Innehåll

EasySATA, SATA för USB 2.0

Inledning
SATA vs. USB 2.0
Dags att öppna lådorna
Användning
Prestandatester
Sammanfattning


Tack till Eksitdata som bistod med recensionsexeplaret.

24/04-06 | Illuwatar | illuwatar [at] 64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version


Prestandatester

Nu när allt är ihopkopplat passar det att köra lite prestandatester. Jag har valt att jämföra EasySATA med en "riktig" SATA-kontroller (Intel ICH5R). För att få vettiga jämförelser användes samma hårddisk med samma partition, samma testmetoder och samma testfiler. Det enda som skiljer är valet av kontroller. Prestandamätning med EasySATA har enbart utförts på USB 2.0 i och med att detta är vad som gäller på en modern dator. EasySATA skall fungera med äldre USB-versioner, men på grund av den begränsade hastigheten (max 12 Mbit/s) är ett test av detta ointressant (hur man än gör blir det inte över 1 MB/s). USB 2.0 däremot skall klara upp till 480 Mbit/s, vilket i teorin inte borde begränsa hårddiskens prestanda så mycket.

Innan vi visar några resultat bör testsystemet specifikationer tas upp:

CPU: Intel Celeron D 325j, 2.53 GHz
Minne: 1024 MB DDR PC3200 (400 MHz), Canyon, 2 x 512 MB
Moderkort: Shuttle SB775G5 (Barebone, Intel 875P)
IDE-kontroller: Intel ICH5R (Serial ATA 150 MB/s)
USB-interface: Intel ICH5R (USB 2.0, 480 Mbit/s)
Hårddiskar: Seagate Barracuda 7200.7 (200 GB/7200 rpm/8 MB cache)
Seagate Barracuda 7200.7 (120 GB/7200 rpm/8 MB cache)
Grafikkort: Sapphire Radeon 9600 Atlantis
Operativsystem: Microsoft Windows XP Professional (Servicepack 2)

Två hårddiskar användes i systemet. Den större på 200 GB innehöll själva operativsystemet och användes inte vid testerna (mer än att ge ett fungerande system). Den mindre hårddisken användes till alla prestandamätningar. Samma hårddisk flyttades mellan den interna SATA-anslutningen och EasySATA för att få fram jämförande värden på prestandan.

Läshastigheten hos hårddisken mättes med ett program kallat HD Tach 3.0. Detta program mäter läshastigeten både sekventiellt och slumpmässigt samt söktid och processorbelastning. Ett diagram visar hur disken presterar över hela dess storlek.

Först har vi hårddisken ansluten till moderkortets kontroller. Här ser man hur hårddiskens överföringshastighet varierar från nästan 60 MB/s ner till 30 MB/s. Det är helt uppenbart att en hårddisk inte ger ifrån sig data i en konstant hastighet, utan hastigheten beror på var på disken man befinner sig:


Här har vi nu anslutit samma hårddisk till systemet via USB och EasySATA. Kurvan får en helt annan form denna gång. Det som tydligt visas är att hårddisken inte länge är begränsningen. Oberoende av positionen på disken får man en överföringshastighet på 30 MB/s. Med andra ord, i detta fall är det gränssnittet eller adaptern som begränsar överföringshastigheten. I och med att USB 2.0 är specificerat för 480 MB/s (i teorin) så ser man att det finns lite kvar innan man är där. Om bromsen ligger i USB-kontrollern hos ICH5R eller i EasySATA är svårt att avgöra, men ser man till hur många UMS-enheter presterar är detta ett mycket bra resultat:


Medelläshastigheten (i MB/s) hos de båda anslutningsmetoderna kan ses i diagrammet nedan:


Nästa värde av intresse är medelsöktiden (i millisekunder) och hur den påverkas av att man kör hårddisken via EasySATA. En liten skillnad finns men den är i praktiken marginell (< 1 ms):


Skurläshastigheten (burst speed) är en parameter som visar hur pass snabbt gränssnittet och kontrollern i hårddisken är utan att begränsas av det fysiska mediat. Data som ligger i hårddiskens cache kan läsas ut mycket snabbare än om det måste hämtas från skivorna. Dock kan detta bara ske i små block, därav namnet skurläsning (datat kommer i små men snabba skurar). Här ser man hur uppenbart EasySATA begränsar överföringshastigheten:


Processoranvändningen (i %) kan vara av intresse, speciellt om man vill använda EasySATA med ett enklare (äldre) system. Testerna visade sig att vid läsning via EasySATA så är användningen nästan tre gånger högre jämfört med moderkortets styrkrets. Med ett modernt system (även ett simpelt sådant som testsystemet som använder en Celeron D) är denna skillnad av marginell betydelse, det finns gott om CPU-tid kvar till annat:


Sist ut har vi ett skrivtest utfört genom att kopiera en stor fil (ca 6 GB) från datorns systemdisk till testdisken. Skrivningen blir sekventiell i och med att testdisken var tom vid kopieringen. Precis som vid läsning så ser man att EasySATA begränsar skrivhastigheten. Begränsningen blir lite större jämfört vid läsning, detta brukar dock vara normalt. En skrivhastighet på 24 MB/s är dock inte dåligt för en USB-ansluten hårddisk:


« Föregående Nästa sida »


24/04-06 | Illuwatar | illuwatar [at] 64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version

Diskutera denna recensionen i vårt forum!