoppning är att tillverkaren väljer att rätta till detta i en framtida version av den. Notera att vi provade med de hål på 5.25"-slädarna som gör att enheten hamnar längst in i chassit, men att kylaren trots detta stack ut en halv centimeter.

Enhetens lysdioder var förhållandevis starka, vilket faktiskt vållade ett problem. De starka lysdioderna gör visserligen mycket för utseendet och uppskattas säkerligen av många. Problem uppstår dock om man har datorn bredvid sig på skrivbordet, och med enheten i huvudhöjd. Då är det svårt att undvika att bli bländad av lysdioderna, i varje fall i ett mörkt rum. Här har vi ytterliggare en anledning till att förse produkten med någon form av lösning så att lysdioderna går att stänga av, och vi hoppas att tillverkaren rättar till detta banala problem.

Resultat

För att testa hur kylaren klarar av att kyla en hårddisk har vi valt att mäta en hårddisks interna temperatur med hjälp av programmet HDD Temperature 1.1. Programmet läser av temperaturen från den interna temperatursensor som finns i majoriteten av dagens hårddiskar, och ger således en bra bild hårddiskens temperatur. Hårddisken vi använde oss av var en Seagate Barracuda V på 120 GB. För att belasta hårddisken använde vi oss av prestandatestet i HD-Tach 2.61. Genom att köra detta test tills temperaturen stabiliserat sig kunde vi får en bra bild av hårddiskens temperatur då den belastas hårt.

Vi har valt att jämföra hur CoolDrive 3 presterar jämfört med att en 80 mm-fläkt på cirka 25 CFM, monterad precis framför hårddisken i en hårddiskvagga. Som referens har vi även valt att kontrollera hur varm hårddisken blir helt utan kylning. Värdena anger antal grader Celsius, och lägre värden tolkas som bättre sådana.

CoolDrive 3 klarar utan tvekan av att kyla en hårddisk till acceptabla temperaturnivåer. Jämfört med 80 mm-fläkten på 25 CFM kyler den cirka en grad sämre, vilket är förståeligt.

Tillverkaren påstår att produkten även klarar av att reducera hårddiskens ljudnivå. För att testa detta använde vi oss av samma Seagate-hårddisk. Denna hårddisk är förhållandevis tyst från farbrik, även vid läsning och skrivning, men CoolDrive 3 klarade av att till viss del dämpa ljudet från denna hårddisk. Vibrationerna i chassit blev inte lika påtagliga, vilket också bidrog till en lägre ljudnivå. En bidragande orsak till att vibrationerna dämpades i just detta chassi är dock att 5.25"-enheterna monteras genom plastslädar, som säkerligen dämpar en del av vibrationerna. Produkten klarar hursomhelst av att sänka hårddiskens ljudnivå något, dock inte tillräckligt mycket för att detta ska vara en huvudorsak till att köpa denna produkt.

Slutsats

Har Cooler Master lyckats med sin hårddiskylare CoolDrive 3?

Svaret på den frågan är både ja och nej. Om vi börjar med det positiva så klarar enheten av att kyla en hårddisk ner till acceptabla temperaturnivåer, den håller mycket hög kvalitet, den reducerar hårddiskens ljudnivå något och den har ett effektivt dammfilter. Den har dock en del nackdelar som troligen avskräcker en del köpare. För det första så sticker den ut i vissa Chieftec-chassin. Den har dessutom en ganska störande ljudnivå, och de starka lysdioderna i fronten, som kan uppfattas som irriterande, går inte att stänga av.

Alla dessa saker kan dock Cooler Master rätta till utan någon större möda, och görs detta så blir summan en mycket bra hårddiskkylare. Vår rekommendation är, om man är ute efter en hårddiskkylare, att vänta och se om Cooler Master släpper en ny version av Cool Drive 3, där dessa brister är åtgärdade.

Eftersom produkten släpptes för några veckor sedan finns den av förståeliga skäl inte att få tag på i Sverige än. Priset beräknas dock hamna runt 400 kr, vilket är ett godkänt pris. Vi skulle inte vilja kalla produkten billig, men med tanke på kvalitén så är priset godkänt.

Fördelar Nackdelar
Hög kvalitet. Lysdioderna går ej att stänga av.
Enkel montering. Ljudnivå som kan uppfattas som störande.
Kyler bra. Sticker ut något i Chieftec- chassin.
Dammfilter. (Obefintlig tillgänglighet).
Dämpar ljudnivån något.  



« Föregående  


07/04-03 | Daniel Rufelt | xx@64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version

Diskutera denna recensionen i vårt forum!