Innehåll

ECS P6SSM2

Inledning
SiS & SiS630

Specifikationer

Moderkortet
Prestanda
Slutsats


14/5-01 | Axman | Axman@64bits.se

Prestanda

Så kommer vi då till prestandan, jag kommer inte att ha med så många resultat utan snarare ge en fingervisning. Moderkortets hastighet beror på två bitar i detta fall. Dels det integrerade grafikkortet som både är långsamt och stjäl bandbredd för hela systemet.
Dessutom så är SiS630 kretsen inte någon höjdare i sig.

Vi börjar med att titta på minnestester. Här testade vi med en P3 700 i 700 MHz respektive 933. Systemet hade två 128 MB Moduler vilket gav 256 MB totalt och dessa kördes i Cas 2-3-3.


Först så ser vi att den integrerade grafiken tar ganska så mycket prestanda. Sedan så noterar vi att detta inte direkt är toppenresultat.


I 933 MHz så presterar det betydligt bättre. Fortfarande så tar dock det integrerade grafikkortet en hel del prestanda. 314/361 är tyvärr ändå inget bra resultat som vi skall titta på nedan.


Tittar vi i Sisoft Sandras Databas så ser vi at deras resultat stämmer bra med det jag fick fram. Men vi ser samtidigt att det är långsammast av övriga kretsar.

Den uppmärksamme ser att testerna i Sisoft Sandra var gjorda med CL2. Alltså snabbare minnesinställningar jämfört med vad jag kunde få fram.

Tittar vi på Quake3 så skall vi få fram en någorlunda klar bild om hur kortet presterar i spel. Testerna gjordes med version 1.11 och en processorhastighet på 933. Drivrutinerna som användes till Geforcekortet var 11.01.

Jag vill börja med att nämna en sak. Först så testade jag med standardinställningarna på det integrerade grafikkortet. Alltså 8 MB dedikerat minne till det. Och resultaten då var, ursäkta mitt språk, patetiska. Vid Normal testet så gick det inte att få fram ett vettigt resultat för att det gick så långsamt. Uppskattningsvis mindre än en halv ruta per sekund. Vill man spela Quake 3 i stillbilder kanske det är ett alternativ. I Fastest så gick det lite bättre men ändå enormt långsamt. Efter det drygaste timedemo jag kört hitills så lyckades kortet få enorma 5 FPS. Inget jag ens bryr mig om att ta med i testerna.

Så vad kunde vara fel? Jag testade att höga Grafikminnet till max, 64 MB, och testade sedan. Betydligt bättre. Vi tittar på resultaten nedan.


I gult har vi SiS kortet och i vitt ett Geforce SDR. 12.5 FPS i Normal var inte direkt imponerande men i Fastest lyckades det komma upp i 28. I vart fall en spelbar hastighet även om det inte är en önskedröm direkt.

Under testerna i olika spel så kan jag fram till att kortet egentligen bara duger till förra generationens spel. Dagens spel går att spela men det är inget nöje. Framtidsutsikterna är alltså lika med noll.
En notering jag gjorde är att prestandan varierade väldigt lite. Hade man 28 FPS så hade man 28 FPS.

Hur var bildkvalitén då? Ja där var det blandade känslor. Hälften av det man såg var av bättre och klarare kvalité än jämfört med Geforcekortet. Samtidigt så var andra hälften betydligt sämre. Så den klarar sig med godkänt när det gäller bildkvalité men ganska så dåligt när det gäller hastigheten.


Slutsats

Så vad blir slutsatsen? Ja vi kan titta på kortet från ett par olika vinklar.

Jämför man med ett fullvärdigt ATX kort från Abit eller någon annan större tillverkare så krossas naturligtvis det lilla Micro-ATX kortet. Både i egenskaper och prestanda.
Det har få PCI platser, få minnesplatser, inte bra att överklocka med, 3D prestandan är usel och minnesprestandan drar ned en hel del.

Men, det är trots allt ett Micro-ATX moderkort, man köper inte ett sådant om man inte vill ha exakt det. Ser vi det ur den synvinkeln så blir bilden lite annorlunda.
Tyvärr så drog de usla drivrutinerna ned på omdömet men det ordnade sig så snart vi hämtade hem nya.
Kommer pengar in i spelet samtidigt som vi vill ha Micro-ATX så blir läget helt annorlunda. För det första är kortet mycket billigt. Det kostar runt 900 kronor.
Sedan så får man ett grafikkort med utmärkt 2D kvalité. 3D prestandan är inte särskilt bra men eftersom kortet har en AGP port så kan man köpa ett nytt grafikkort om man så önskar.
Ljudet är helt okej och dessutom delvis hårdvarubearbetat. Det är ovanligt när det gäller integrerade ljudkort.
Vidare så har det ett integrerat 100 Mbit nätverkskort som fungerar utmärkt. Det är kanske inte är ett 3com eller Intel men det fungerar felfritt.

Det finns då två stora nackdelar. Och det är att dels så är SiS630 inte lika populär som de från Intel och VIA vilket kan ställa till lite problem för de som vill ge sig in lite längre in i hårdvaran. Sedan så är det då prestandan vilken är sämst av alla tillgängliga P3/Celeron moderkort.

Men, har man behov av ett kort som är litet och vill ha mycket integration samt ett lågt pris så är kortet perfekt. Helt enkelt så är det dåligt för den stora massan men mycket bra för den lilla klick som kan tänkas vilja ha det.
Köper man ett system med detta moderkortet och vill ha det så billigt som möjligt så får man en fullgod kontorsmaskin till exempel. För under 2000 kronor kan man alltså köpa ett paket som innehåller moderkort, ljudkort, grafikkort, nätverkskort, processor och minne. Ganska så svårslaget faktiskt.

Nyckelorden för detta moderkortet är litet och billigt. Passar inte de så bör det undvikas.

Nedan så klassar jag integrationen i detta moderkort som en fördel eftersom det är hela poängen med att sälja en produkt som detta.

Fördelar

  • Litet
  • Stabilt
  • Utmärkt 2D kvalité
  • Integrerat ljudkort, grafikkort samt nätverkskort
  • Inga drivrutiner för själva moderkortet behövs
  • AGP port finns
  • Priset!

Nackdelar

  • Usel 3D prestanda
  • Dålig prestanda överlag
  • Oanvändbara medföljande drivrutiner
  • Vissa missar i designen

 

 




14/5-01 | Axman | Axman@64bits.se