Innehåll

Exsound Shark 5.1

Inledning
Specifikationer
USB? Hur är det?
Exsounds utformning
Som vilken mikrofon som helst
Shark biter tag i en
Slutsats


13/3 -05 | Erik Blomqvist | erik.blomqvist@64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version


USB? Hur är det?

Digitala ingångar blir allt mer populärt på marknaden när det gäller headset och hörlurar. För den som inte är utrustad med något särskilt tilltalande ljudkort, kan ett headset med egen DPS (Digital Signal Processor) vara ett smart alternativ. Problemet är bara att Shark inte använder sig av någon egen DPS, utan i stället tar den tag i den vanliga ljudkällan, vare sig den är 2.1 eller 5.1, kodar om den och integrerar den i sin så kallade "audio box". Detta gör att om du trodde att du skulle bli glad över att få 5.1-ljud i headsetet (som Exsound starkt poängterar på sin produktlåda) fast du sitter och trycker på ett sämre ljudkort, kommer du inte att uppleva något surround-ljud. För den oerfarne kanske det är ett lyft, men det är alltså i själva verket bara ett konstgjort surround-ljud.

Exsound har dock var smarta i sin lansering och marknadsföring. De hävdar aldrig direkt att "om du har ett 2.1-ljudkort kan du få 5.1-ljud", men de är väldigt nära.

När du ansluter hörlurarna via audioboxen till din dators USB-port är det den gamla vanliga visan att nya hårdvara har hittats. Exsound skickar även med en cd som endast innehåller programvara. Vad som inte riktigt framgår är att man inte ska installera några drivrutiner, eftersom den går efter din redan valda ljudkälla.


Programmet som medföljer heter "Exsound Station" och är kortfattat ett ytterst litet program som placerar sig nere i aktivitetsfältet. Här har du tillgång till ett flertal saker.
  • Volume - Här kommer du direkt till den klassiska volymkontrollen som ingår i Windows. Här har du möjligheten att reglera volymen för mångt och mycket. Men samtidigt saknar jag en hel del. Bland annat en MIDI-kontroller. Samtidigt är jag van vid Nvidias riktigt heta volymkontrollmjukvara, men blir bara ledsen när det visar sig att den är totalt meningslös i samband med Exsound Shark som bara har en volymkontroll att gå på; deras egna.

    Fallet jag blev utsatt för var att så fort jag satte gång ett program som spelade upp MIDI var volymen så hög att tinnitus-rädslan kröp upp till halsgropen snabbare än snabbast.

  • Sound Extensions - Exsounds område som ger bra vibrationer. Det är här du märker av något som jag aldrig varit med om tidigare: vibrator i hörlurarna (mer om detta längre ner).
    För övrigt är det här sektionen som du växlar mellan 2.1- och 5.1-ljud, mixtrar i equalizern och bläddrar mellan olika förinställda ljud, likt vilken musikspelarmjukvara på datorn som helst. Det som skiljer dem åt är att du även har en del förinställningar för olika spel.

  • Speaker test - Låter dig testa ljudet i headsetet manuellt eller automatiskt. Detta tillsammans med volymkontrollen på sladden gör att du kan ställa in varje högtalare för sig och få exakt den balans du vill ha.
    Notera att när det gäller surround-ljud för hörlurar sträcker sig det som en cirkel snett vinklad ovanför och under huvudet, inte framför och bakom. Detta påverkar inte upplevelsen något speciellt, eftersom surround-ljudet i hörlurar skiljer sig från det som återges i högtalare.

Den nackdel men kan se med att köra USB är de problem som uppstår när man kopplar ur sladden ur USB-porten. Första gången jag gjorde detta "misstag" var jag nära på att starta om datorn på grund av att inget ljud kom när jag anslöt enheten igen. Lampan hade slutat lysa, jag tryckte frenetiskt på on-knappen och gjorde diverse ljudtest. Inte förrän en 30 sekunder efter kom ljudet tillbaka av någon oförklarlig anledning. Men samtidigt bidrar USB-anslutning till digitalt ljud, vilket reducerar brus i ljudet.

Exsounds utformning

Sharks hörlurar består av två "closed air"-kåpor som är extremt bekväma. Undertill blir det dock på mig en liten glypa där syre gärna gör ett besök, fast någon direkt nackdel kan jag inte se detta som. Faktum är att de gånger då jag tagit av mig lurarna har jag inte kännt att det gör ont på något sätt, varken runt eller på öronen. Ett vanligt problem bland många "closed air"-lurar.

Sharks bygel är som de flesta "closed air"-hörlurar rejält stoppad och skinnbeklädd.


En sak som gör mig positivt överraskad är att Exsound har öppnat ögonen för mikrofonbommar som är exakt justerbara. Många headsets mikrofonbommar stannar inte där man vill, men Shark är ett headset i mängden som har tänkt på detta i-landsproblem.

På sladden som kopplas till audioboxen finner vi en lite säregen utformad volymkontroll för ljud fram-, baktill, center och subwoofer (vibratorn). Det är inte förrän på själva audioboxen som en volymkontroll för huvudvolymen dyker upp. Här finns också en mute-knapp, som av någon anledning inte funkar riktigt som den ska, och en av-/på-knapp.

Som vilken mikrofon som helst

Jag har länge undrat om man ska kalla ljudkvaliten på mikrofoner till headset för bra eller dålig, rent generellt. Självklart ska de inte alls jämföras mot andra typer av mikrofoner som man använder på scen, men rent generellt så är inte bra ljudkvalitet något högprioriterat när det gäller headset.


Exsound imponerar inte på något sätt. Men det gör en heller inte besviken. Jag skulle faktiskt kunna lyckas att tala gott om Exsounds kreation då mikrofonbommen (som tidigare nämnt) är steglöst ställbar och att ljudet är digitaliserat. Självklart uppstår brus, särskilt när mikrofonen inte är beklädd på något sätt, men när mötte vi senast ett gamer-headset som inte hade brus?


« Föregående Nästa sida »


13/3 -05 | Erik Blomqvist | erik.blomqvist@64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version

Diskutera denna recensionen i vårt forum!