Innehåll

DFI AD77 Infinity

Inledning
VIA KT400
Specifikationer
I förpackningen
Layout & integrerade funktioner
BIOS, stabilitet & överklockning
Mjukvara och dokumentation
Prestanda
Slutsats


Tack till DFI som gjorde denna recension möjlig.

29/11-02 | Daniel Rufelt | xx@64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version


Specifikationer

Vi börjar med att ta en titt på specifikationerna.
 
Pris 1300-1400 kr
Storlek 30,5 x 24,5 cm (H x B)
Processorstöd Samtliga nuvarande socket A-baserade processorer
Nordbrygga KT400 (VT8377)
Sydbrygga VT8235
AGP-stöd AGP 8X (bakåtkompatibelt)
PCI-platser 5 stycken
Minnesplatser 4 stycken
Minnesstandard DDR200/266/333/400*
Maximal minneskapacitet 4 GB
IDE-standard ATA/133
USB-portar 6 stycken (2 via extrapanel)
USB-standard 2,0
Fläktuttag (3-pin) 3 stycken
Ljud? Ja, via Realtek ALC650-krets
Nätverk? Ja, 10/100 Mbit via VIA VT6103-krets
RAID? Ja, 2 enheter via HighPoint HPT 371-krets
Serial ATA? Ja, 1 enhet via Marvell 88i8030-krets
FireWire? (IEEE 1394) Ja, via VIA VT6306-krets

*DFI garanterar endast stabilitet i DDR400-läget med minnen på denna lista och med maximalt 2 minnesmoduler installerade (2 moduler om de är enkelsidiga, 1 modul om de är dubbelsidiga).

Moderkortet finns även i en billigare variant som har ändelsen Pro istället för Infinity. Pro-varianten är identiskt med Infinity förutom att den inte har FireWire, RAID eller Serial ATA.

DFI är mycket generösa med garantivillkoren för detta moderkort, och ger hela 3 års garanti. De flesta moderkortstillverkare erbjuder bara 1 års garanti, och med tanke på att moderkort är komponent i datorn som brukar leda till flest returer så är denna långa garanti mycket bra.

I förpackningen

Moderkortet levererades i en sedvanlig moderkortskartong. I denna fann vi:
  • Moderkortet.

  • 2 stycken IDE-kablar (80-pinnars).

  • 1 kabel för eventuella diskettstationer.

  • 1 kabel för eventuell Serial ATA-enhet.

  • I/O-plåt för montering i chassit.

  • Bakpanel för 2 stycken USB-kontakter.

  • Bakpanel för 3 stycken FireWire-kontakter.

  • Bakpanel för 1 Gameport:en.

  • Instruktionsbok för moderkortet.

  • Instruktionsbok för RAID-controllern.

  • CD med drivrutiner och annan mjukvara.

  • Diskett med drivrutiner för RAID-controllern.

Layout & integrerade funktioner

Det första vi noterade när vi analyserade moderkortets layout var dess relativt stora dimensioner. Med en bredd på nästan 25 cm hör det definitivt till de större socket A-moderkorten. Detta beror troligen på alla integrerade funktioner i moderkort, och att tillverkaren valt att utrusta moderkortet med 4 minnesplatser. DFI har valt att gå emot trenden med färgglada moderkort, AD77 är inte på något vis tillverkat för att vara estetiskt tilltalande. Vad man tycker om detta är givetvis individuellt, men personligen tycker jag det skulle varit trevligt med lite färger.
 

Valet att placera ATX-kontakten precis över AGP-platsen är ett mycket dåligt val om man ser till kabeldragning av ATX-kabeln. Placeringen leder i det flesta fall att man tvingas dra kabeln runt kylflänsen vilket givetvis hindrar luftflödet. Vi hade hellre sett att kontakten varit placerad över IDE- kontakterna. Där hade man inte tvingat dra den runt kylaren, och det hade varit enklare att "gömma undan" kabeln i chassit.

Området runt processorn är relativt rensat från komponenter förutom den kondensator som syns på uppe till höger om socketen på bilden nedan. Denna är tillräckligt nära socketen för att skapa problem. Alpha PAL8045, en av marknadens största kylflänsar, gick ej att montera på moderkortet p g a detta. Många kylare har utfasningar för kondensatorer och liknande så de allra flesta kylare lär passa på detta kort, men denna kondensator begränsar ändå valet av kylare.
 

Avståndet mellan socketen och minnesplatserna är lagom stort, och det finns ingen risk att en processorkylare skulle störa vid montering av minnen.

Tillverkaren har valt att flytta ner AGP-platsen ett steg mot var den normalt brukar sitta. Det finns en stor fördel med detta; avståndet mellan grafikkortet och hakarna till minnena blir då tillräckligt stort för att man ska kunna sätta in och ta ut minnen från kortet utan att behöva ta bort grafikkortet. Många moderkortstillverkare har inte detta i åtanke när de designar moderkorten och det är bra att DFI tänkt på detta. Även placeringen av IDE- och floppy-kontakterna är genomtänkta, och man behöver inte ta bort grafikkortet för att sätta in eller ta ut kablar ur dessa kontakter.

Tillverkaren har montera ett så kallat AGP-lås på AGP-platsen för att förhindra att grafikkortet flyttar sig i AGP-platsen. AGP har relativt många ledare som sitter tätt på kontakten, därför är det mycket viktigt att grafikkortet inte flyttar sig ens några milimeter.

Den nedflyttade AGP-platsen medför givetvis att tillverkaren blir tvingad att ta bort en PCI-plats. 5 PCI-platser bör emellertid vara tillräckligt för de allra flesta med tanke på allt som finns integrerat på moderkortet. Under PCI-platserna hittar vi en CNR-plats som är avsedd för OEM-byggare som är ute efter t ex billiga CNR-baserade modem. Hemmabyggare har i princip aldrig användning för denna plats, men i och med att den är delad med sista PCI- platsen hade den ändå inte gått att byta ut mot en PCI-plats, så det gör egentligen inget tillverkaren valt att utrusta moderkortet med en CNR-plats.
 

Nordbryggan kyls av en relativt liten passiv kylare utan fläkt. Fördelen med en passiv kylare är givetvis att man slipper ljudet från en fläkt, men en passiv kylfläns erbjuder självklart sämre kylning än en aktiv kylare med fläkt, vilket kan påverka möjligheterna till överklockning av busshastigheten. Kylflänsen blir ganska varm under drift, även vid en busshastighet på 133/266 MHz. Principen med en passiv kylare är bra, men kylaren på detta kort är lite för liten för vår smak. Olyckligtvis så är kylaren fastlimmad istället för fäst med vanliga fästpinnar. Detta innebär att den är mycket svår att få bort, och att byta ut den mot en annan kylare är mycket svårt. Det finns även en liten risk att man får med sig nordbryggan när man tar bort den kylaren.
 

För att mäta temperaturen på processorn har tillverkaren valt att montera en temperatursensor i socketen (den gula sensorn på bilden ovan). Alla Athlon XP-processorer har en inbyggd temperatursensor, och det är konstigt att DFI inte valt att utnyttja denna då den ger en mycket bättre bild av hur varm processorn egentligen är. Valet av en temperatursensor i socketen medför också att processorn inte skyddas vid omedelbar överhettning som beror på t ex felmonterad kylare. Processorn hinner helt enkelt bli skadad innan temperatursensorn hinner bli tillräckligt varm och bryta strömmen.

I/O-portarna följer inte den vanliga layouten. DFI har valt att flytta ner GamePort-ingången till en separat kontakt som monteras vid kortplatserna, och istället klämt in två extra USB-portar. Ett bra val då GamePort idag i princip helt blivit ersatt av USB.

Att sammanfatta layouten på några rader är ganska svårt med tanke på alla blandade känslor. Nerflyttningen av AGP-platsen gör att det blir enkelt att montera minnen även med grafikkort i, men den dåliga placeringen av ATX-kontakten och kondensatorn vid socketen drar ner helhetsintrycket.

Det integrerade ljudet står den sedvanliga kretsen ALC650 från Realtek för. ALC650 är numera standard bland moderkortstillverkare eftersom den erbjuder hyffsat ljud till ett lågt pris. Kretsen stöder 6-kanalers ljud genom att använda alla tre ljudkontakterna som utgångar. Detta innebär att man inte kan använda mikrofon om man valt 6-kanalers ljud, vilket givetvis är beklagligt. Det hade inte varit särskilt svårt för DFI att skicka med ingångar som monteras  vid kortplatserna och sedan ansluts till de kontakter för frontportar som finns på moderkortet. Enligt manualen ska detta vara fullt möjligt att koppla en mikrofon via dessa kontakter med 6-kanalers ljud aktiverat, så det är konstigt att DFI inte inkluderar ingångar att koppla till dessa. Ljudet från kretsen duger hursomhelst utmärkt till att lyssna på musik och spela spel med, men att förvänta sig några underverk är att begära för mycket. 
 

Kretsen för RAID är relativt enkel och kommer från välkända HighPoint. Kretsen stöder RAID 0, 1 och ATA/133-gränssnittet. HPT371 erbjuder endast enkanaligt RAID, det maximala antalet enheter som går att ansluta är alltså två. De flesta användare som kör RAID brukar trots allt "bara" använda två diskar, så denna krets är fullt tillräcklig.

Via 88i8030-kretsen från Marvel går det att ansluta en Serial ATA-enhet till moderkortet. Serial ATA är en ny standard för hårddiskar som beräknas bli dominerande under slutet av nästa år. Fördelarna med Serial ATA är bland annat en ökad överföringshastighet (från 133MB/s hos ATA/133 till 150 MB/s) och att själva kablarna kan göras betydligt smalare och mindre eftersom överföringen är seriell och därmed inte kräver lika många ledare. Hårddiskar anpassade till Serial ATA finns inte att köpa i butikerna än, men troligen får vi se de första hårddiskarna som stöder denna standard på hyllorna under början av nästa år. Stödet för denna standard på detta moderkort är givetvis välkommet, men tyvärr finns det bara en Serial ATA-kontakt på moderkortet. Eftersom Serial ATA-standarden bygger på seriell överföring går det endast att ansluta en enhet per kontakt, med andra ord går det endast att ansluta en Serial ATA-enhet till detta moderkort vilket är ogenomtänkt och synd.
 

En sak som förvånade oss var en liten text i manualen där det stod att Serial ATA och RAID inte går att använda samtidigt på detta kort. Detta är givetvis synd för de som har planer på att använda både Serial ATA och RAID samtidigt.

På moderkortet hittar vi även stöd för FireWire via kretsen VT6309 från VIA. FireWire, eller IEEE 1394 som standarden också brukar kallas, används främst till dyrare digitalkameror. På moderkortet sitter anslutningarna till FireWire längst ner vid PCI-platserna, och till dessa kopplar man de tre kontakterna som medföljer och monteras vid kortplatserna.
 

Tillverkaren har inte valt att utrusta moderkortet med någon form av lösning för att förhindra att BIOS på något sätt blir förstörd genom t ex fel vid BIOS-flashningar eller virusattacker. BIOS-kretsen är dock lyckligtvis inte fastlödd i moderkortet, så möjligheten att använda ett separat BIOS-skydd eller att skicka in kretsen till någon butik som har möjlighet att "flasha" om den finns.

Det som är integrerat på moderkortet håller relativt hög kvalitet, men man ska inte förvänta sig några underverk. Det är verkligen beklagligt att det endast går att koppla en Serial ATA-enhet till detta moderkort, och att RAID-controllern dessutom inte går att använda samtidigt.


« Föregående Nästa sida »


29/11-02 | Daniel Rufelt | xx@64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version

Diskutera denna recensionen i vårt forum!