Innehåll

ECS K7S5A

Inledning
Specifikationer
Layout
BIOS
Drivrutiner
Prestanda
Slutsats


Tack till ECS Taiwan som skänkte oss ett recensionsexemplar.

11/10-01 | mkk | mkk@64bits.se


Drivrutiner

Att jaga drivrutiner till moderkort har inte alltid varit något som man behövt göra, men på senare tid har det standardiserat sig till nära på ett måste. Jag hade väntat mig en del strul på den fronten helt enkelt eftersom SiS-735 är så pass nytt. Men faktum är att jag inte har stött på några komplikationer för egen del under Windows Millennium. Jag ska göra ett försök med Windows Xp om någon vecka och stöter jag på något särskilt med det så uppdaterar jag den här artikeln med mina erfarenheter. Annars så har jag ägnat mycket tid under testandet av moderkortet till att leta upp information om andra användares eventuella problem, och just i det tidigare nämnda forumet på OC Workbench finns det massvis av läsning. Inte bara problem förståss och mycket av det har visat sig ha andra grunder. Just vad gäller drivrutinerna så finns det dock ett litet problemområde i dagsläget. Det är i alla fall väldigt många som har diverse mindre problem relaterade till IDE-enheter. Jag presenterar mina rekommendationer i tabellform utefter vad jag sett vara gångbart hittils:

Drivrutinstyp Rekommendation

AGP (Grafikkort, kallas ibland GART driver)

Installera alltid om du spelar spel eller har annat behov av högsta prestanda från 3D-kort.
IDE (Hårddiskar, CD-ROM) Prova först med det som operativsystemet föreslår. Nyare versioner av Windows har drivrutiner som kan funger utmärkt med de flesta enheter.
Inbyggt ljud (AC'97) Installera senaste drivrutin ifall du tänkt använda det. Stäng annars av det i BIOS.
Inbyggt nätverk Installera senaste drivrutin ifall du tänkt använda det. Stäng annars av det i BIOS.

Länk till ECS drivrutinssida i Taiwan (uppdateras ibland snabbare)
Länk till ECS drivrutinssida i USA (oftast snabbare att ladda hem ifrån)

Prestanda

Eftersom kortet kan köras med både "gammalt" vanligt SDRAM och nyare DDR-minnen så blir det en naturlig sak att undersöka skillnaderna i prestanda. Det är i huvudsak var gäller minnesprestandan där olika moderkort skiljer sig nämnvärt. Därför tittar vi närmare på det med hjälp av SiSoft Sandras minnestest samt ett erkänt minnestungt spel. I testerna användes en Duron 650MHz som pressades uppåt så långt det gick med hjälp av FSB'n. Minnet var ett stycke Crucial PC2100 i fallet DDR och ett noname minne i testerna med SDRAM

Sisoft Sandra 2001 minnestest
ALU FPU Delta Specifikation av testsystem
660 766 +3,5% 897/138 DDR CAS2 SiS-735
637 740 --- 866/133 DDR CAS2 SiS-735
616 724 -2,5% 866/133 DDR CAS3 SiS-735
532 583 -23,5% 866/133 SDR CAS2 SiS-735
496 558 -35% 866/133 SDR CAS2 KT133A

För extra jämförelse så har jag lånat ett typiskt värde för ett moderkort med styrchipet VIA KT133A. Som synes ligger SiS-735 bra till även på den punkten.

Quake 3 timedemo (fastest)
Lobo Four Delta Specifikation av testsystem
47,2 97,2 +3% 897/138 DDR CAS2 SiS-735
45,7 94,5 --- 866/133 DDR CAS2 SiS-735
45,3 93,6 -1% 866/133 DDR CAS3 SiS-735
43,8 87,9 -6% 866/133 SDR CAS2 SiS-735

Två stycken demos har körts. Lobo är ett egenkomponerat demo som är betydligt tyngre än Four, standarddemot i senaste versionen av Quake3. Även om det här spelet är känt för att vara minnesintensivt så blir det mycket tydligt att siffrorna vi såg tidigare i SiSoft Sandra bör tas med en nypa salt. En användare som mest bryr sig om prestandan i spel kan därför utan direkta problem fortsätta med att använda sina gamla PC-133 SDRAM minnen ifall han redan råkar ha sådana innan han köper det här kortet. Jag kunde av praktiska skäl inte presentera motsvarande siffror för ett KT133A-baserat system. Noterbart är också att processorns något högre kapacitet spelar en roll här då spelet använder mer än rena minnesprestandan. En stor del av den förbättring på 3% som syns beror högst troligen på det.

Slutsats

Det kan låta patetiskt men förstå mig rätt när jag menar att den känsla jag fick när jag lyfte kortet ur kartongen kvarstår. Detta är ett stabilt kort. Det finns ingen tvekan om det. Priset gör sedan det hela till något alldeles extra. Utan tvekan hade ett prisläge på 50% extra kunnat vara gångbart på marknaden. Men nu är det inte så utan det här kortet kan hittas för så lite som en tusenlapp. Kombinerat med att snabba processorer från AMD och minnen av DDR-typ har sjunkit rejält i pris under det senaste halvåret så kan man få sig ett riktigt bra presterande system för relativt små pengar.


Fördelar Nackdelar
Svårslagen prisvärdhet.

Utmärkt stabilitet.

God prestanda.

Stödjer både vanliga SDRAM och DDR- minnen.

Inbyggd nätverksport som fungerar bra.
Inget förstahandsval för den inbitne överklockaren.

Kortplatsen av AMR-typ är oanvändbar för de flesta användare.

Konktakterna för floppy och IDE-kablar är olämpligt placerade.


Som synes så finns fördelarna så att säga i de klart tyngre kategorierna. ECS K7S5A är inte ett givet köp för alla typer av användare, men ett mycket bra alternativ för väldigt många. Med detta moderkort som grundbult så ser artikelförfattaren med tillförsikt på datoranvändandet i vinter.


« Föregående  

 




11/10-01 | mkk | mkk@64bits.se

Diskutera denna recensionen i vårt forum!