Innehåll

DFI PRO875 Lanparty

Inledning
Specifikationer
Paketets innehåll
Layout
BIOS
Överklockning
Tester
Sammanfattning


Tack till den svenska importören PCB Distribution som gjorde denna recension möjlig.

19/05-03 | Niclas Alfinson | nizenco(at)64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version


Tester

För alla tester nedan användes följande system:

  • Intel Pentium 4 2,4 GHz, 800 MHz busshastighet.
  • 2*256 MB Twinmos PC3200 minnen @ 2-5-2-2.
  • Processor-/minnesförhållande: 1/1 (vid 200*12 MHz) och 5/4 (vid 250*12 MHz).
  • 2* IBM 180GXP 120 GB.
  • Sapphire Radeon 9100.
  • Windows XP Professional SP1.
  • ATI Catalyst 3.1.
  • Intel Chipset Software Installation Utility 5.00.1012.
Mjukvaran som användes för att testa moderkortet var dessa:

  • 3DMark03 build 3.2.0.
  • 3DMark2001 SE build 330.
  • PCMark2002.
  • SiSoftware Sandra 2003 Pro build 2003.1.9.26.
  • Unreal Tournament 2003.

Eftersom denna recension är den första med den nya processorn från Intel med 800 MHz-buss har vi tyvärr inga referenskort. Detta kommer dock att ordnas allt eftersom fler moderkort dyker upp för recension. Dock valde jag att inkludera ett testresultat i SiSoftware Sandra från vår recension av Abit IT7-MAX2 V2.0 . Notera dock att där användes en Intel Celeron 2 GHz, men detta skall inte inverka på testresultatet eftersom testet utvärderar minnesbandbredden.

Vi valde även att inkludera testvärdena vi fick när processorn kördes i 3 GHz och med en systembuss på 250 MHz, alltså i en busshastighet på hela 1 GHz (QDR)!

Notera att HyperThreading var aktiverat under alla tester.

3DMark2001
Det första testet är det klassiska som tar reda på Direct3D-prestandan, 3DMark2001.


Som synes ger en överklockning knappt någon skillnad alls, och absolut ingen märkbar sådan. Detta har antagligen att göra med att grafikkortet för länge sedan har blivit en bromskloss i systemet. Har vi satt i ett snabbare grafikkort hade antaligen skillnaden blivit större mellan de olika hastigheterna.

3DMark03
Nästa program som vi använder oss av är det betydligt nyare 3DMark03.


Här ser vi samma sak, att grafikkortet är flaskhalsen och att en överklockning i princip inte ger någon ökning av prestandan alls.

PCMark2002, CPU
Nästa test på vår lista är PCMark och här tar vi oss en titt på CPU-poängen.

I detta test ser man en klar ökning vid överklockning. Vi ser här en ökning på runt 25% vilket får anses helt ok med tanke på att processorn i originalutförande hade relativt höga poäng. Men eftersom detta test är ett syntetiskt sådant och att systembussen ökades med 25% vad det knappast oväntat att testresultaten ökade med lika mycket.

PCMark2002, Memory
Här använder vi oss av samma program men tar en titt på minnespoäng.

Här ser vi inte en lika stor ökning, men det beror på att minnet i båda fallen kördes i 200 MHz. Detta eftersom vi använde oss av olika dividers. Ökningen beror dock på att systembussen gick i 250 MHz istället för 200 MHz vilket göra att datan kan transporteras snabbare över den.

SiSoftware Sandra 2002
Följande test är Memory Bandwidth Benchmark i SiSoftware Sandra 2002.

I detta test ser vi något mycket trevligt, att 875P har mycket högre minnesbandbredd än det äldre chipsetet 845PE. Ökvar vi dessutom systembussen får vi fram den monstruösa siffran på hela 5400 MB/s! Detta värde var bara för några månader sedan i princip omöjliga att uppnå, och runt 3000 MB/s ansågs vara ett riktigt bra resultat.

Unreal Tournament 2003
Nu går vi över till att testa OpenGL-prestandan. Till detta använder vi oss av Unreal Tournament 2003, flyby 1024*768.

Unreal Tournament 2003
Sista testet är Unreal Tournament 2003, botmatch 1024*768.

I Unreal Torunament 2003 testerna ser vi än en gång att det är grafikkortet som är flaskhalsen, en överklockning ger i princip ingen ökning av grafikprestandan över huvud taget.

Efter att ha utfört dessa tester är det framför allt minnesprestandan som har satt sig på minnet. 875P har en minnesbandbredd på i runda slängar 50% högre än 845PE vilket inte är alls dåligt. Förut har det mer eller mindre varit en ökning med fåtalet procent när man gick från en generation chipsetet till en annan och det var ett bra tag sedan vi såg en sådan här ökning av prestandan.

Sammanfattning

För att sammanfatta denna recension kan man säga att DFI PRO875 Lanparty är ett duligt kort med en del missar. Det medföljer massvis med tillbehör men dessa är tyvärr inte av högsta kvalité.

Den största missen med detta moderkort tycker jag är den passiva kylningen på nordbryggan. Redan i originalhastighet blir kylflänsen mycket varm vilket inte är speciellt bra. Att överklocka utan extra kylning på denna kylfläns är i princip omöjligt. Däför hade det varit bra med en fläkt på denna, det hade antagligen räckt med en lågvarvig sådan för att få ner temperaturen avsevärt. En annan relativt stor nackdel är det BIOS som nu finns tillgängligt till moderkortet. Det är helt klart inte färdigutvecklat än och beter sig ibland mycket underligt. Men detta är antagligen något som DFI kommer att rätta till med tiden. Men som jag redan nämnt tycker jag att när man släpper en produkt på marknaden skall slutkunden inte behöver mixtra med det för att få det till att fungera på det sätt som det från början var avsett.

Fördelarna med moderkortet är dock dess prestanda och då framför allt minnesprestandan som är monstruös, det har redan nämnts men är värt att nämnas igen. Ytterligare en fördel är den mängd tillbehör som medföljer. Men har man ingen användning av de flesta av de som medföljer höjer de bara priset på moderkortet till ingen synlig nytta.

Priset på detta kort ligger ute i handeln på runt 2300-2500 SEK inklusive moms vilket får anses skäligt med tanke på att 875P är avsett till arbetsstationer och inte till standarddatorer, men 2500 SEK för ett moderkort är för många hutlöst.

Så i min mening finns det egentligen ingen anledning till att byta ut sitt nuvarande moderkort om man idag sitter med ett relativt modernt sådant, framförallt inte med tanke på priset. Visst, detta kort och dess nya chipsetet ger ökad prestanda, men knappast till den grad att det är ett måsta att köpa det. Enda gången det enligt mig är motiverat att byta upp sig från ett 845PE till ett 875P är om man använder mycket minnesintensiva program, eller om man nu tvunget måste ha det allra senaste och allra snabbaste. Dock kan det vara motiverat att köpa ett moderkort baserade på Intels nya chipsetet om man bygger ihop en helt ny dator. Prestandaökningen är trots allt märkbar.

Fördelar Nackdelar
Dual Channel DDR400 Priset
Tillbehören (mängden) Tillbehören (kvalitén)
Prestandan Överklockningen
BIOS



« Föregående  


19/05-03 | Niclas Alfinson | nizenco(at)64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version

Diskutera denna recensionen i vårt forum!