Innehåll

Digital Photography

Inledning
Digital Photography, Expert Techniques
Sammanfattning


Tack till O'Reilly som bistod med ett recensionsexemplar av boken.

20/3-2005 | Martin "redhat" Hedlund | martin.hedlund@64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version


Inledning

O'Reilly:s Digital Media-avdelning har släppt en rad intressanta och roliga titlar för dem som arbetar med multimedia. Allt från GarageBand 2: The Missing Manual till iPod Fan Book. I mars förra året släpptes boken Digital Photography av Ken Milburn.

Ken Milburn, som under lång tid jobbat som del- och heltidsfotograf, har genom åren hunnit skriva över 300 artiklar och krönikor samt 17 böcker om webdesign (mestadels Adobe Photoshop och digitalfotografering, men även Flash). Den senaste boken han släppt är alltså Digital Photography, Expert Techniques som är riktat mot professionella och seriösa fotografer som vill lära sig mer om digitalfotografering och hur man arbetar med digitala bilder. Boken lägger stor vikt vid det digitala arbetsflödet och har många steg-för-steg beskrivningar.

Digital Photography, Expert Techniques

Orginaltitel Digital Photography, Expert Techniques
Förlag O'Reilly
Pris Ca. 300 kr
ISBN 0-596-00547-4
Antal sidor 400
Tryckår 2004

Digital Photography finns i skrivande stund bara på engelska, huruvida den kommer att översättas till svenska vågar jag inte spekulera i. Boken är uppdelad i 13 olika kapitel. Man kan med fördel hoppa över de kapitel man redan behärskar och det går alldeles utmärkt att använda boken som ett uppslagsverk för digitalfotografering. Boken är innefattar kapitlena:
  • 1. The Digital Photographer
  • 2. Be Prepared
  • 3. Bringing Out the Best Picture
  • 4. Panoramas
  • 5. Photoshop Selections, Masks, and Paths
  • 6. Basic Digital Photo Corrections
  • 7. Converting Photos to Paintings
  • 8. Special Photographic Effects
  • 9. Retouching and Rescuing Photos
  • 10. Creating Fictious Photos
  • 11. Color Printing
  • 12. Use Pictures to Sell Yourself
  • 13. Sell In on the Webdesign
Det första kapitlet, The Digital Photographer, tar upp grundläggande kunskaper om digitalkameror samt tips på fotoutrustning. Nästa kapitel handlar om digitalfotograferingens arbetsflöde och fortsätter därefter med att ta upp vilken typ av utrustning man kan behöva. Här finns även lite fototips som kan hjälpa läsaren att uppnå bättre resultat i sin fotografering.
Bringing Out the Best Picture, handlar om hur man t ex gör korrigeringar av felexponerade bilder och ger några tips på hur man kan sortera sina bilder. De flesta som har en digitalkamera vet att tids nog så blir fotoarkivet väldigt stort och en bra sortering blir a och o för att ha en chans att kunna orientera sig bland bilderna.


Sedan digitalkamerorna blivit allt vanligare har det också blivit lättare att klippa ihop sina egna panoramabilder och det är just det hela nästa kapitel handlar om. Att göra en fin panoramabild kan faktiskt vara svårare än man tror. I vissa fall kan man t ex behöva panoramahuvud till sitt stativ för att få den slutliga bilden korrekt.
I det femte kapitlet lär Ken Milburn ut hur man arbetar med lager, masker och kanaler i Photoshop. Detta kapitel kan ses som förberedande inför de kommande kapitlena som i många och mycket kommer att handla om arbete i Photoshop.
I kapitlet Basic Digital Photo Corrections börjar arbetet med att rätta till färger och brus i bilder. Grundläggande, men värdefull, kunskap.
Har du inte tid att måla ett familjeporträtt eller känns det bara föga lockande att kladda med färgtuber? Ja, då kanske det sjunde kapitlet kan vara intressant. Converting Photos to Paintings, handlar precis som titeln säger om att göra sina bilder till något som ska föreställa en målning.


Det åttonde kapitlet spinner vidare på temat effekter. Här får man lära sig göra en realistisk rörelseoskärpa (nåja, relativt) eller ersätta den tråkiga gula blomman med en blå.
I det nionde kapitlet kommer vi in på något väldigt omdiskuterat inom fotovärlden, nämligen Retouching and Rescuing Photos. Att rädda viktiga bilder som blivit fel är en bra kunskap, men som fotograf ställer man sig ofta frågan “Var går gränsen för vad man får göra och inte får göra i det digitala mörkrummet?”.
Kapitlet Creating Fictious Photos kan man se som en fördjupning i konsten att klippa och klistra. Här kommer faktiskt kunskaperna från det femte kapitlet till sin rätt.
Vi hoppar raskt över till nästa kapitel, Color Printing, som kan vara intressant för den som gärna skriver ut sina bilder med en färgfotoskrivare.
Kapitel 12 och 13 hör egentligen ihop. De handlar helt enkelt om hur man gör en snygg portfolio och allt annat som behövs ifall man hade tänkt bli proffsfotograf.


  Nästa sida »


20/3-2005 | Martin "redhat" Hedlund | martin.hedlund@64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version

Diskutera denna recensionen i vårt forum!