Innehåll

ABIT DigiDice

Inledning
Specifikationer
Förpackningen
Layout/Design
Montering/Installation
Användningsområden
Prestanda/Multimedia
Slutsats


Tack till ABIT som gjorde denna recension möjlig.

11/11-03 | Niclas Alfinson | nizenco@64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version


Montering/Installation

Att installera alla enheter DigiDice:en bör inte vara några problem om man har någon som helst erfarenhet av att montera ihop en dator sedan tidigare och om man följer manualen till punkt och pricka. Utför man inte de olika stegen i rätt ordning så kommer man till slut märka att man måste ta bort något för att sätta dit något annat.

Tiden som det tar att montera ihop hela DigiDice:en är lite längre än mot en vanligt dator eftersom det är lite pilligare att få dit allt på grund av de begränsade utrymmena. Men det är bättre att man går lugnt och metodiskt tillväga och får allt rätt med en gång än att man jäktar och sedan får skruva isär allt för man glömt något eftersom det då tar ännu längre tid.

Något som underlättar installationen en hel del är att fläktar och flänsen monteras i själva stommen med hjälp av små plastföremål och inte med skruvar. Man trycker helt enkelt bara in en sådan i hålet och sedan är fläkten (eller vad man för tillfället installerar) fixerad, enkelt, snabbt och lätt, bra ABIT!

Ytterligare en fördel är att alla kontakter är märkta med en text så man vet vart de skall sättas. På molexkontakterna står det till exempel HD på två av kontakterna, dessa skall naturligtvis användas till hårddiskarna. Kablarna är dessutom gjorda i rätt längd vilket gör att man i praktiken enbart kan använda dem till det som de är avsedda, men att vara övertydlig skadar aldrig.

Det första som skall göras för att montera ihop datorn är att sätta i minnet. Detta görs på precis samma sätt som i en vanlig dator och är inga problem. Nästa steg är att sätta i processorn och montera på processorkylaren. Det sistnämnda är lite klurigt eftersom kylaren inte ser ut som en vanlig. Man får först föra igenom den rektangulära kylflänsen genom chassit för att sedan sätta själva processorkylaren på processorn. Sedan skruvas den fast med fyra skruvar i moderkortet. När detta är gjort skall man fästa den rektangulära kylaren i själva chassit, detta görs med hjälp av de små plastplupparna. Nu är det dags att montera på en lite fläkt på baksidan av lådan. Den är till för att föra igenom luft i den rektangulära kylflänsen som nu sticker ut på baksidan av lådan. När detta är gjort kan man om man vill sätta på det medföljande karet som man kan hälla den godluktande oljan i. Detta steg är dock helt frivilligt. Kylarens botten är dock relativt repig, här kunnde ABIT lagt ner lite mer tid för att få en bättre kontaktyta mellan kylaren och processorn.

Nästa steg i installationen är att montera de 5,25”-enheter man vill använda sig av. Dessa skruvas fast i ett rack som man sedan skruvar fast i själva chassit. När det är gjort skall man justera de knappar som sitter i chassit så att de hamnar framför eject-knappen på 5,25”-enheten. Detta är inga större problem utan man drar bara en plastbit åt vänster eller höger. När man är klar med det här är det dags att ta fram den medföljande 60 mm-fläkten som sätts fast bak i chassit. Nu är det dags att installera de AGP- och PCI-kort man vill använda sig av. När även det här är klart gör man precis samma sak med sina 3,5”-enheter som man gjorde med sina 5,25”-enheter.

Om man inte installera sakerna i exakt samma ordning som jag beskrivit ovan är det helt enkelt inte möjligt att montera ihop dator. Man kan till exempel inte montera sin 3,5”-enheter före man satt i sitt grafikkort.

När all hårdvaruinstallation är klar är det dags för mjukvaran. Detta sker på precis samma sätt som med vilken dator som helst. När man har installerat Windows och alla drivrutiner är det dags att lägga in de specialutvecklade programmen som gör DigiDice:en till den kompletta lösning som den är. ABIT EQ är ett av dessa program som man helt enkelt måste ha, vad detta programmet gör är att visa temperaturer, hastigheter och liknande. Dock visas inte enbart denna information på datorskärmen utan också på den display som finns monterad i fronten på DigiDice:en. Utan det här programmet visas helt enkelt inget vettigt i den displayen. Andra program som kan vara bra att ha är de medföljande WinDVD och WinRIP. Dessa två är dock inget krav att installera men är enligt oss mycket trevliga, framförallt med tanke på fjärrkontrollen.

Användningsområden

Det finns ett flertal områden som den här produkten kan användas till, inte bara som en vanlig dator fast i mindre format.

Med tanke på de program och tillbehör som medföljer är det uppenbart att ett av de användningsområden som ABIT tycker att deras DigiDice passar bra till är multimediatillämpningar såsom DVD och musik. Som detta fungerar den relativt bra. Eftersom den är baserad kring Intels senaste chipset är prestandan inget hinder över huvud taget för de här tillämpningarna och mjukvara och hårdvara i form av fjärrkontroll medföljer. Den enda invändningen vi har mot det här är ljudnivån som i vissa fall kan bli relativt hög när fläktarna sätter igång i full fart. Detta gör de dock inte om man inte sätter i en massa värmeutvecklande produkter. I vårt test som multimediamaskin hade vi en Celeron 2GHz, en hårddisk, en DVD-brännare och ett ATI Radeon 9100 installerat och med denna konfiguration kunde vi enbart få fläktarna att gå för fullt om vi satte igång något spel eller någon annan mycket krävande applikation. Således är ljudnivån vid DVD- och musikuppspelning inget problem. Mjukvaran som medföljer fungerar ypperligt, programmen är lätta och använda och presterar bra. Något som vi dock saknar för den här tillämpningen är TV-ut som standard. Som det är nu är man tvungen att installera ett eget grafikkort för att få denna utgång.

Vi testade att koppla DigiDice:en till en 32” widescreentv och till ett 6.1-högtalarpaket för att sedan spela spel och använda enheten som en HTPC. Att spela spel på den här konfigurationen istället för på en vanlig skärm och vanliga datorhögtalare är som natt och dag. Upplevelsen blir en helt annan. I HTPC-läge var vi lika imponerade, med rätt mjukvara kan man pausa live-tv, spela upp DVD-filmer och annan multimedia och mycket mera.

Andra tillfällen som den här enheten kan vara användbar är om man vill ha en dator på ett ställe i huset där det är svårt att gömma en stor och ful datorlåda, till exempel i köket eller vardagsrummet. DigiDice:en kan man placera helt öppet utan att skämmas, använder man sedan den tillsammans med en smäcker TFT-skärm och trådlöst tangentbord och mus finns det egentligen inga begränsningar vart man kan placera den. Till exempel kan man skruva upp en liten TFT-skärm på väggen i köket och placera DigiDice:en på en hylla och enkelt, snabbt och lätt använda den för att kolla mail, söka efter recept på Internet och mycket mera.

Eftersom enheten i fråga är så pass liten och att det medföljer en väska i paketet är den perfekt som en så kallad LAN-dator. Med detta menas att den är lätt att ta med sig och flytta. En invändning för det här är dock att det verkar stört omöjligt att få ihop väskan. Men som visas här under går en kasse lika bra, om än inte lika snyggt, bekvämt och säkert.


« Föregående Nästa sida »


11/11-03 | Niclas Alfinson | nizenco@64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version

Diskutera denna recensionen i vårt forum!