Innehåll

Thermaltake Crystal Orb

Inledning
Specifikationer
Bilder
I förpackningen
Montering
Kylflänsen
Fläkten
Resultat
Slutsats

Tack till Thermaltake som gjorde denna recension möjlig.

23/03-02 | Daniel Rufelt | xx@64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version


Inledning

I takt med att grafikkorten utvecklas blir de allt mer komplexa och förbrukar mer och mer ström. Detta leder till ökad värmeproduktion och detta har gjort att det idag finns en marknad för kylare för grafikkort. Thermaltake var en av de första tillverkarna som introducerade grafikkortskylare avsedda för slutkunder när de introducerade sin Blue Orb. Den blev, trots en del kvalitetsproblem, väldigt populär bland entusiaster som ville klämma ut det mesta ur sina grafikkort. Efter detta lanserades Orange Orb som inte blev särskilt långlivad. Innan den han bli populär och ordentligt utprovad så släppte Thermaltake Crystal Orb, vilken är deras senaste grafikkortskylare och är den som vi ska testa idag.

Specifikationer

Fläkten  
Storlek 50x50x15
Hastighet 5500RPM (±10%)
Strömförbrukning 1.92W
Luftflöde 12.4CFM
Typ Ball-bearing
Ljudnivå 26.4dBa
Kylflänsen  
Storlek 54mm*25mm (d*h)
Material Nickelförgylld koppar

Bilder

Den mindre kylaren på en del av bilderna är en kylare som brukar sitta på bland annat Absolute MultiMedia, Inno 3D och 3D Power grafikkort.

I förpackningen

Detta följer med i förpackningen:

  • Kylaren
  • 2 stycken monteringspinnar
  • 3 till 4-pin adapter
  • Kiselbaserad kylpasta
  • Dubbelhäftande och värmeledande monteringstejp

Montering

Det känsligaste när man ska byta grafikkortskylare brukar faktiskt vara att ta bort den gamla kylaren. Lyckligtvis har grafikkortstillverkarna börjat använda monteringspinnar istället för att limma fast kylarna som man gjorde tidigare. Man bör dock fortfarande vara väldigt försiktig när man tar bort den gamla kylaren. Monteringspinnarna på ett grafikkort är vanligtvis två stycken. Dessa trycker man igenom fästhål i kylaren, sedan genom hål i grafikkortet och sedan utvidgar sig monteringspinnarna på baksidan av kortet och kylaren sitter fast. För att montera av den gamla kylaren så rekommenderar jag att ni använder en tång. Med hjälp av tången så trycker man ihop ena monteringspinnen och trycker in den lite försiktigt tills den släpper. Sedan gör man samma sak med det andra clippet och vips så är kylaren av. När man använder tången så måste man vara mycket försiktig så man inte förstör några ledbanor på baksidan av kortet, skrapar bort en resistor eller på något annat sätt skadar kortet.

Att montera Crystal Orben är väldigt lätt. Först så applicerar man kylpasta på GPUn (processorn på grafikkortet). Sedan placerar man kylaren över GPUn och kontrollerade att hålen i kylaren motsvarar hålen i grafikkortet. Efter det tar man plastpinnarna och trycker in dem i hålen på kylaren och sedan genom grafikkortet. Ett svagt klick från varje plastpinne indikerar att de gått igenom kortet och att kylaren är monterad. Kylaren går även att montera på grafikkort som inte har dessa monteringshål eller har hål som inte är kompatibla med kylaren. Detta görs med hjälp av den medföljande dubbelhäftande tejpen. Notera att denna inte ska användas om plastpinnarna går att använda eftersom den ger försämrad prestanda om man jämför med den medföljande kylpastan.


  Nästa sida »


23/03-02 | Daniel Rufelt | xx@64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version

Diskutera denna recension i vårt forum!