Innehåll

Thermaltake Crystal Orb

Inledning
Specifikationer
Bilder
I förpackningen
Montering
Kylflänsen
Fläkten
Resultat
Slutsats

Tack till Thermaltake som gjorde denna recension möjlig.

23/03-02 | Daniel Rufelt | xx@64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version


Kylflänsen

Kylflänsen är tillverkad i koppar men är förgylld med nickel. Flänsen har en liknande design som Thermaltakes tidigare grafikkortskylare. Designen av kylflänsen kan diskuteras, jag tycker att den är alldeles för grov och kan göras mycket effektivare. Fler och mindre "fins" runt fläkten skulle antagligen göra att den skulle prestera bättre. Allra helst skulle jag föredra en smalare fläkt, och att man gjorde en bättre botten istället för än en vanlig plan botten som man tyvärr har gjort med Crystal Orb. Detta hade gjort kylaren tunnare och den hade antagligen presterat bättre. I och med att kylflänsen är 25mm hög så blockerar den 1 PCI-plats.

Botten av kylaren, som ligger mot GPUn, är ordentligt polerad och det finns bara minimala repor i ytan som för övrigt är spegelblank. En slätare och blankare yta leder till att värmen lättare leds från GPUn till kylaren och detta leder självklart till att GPUn kyls bättre.

Syftet med nickel-lagret som finns på hela kylflänsen är antagligen att kylaren ska se bättre ut. Men varför Thermaltake valt just nickel är ett mysterium för mig. Nickel har väldigt dålig värmekonduktivitet om man jämför med andra metaller, t ex aluminium eller koppar som är material som brukar användas i kylarsammanhang. Värmekonduktivitet är ett mått på hur bra ett ämne klarar av att leda och avge värme.  Detta tunna lager av nickel finns även på undersidan av kylaren. Botten nuddar självklart GPUn som ska kylas, och att botten då är nickelförgylld borde leda till att värmen leds sämre och därmed kyls GPUn sämre. Ett överdrag av aluminium och lite polering hade gjort att kylaren sett lika dan ut men prestandan hade blivit bättre. Visst kan man diskutera hur detta lilla lager av nickel egentligen påverkar prestandan, men aluminium eller ingen förgyllning alls hade garanterat gjort kylaren mer effektiv.

Fläkten

Fläkten är 50mm i diameter och enligt Thermaltake snurrar den i 5500RPM, blåser ca 12CFM och låter ca 26dBa. Väl inkopplad i moderkortet stämde det inte alls, kylaren snurrade istället i ungefär 6500RPM. Detta leder självklart till en högre ljudnivå än utlovat och kylaren avgav ett vinande ljud. Min uppskattning av ljudnivån är att den låter ungefär 30-35dBa, antagligen blåser den också något mer än specificerat. Vissa kanske ser detta som bra, eftersom högre luftflöde generellt ger bättre prestanda, men jag ser det som en nackdel eftersom fläkten låter mer och inte följer de specifikationer som Thermaltake angett.

Fläkten tar ström från en 3-pin kontakt, men en 3 till 4-pin kontakt medföljer om man inte har möjlighet eller vill koppla fläkten till moderkortet. Fläktkablarna är, som ni ser på bilderna, utdragna under fläkten genom kylflänsen. Eftersom Thermaltake inte gjort något för att fästa fläktarna vid botten av kylflänsen så finns risken att kablarna fastnar i fläkten och detta kan självklart leda till att fläkten eller kablarna går sönder. Detta är en enkel sak som Thermaltake borde insett innan de började tillverka kylaren.  

Fläkten är, som ni ser på bilderna, skruvad rakt igenom botten av kylaren. Detta skulle inte varit något problem om inte dessa skruvhål skulle hamnat på GPUn när kylaren är monterad, men så är tyvärr fallet. Nackdelen med detta är att värmen leds sämre och det leder självklart till försämrad kylning. Att montera fläkten på något annat sätt eller att se till att skruvhålen var lite mer mot utkanterna av botten borde inte vara något problem för Thermaltake, frågan är varför de inte gjort det från början.

Resultat

Testsystem
AMD Athlon-C 1400MHz @ 1480 (1,75v)
Asus A7V266 KT266
Chieftec DX01B-D med 4st lågvarviga 80mm fläktar
Absolute MultiMedia Geforce 2 Ti 64MB@250/400

Jag har använt mig av en sensor som monterades på baksidan av grafikkortet precis under GPUn för att mäta temperaturen. En bild på hur detta gick till finner ni sensorn på grafikkortet hittar ni här. Jag har jämfört Crystal Orben med en standardkylare. För att få fram idle temperaturen lät jag datorn vila under ca 1 timme. För att få fram fulload-temperaturen så körde jag 3DMark 2001 under ca 1 timme. 

(Alla siffror i diagrammet är i grader Celsius)

Hela 7 grader bättre än standardkylaren, det är verkligen ett bra resultat.

Slutsats

För dig som är ute efter en grafikkortskylare som presterar bra och inte bryr dig särskilt mycket om ljudnivån är Crystal Orb är ett bra val. Den höga ljudnivån gör dock att jag inte kan rekommendera den till folk som har någorlunda tysta datorer, trots kylningsprestandan. Denna lilla kylare kommer antagligen att överrösta eran tysta processorkylare och era tysta chassifläktar, det gjorde den t ex i min testdator. Priset på över 150kr gör det ännu svårare att motivera ett köp. Det priset kunde varit lagom om kylaren inte varit så högljudd och haft en del designtveksamheter, men eftersom Crystal Orben har det så är priset för högt. Jag kan bara rekommendera den till användare som vill ha en högpresterande grafikkortskylare och inte bryr sig särskilt mycket om ljudnivån. 


Fördelar Nackdelar
Kyler bra Högljudd
3 till 4-pin adapter ingår Blockerar 1 PCI-plats
Lätt att montera En del designtveksamheter
Dyr


« Föregående  


23/03-02 | Daniel Rufelt | xx@64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version

Diskutera denna recension i vårt forum!