Innehåll

DFI PRO875 Lanparty

Inledning
Specifikationer
Paketets innehåll
Layout
BIOS
Överklockning
Tester
Sammanfattning


Tack till den svenska importören PCB Distribution som gjorde denna recension möjlig.

19/05-03 | Niclas Alfinson | nizenco(at)64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version


BIOS

DFI PRO875 Lanparty använder sig av ett BIOS från Phoenix och utseendet på det är standard, inge överraskningar där alltså. Enda skillnaden är ”Genie BIOS” som enligt DFI skall var perfekt för att optimera systemet och att överklocka det. Men som vanligt så är det inget speciellt med det, utan därinne kan man ändra busshastigheten, spänningen till processorn och minnet och liknande.

En av de viktigaste delarna av BIOS är den del som kallas ”PC Health Status”. Här kan man kolla ens dators ”hälsa” genom att se hur snabbt de olika fläktarna snurrar, hur de olika spänningarna till datorns olika delar är och slutligen även se hur varm processorn och dylikt är. I denna del av BIOS kan man relativt lätt se om något är fel och behöver åtgärdas.

I övrigt är det mesta i BIOS mycket standardmässigt. Har man tidigare använt sig av ett moderkort med BIOS från Phoenix bör man heller inte ha några problem att använda det här BIOS.

Man kan naturligtvis stänga av vissa portar i BIOS, man kan ändra inställningarna till minnet och göra en hel hög med olika inställningar till olika enheter på moderkortet. Alltså inget revolutionerande i detta BIOS, heller.

Överklockning

Överklockningsmöjligheterna är både goda och mindre goda på detta moderkort, det beror helt och hållet på vilken busshastighet ens processorn använder sig av. Detta eftersom möjligheten att ändra systembussens hastighet varierar beroende på processorns busshastighet. Använder man sig av processor med busshastigheten 400 MHz QDR kan man enbart ändra systembussen mellan 100 MHz och 133 MHz vilket enligt mig är alldeles för lite. Sätter man i en 533 MHz kompatibel processor kan man ändra mellan 133 MHz och 200 MHz. Från början när jag fick kortet gick det enbart att ändra mellan 133 MHz och 165 MHz men efter att en utvecklings-BIOS skickades kunde man ändra systembussen ända upp till 200 MHz. Chanser finns alltså att en framtida BIOS-uppdatering kommer att göra att man kan ändra systembussen högre än 133 MHz om man använder sig av en 400 MHz kompatibel processor. Använder man sig dock av den nya sortens processorer från Intel som har en busshastighet på 800 MHz kan man ändra systembussen mellan 200 MHz (standard) och 300 MHz, alltså klart tillräckligt. Men jag tycker det är riktigt dåligt att DFI skickar ut ett moderkort med en icke färdigutvecklat BIOS. Jag anser att när man får produkten hemskickad så skall den fungera, och man skall inte behöva byta drivrutiner, uppdatera BIOS och dylikt för att få det att fungera tillfredställande.

Spänningen till processorn kan man höja ganska mycket, ända upp till 1,875 volt. Men konstigt nog kan man inte sänka spänningen till processorn. Detta kan vara bra om man till exempel vill underklocka sin processor för att få den svalare och genom detta kan använda sig av kylning som inte avger lika mycket ljud. Dock är det lite sämre med spänningsändringen till minnet, här kan man bara höja till 2,7 volt. Personligen tycker jag att 2,8 eller till och med 2,9 volt skulle vara önskvärt. Framförallt med tanke på att en del minnesmoduler som säljs idag kräver 2,8 volt för att fungera i den hastighet som utlovas.

En annan mycket användbar funktion på detta moderkort och alla andra moderkort baserade på Intel 857P-chipsetet för den delen, är att man kan köra minnet i en lägre hastighet än processorns systembuss. Detta kan man genom att aktivera antingen 3:2- eller 5:4-dividern. Detta gör att man till exempel kan köra processorns systembuss i 300 MHz men trots detta hålla minnet till sin originalhastighet på 200 MHz (om man använder sig av DDR400 minnen), detta genom att använda 3:2-dividern (300/3 = 200).

Hur var då moderkortet att överklocka med? Tyvärr måste jag erkänna att det var en riktig besvikelse. Jag använde mig av två stycken TwinMos PC3200 256 MB-minnen och en Intel Pentium 4-processor på 2400 MHz och en busshastighet på 800 MHz. Standardsystembussen på denna processor är som redan nämnts 200 MHz. Vi kunde tyvärr inte få upp denna processor i mer än 231 * 12 MHz, alltså runt 2750 MHz helt stabilt. Vid denna hastighet blev flänsen som satt på nordbryggan riktigt varm, och faktum är att jag brände mig rejält när jag satte tummen emot den för att se hur varm den var. Därför satte vi en 80 mm-fläkt som blåste rakt på nordbryggan för att få den svalare. Detta gjorde att vi kunde överklocka en bit till, vi kom upp i en systembuss på 250 MHz (3000 MHz) med aktiv kylning på nordbryggan. Alltså gick det att överklocka en bit till efter att man modifierat moderkortet något. Vid all överklockning var spänningen till processor inte ändrad utan kördes på standard, alltså 1,525V. Dividern vi använde oss vad 5:4 vilket gjorde att inte heller minnet håller oss tillbaka eftersom minnet hela tiden kördes i en lägre hastighet än vad minnet var avsett för. Under alla tester var också HyperThreading aktiverat.

Det hjälpte heller inte att öka spänningen till processorn denna för att uppnå en högre hastighet. Detta tillsammans med den mycket heta nordbryggan får oss att tro att det är moderkortet och inte minnet eller processorn som gör att vi inte kan får upp processorn i en högre hastighet än 3000 MHz.


« Föregående Nästa sida »


19/05-03 | Niclas Alfinson | nizenco(at)64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version

Diskutera denna recensionen i vårt forum!