Innehåll

VIA EPIA M-10000

Inledning
Specifikationer
I paketet
Processorn
Chipset
Layout
Montering
Prestanda
Slutsats


Tack till Via som gjorde denna recension möjlig.

13/08-03 | Niclas Alfinson | nizenco@64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version


Layout

Utformningen är allt annat än normal om man jämför det här kortet mot ett vanligt moderkort. För det första är kortet betydligt mindre vilket leder till att vissa kontakter och liknande måste placeras på lite udda platser. Att bedöma om placeringen av de olika kontakterna och enheterna är bra är väldigt svårt eftersom de lådor som används till EPIA-korten ser mycket olika ut.

Själva kretskortet har en havsblå färg, dock ser man inte så mycket av det eftersom i princip hela är täckt av kretsar, kylflänsar, kontakter och liknande. Det som framträder mest på det här kortet är dock den kombinerade kylflänsen för nord- och sydbryggan. Ovanför denna massiva pjäs återfinns en lite mindre kylfläns med en fläkt på, under den huserar processorn. Precis till vänster om processorn sitter ATX-kontakten. Den sitter ute i kanten av moderkort vilket alltid är en fördel, men om den sitter på rätt kant är svårt att bedöma eftersom moderkortet och nätaggregatet kan vara placerade olika. IDE-kontakterna och minnesplatsen sitter ute i det högra hörnet på moderkortet och längst ner sitter en ensam PCI-plats. Nästan mitt på kortet sitter floppy-kontakten. Anledningen till att den har blivit placerad där är att den helt enkelt inte får plats någon annan stans. Precis ovanför denna kontakt sitter den integrerade pc-speakern vilket kan vara bra att ha vid feldiagnostisering. Mellan PCI-platsen och den största kylflänsen är BIOS-kretsen och batteriet placerat, det sistnämnda faktiskt på högkant vilket sparar värdefull plats.

Totalt finns det tre fläktkontakter på moderkortet, den ena ockuperas redan av processorfläkten, den andra sitter uppe till vänster på moderkortet och den sista längst ner till höger. Den sistnämnda är dock av miniformat och är av två-pins typ.

Montering

Till det här moderkortet införskaffade vi en Mini-ITX-låda för att se hur litet och behändigt ett komplett system blir och för att ta reda på hur enkelt/svårt det är att montera ett sådant här system.

När lådan anlände såg vi för första gången hur otroligt liten den var och vi undrade hur allt skulle få plats i den. Efter ett tags funderande började monteringen av alla delar.

Det första som skulle in i lådan var EPIA-kortet och redan här stötte vi på problem, kortet var helt enkelt för stort för att komma in i lådan! Det löstes genom att skruva loss nätaggregatet så att luckan in till lådan blev tillräckligt stor för att vi skulle få in EPIA-kortet. När det väl var på plats skruvade vi tillbaka nätaggregatet. Nästa steg i monteringsprocessen var att installera en minnesmodul och det var inga större problem.

Nu var det dags att koppla den mängd av kablar som kom från framsidan av datorn. Eftersom det var så pass trångt inuti lådan var detta steg relativt tidsödande men efter ett tag satt alla kontakter där de skulle.

Att montera hårddisken och 5,25”-enheten visade sig inte vara något större problem. Hårddisken monterades bakifrån och huserar ovanför själva moderkortet hängandes i en vagga. 5,25”-enheten monterades precis som i en vanlig datorlåda.

När alla delar vi skulle använda satt där de skulle var det dags att koppla ihop allt med kablar. Vi började med att ge alla komponenter ström och det var inga större problem. Nästa steg var dock lite värre, IDE-kabeln. Eftersom det nu började bli riktigt trångt inuti lådan var det inte allt för lätt att få fram IDE-kabeln till de två enheter som skulle kopplas in. Efter ett tags funderande och rätt mängd våld var dock allt på sin plats och vi skruvade tillbaka höljet på lådan.

Nu hade vi en komplett dator i miniformat som fungerade utan några problem.


« Föregående Nästa sida »


13/08-03 | Niclas Alfinson | nizenco@64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version

Diskutera denna recensionen i vårt forum!