Innehåll

ECS K7S5A

Inledning
Specifikationer
Layout
BIOS
Drivrutiner
Prestanda
Slutsats


Tack till ECS Taiwan som skänkte oss ett recensionsexemplar.

11/10-01 | mkk | mkk@64bits.se


Layout

Om den övergripande layouten kan man påpeka att kortets bredd i och för sig inte är ovanligt bred men att det ändå kan ge problem i en del trånga lådor om man måste använda minnesplatserna längst till höger. Man kan komma undan det genom att använda DDR-minnen eftersom de platserna (blå) sitter till vänster. Runt om själva processorsockeln finns det gott om plats, kanske mer än vad det ser ut på bild. Vid montering av kylare med hjälp av skruvmejsel så gör man bäst i att avlägsna eventuella minnen först. Längst ner på kortet finns kontakter som medger inkoppling av två extra USB-portar samt alternativa kopplingar av det inbyggda ljudet. Säkerligen i första hand tänkt att användas av OEM-tillverkare.


På den övre delen av kortet kan vi se bland annat se hur man placerat tre viktiga "komponenter" nära varandra. Processorn, styrchipet och minnesplatserna. Det är mellan dessa som mycket av den tyngsta trafiken kommer att gå och att ha korta ledningsbanor är alltid bra för stabiliteten. Till vänster om sockeln ser vi ett annat tecken på god design, nämligen snyggt uppradade trefasspolar med tillhörande kondensatorer. Styrchipet har en enkel passiv kylare vars färg bryter fint mot kortets svarta grundton. Det behövs heller ingen fläkt för chipet blir inte särskilt varmt. Vilket är extra imponerande med tanke på hur mycket som SiS faktiskt har klämt in där.


På den nedre delen stöter vi på det som går att klaga på. AMR-sloten sitter där AGP- sloten sitter på de flesta moderkort, vilket i sin tur förflyttar den senare så att den tar en plats som annars kunde användas till en PCI-slot. Det är väl kanske få som har användning av fler än fem PCI-kort, men jag tror att det är ännu färre som faktiskt använder AMR-kort. Att den ändå finns där har säkert att göra med att tillverkaren ämnar sälja kortet i stora mängder till OEM-tillverkare.

I övrig så ser vi även att placeringen av kontakterna för kablar till IDE-enheter och diskettstation har kommit en bit ner på kortet. Det fanns antagligen inte plats bredvid minnesplatserna helt enkelt, men oavsett anledning gör det att kablarnas praktiska längd kortas. Dessutom trängs de lite med AGP kortet om man har ett normalstort eller större sådant. Ingen stor sak i de flesta fall, men det för längtans tankar framåt i tiden till den dag vi kan slippa dessa bökiga flatkablar och använda tunna Serial-ATA kablar istället. Den dagen skall jag fira.

Vad gäller portarna som sitter på kortet så finns det inte så mycket att orda om. Notera nätverksporten som sitter ovanpå USB-portarna. ECS skickar även med en extra täckplåt som man kan använda ifall den befintliga inte har hål för nätverksporten. Det hade inte min gamla låda, men täckplåten passade inte heller riktigt. Antagligen saknas en riktig standard för sådant, men se hur herr silvertejp varit fram igen och räddat dagen...

BIOS

BIOSet på det här moderkortet kommer ifrån AMI och inte AWARD som annars är vanligast idag. Någon större skillnad är det dock inte i hur det är upplagt så men känner snabbt igen sig. Med tanke på att ECS tillverkar kort i första hand för OEM-marknaden så kunde man ju vara orolig för att de skulle använda ett bios med väldigt få inställningar. Nu är det som tur är dock inte fallet. BIOSet har det mesta som man hittar på andra kort idag och det går till exempel lätt att stänga av det inbyggda ljudet och nätverksporten ifall man inte tänker använda endera.

Själva manualen är kortfattad och lättförståelig. Några direkta tips om hur man bör gå till väga för att installera kortet eller andra delar finns inte. Men alla delar på kortet är tydligt utmärkta så även en nybörjare bör kunna förstå det mesta av det som behöver göras. Att uppdatera (flasha) bios görs på ungefär samma sätt som på andra kort, det vill säga det är en nervös pina för den som aldrig gjort det förr och en enkel sak för den invigde. En trevlig funktion lättar på nervositeten och det är något som AMI BIOS haft en längre tid. Skulle något gå fel under uppdateringen så att informationen i BIOS blev så pass felaktig att systemet inte startar upp ordentligt så kan man sätta i en helt vanlig diskett med en biosfil på så flashar moderkortet om sig självt efter ett par minuter. Allt som krävs är en fullt fungerande diskettstation. Klart trevligt får man väl säga.

Tyvärr finns det ändå ett område där det är sparsmakat och det är när det kommer till överklockning. Att reglera några spänningsmatningar går inte alls och de enda inställningar som finns normalt är 100 eller 133MHz FSB (systembussen). Använder man en processor gjord för 133MHz FSB så startar kortet upp med inställningen 100 första gången och så får man gå in och ändra själv till 133. Detta för att i möjligaste mån se till att systemet verkligen startar upp den första gången, även ifall användaren kanske skulle montera minnen som inte hänger med i 133. Nåväl det finns faktiskt lite ljus på himlen även för de som önskar ha överklockning som en liten bonus.

Det finns inofficiella versioner av BIOS från ECS. Den källa som har bäst koll på det och mycket annat vad gäller detta moderkort är ett särskilt forum på OC Workbench. Där finns mängder av mer eller mindre avancerad information om kortet, olika versioner av BIOS samt mycket annat. Men allt på engelska förståss. Vill du se en mer detaljerad artikel på svenska om hur man bäst överklockar med just detta moderkort så hör av dig till artikelförfattaren eller nämn det i forumet här på 64bits, så ökar chansen att det blir av. Annars är vårt eget forum också en rätt så god källa till information, utan att skryta allt för mycket.

OC Workbenchs ECS forum med FAQ


« Föregående Nästa sida »

 




11/10-01 | mkk | mkk@64bits.se

Diskutera denna recensionen i vårt forum!