Innehåll

DFI PRO875 Lanparty

Inledning
Specifikationer
Paketets innehåll
Layout
BIOS
Överklockning
Tester
Sammanfattning


Tack till den svenska importören PCB Distribution som gjorde denna recension möjlig.

19/05-03 | Niclas Alfinson | nizenco(at)64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version


Layout

Det första man märker när man tar upp moderkortet ur dess låda är alla orangefärgade delar på moderkortet. Efter lite läsande i manualen ser man att dessa delar inte bara ser otroligt snygga ut i dagsljus utan de blir ännu mer spektakulära i UV-ljus där de börjar glöda. Med andra ord är detta moderkort gjort för en datorlåda med fönster i sidan. Själva PCB:n är svart till färgen vilket för en bara kontrast mot de UV-känsliga orange delarna.

Alla komponenterna känns genomtänkt utplacerade på kortet med ett fåtal undantag. Det mest osedvanliga placeringen är processorsocketen som är vriden 90 grader mot vad som annars är normalt. Vad detta är bra för vet jag inte riktigt men jag antar att det beror på att det annars skulle ha blivit mycket lite plats kvar på PCB:n i toppen på moderkortet. Anledningen till detta är att nordbryggan är vriden 45 grader och därför tar upp större plats i det vertikala ledet. Att vrida nordbryggan är fördelaktigt eftersom ledningarna i moderkortet inte behöver vara lika långa för att nå fram till minnesplatserna, processorn, AGP-porten och så vidare. Det blir helt enkelt närmare till de vitala delarna på moderkortet. I övrigt ser layouten på detta moderkort ut som i princip alla andra med ett undantag, de rundade kanterna. Dessa gör att risken för fraktskador minskar eftersom det inte finns några vassa kanter som kan ta skada.

Uppe till höger på moderkortet återfinns som brukligt minnesplatserna. Dessa är som redan nämnts fyra till antalet, två till varje kanal. Minnesplatserna är också placerade på ett sådant sätt att man kan ta ut och sätta dit minnesmodulerna utan att ta bort AGP-kortet. Till vänster om dessa sitter ATX12V-kontakten, här sitter den relativt bra. Den sitter alltså nära processorn så att strömmen inte behöver fördas över en stor yta och ganska nära kanten så man slipper dra sladden över till exempel processorn och på så sätt hindra luftflödet. Till höger om minnesplatserna hittar man ATX-kontakten och de två IDE-kontakterna. De är alla tre placerade på ett mycket bra ställe. Detta eftersom de ofta stora kablarna som går hit inte behöver dras några längre sträckor för att nå fram och då inte hindra luftflödet märkbart. Alla dessa kontakter som är placerade uppe till höger är i princip perfekt placerade ur kylningssynpunkt.

Nere till höger sitter det som vanligt en mängd kontakter och chip. Längst ner till höger sitter två IDE-kanaler som är kopplade till RAID-chipet som är beläget lite åt vänster. Ovanför dessa sitter floppy-kontakten som sitter så långt ut till vänster på kortet som möjligt. Denna placeringen är inte speciellt bra om man har diskettstationen långt upp i lådan, men idag när diskettstationen är på väg att fasas ut kanske detta inte är något större problem. Till vänster om floppy-kontakten sitter BIOS-chipet och batteriet som ger ström till CMOS när datorn är avstängd. Precis bredvid dessa sitter två SATA-kontakter. Lite längre upp på kortet hittar man den inbyggda PC-speakern och två underliga knappar. Dessa två knappar är dock mycket användbara, det är nämligen inbyggda power- och resetknappar. Denna funktion finns idag bara på ett fåtal moderkort på marknaden men personligen tycker jag detta bör bli standard. Här nere på moderkortet är också sydbryggan belägen vilket den i princip alltid är, ingen överraskning här alltså. Till höger om allt det här är naturligtvis PCI-platserna och de är fem till antalet. De bör alltså räcka till för de flesta ändamålen.

Nordbryggan på detta moderkort har bara en stor kylfläns på sig, alltså ingen fläkt. Detta har både sina för- och nackdelar. Fördelen är att man får en rörlig del mindre i datorn, man minskar alltså risken att något går sönder. Och eftersom man har en mindre sak som snurrar minskar också ljudnivån. Nackdelen är dock att nordbryggan inte blir kyld lika bra. Detta skulle också visa sig vara ett problem med detta moderkort.

De olika fläktkontakterna på moderkortet är placerade mycket illa. Det finns totalt enbart tre stycken, varav bara en placerad på den övre halvan av moderkortet. Den ena är placerade precis bredvid processorsocketen, den andra i moderkortets främre del, i höjd med AGP-porten och den tredje och sista sitter allra längst ner på moderkortet. Detta ställde till problem för mig eftersom jag har två fläktar i toppen av lådan. En av dem var naturligtvis placerade på kylflänsen som satt på processorn och den andra satt bak i lådan för att suga ut luft. Detta gick dock att lösa med en y-kabel, men detta medförde att man inte kunde kontrollera hur snabbt de olika fläktarna snurrade, vilket jag vill göra. Då återstod bara att dra en lång kabel från fläkten som satt på processorns kylfläns och ner till den fläktkontakt som var belägen i moderkortets front. Inte den mest optimala lösningen med andra ord, men det fungerade. Personligen hade jag helst velat ha en fläktkontakt placerad även i moderkortets över kant, detta hade löst problemet med att behöva dra långa fläktkablar.

Runt processorsocketen finns det en mängd med saker. På nordsidan är det en hel rad med kondensatorer, åt höger sitter ATX12V-kontakten och en fläktkontakt och till syd återfinns nordbryggan relativt nära. Men det är gott om plats kvar runt processorsocketen för att få plats med en stor kylare. Vi hade inga som helst problem med att montera på en Alpha PAL8942T som är en av de större kylarna på marknaden idag.

Kontakterna bak på moderkortet finns det inget speciellt att anmärka på. Dock skulle jag personligen se fler USB-portar istället för COM- och LPT-porten. Detta eftersom de tillbehör som använder de nämnda portarna sakta börjar försvinna från marknaden och ersätts av produkter som använder sig av USB-standarden.


« Föregående Nästa sida »


19/05-03 | Niclas Alfinson | nizenco(at)64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version

Diskutera denna recensionen i vårt forum!