Innehåll

FashionPCs Zeus

Inledning
Specifikationer
I förpackningen
Utsidan
Insidan
Kylning
Montering
Slutsats

 

Tack till FashionPCs som gjorde denna recension möjlig.

09/09-02 | Daniel Rufelt | xx@64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version


Kylning

I chassit finns det plats för att montera 3 stycken 80x80 mm-fläktar.

För att suga ut den varma luften ur chassit finns det plats för en 80 mm-fläkt precis under nätaggregatet. Vårat testexemplar var utrustad med en fläkt monterad på denna plats, men denna ingår inte i standardpriset utan finns som tillval. Med denna fläkt medföljer dock även en så kallad "Fan-duct", fritt översatt till fläktkåpa. Fläktkåpan kan enklast beskrivas som en lufttunnel där det är tänkt att främst värmen från processorn ska sugas ut. Genom att fläktkåpan är riktad mot platsen där processorkylaren normalt brukar sitta, så kan den effektivt hjälpa till att få ner systemtemperaturen genom att suga ut luften från den varma processorn.

Tyvärr har tillverkaren, liksom många andra chassitillverkare, gjort den skyddande plåten framför fläkten alldeles för grov. Detta gör att luftflödet blockeras relativt mycket, vilket givetvis leder till mindre luftflöde men samtidigt leder det till att fläkten låter mer och får jobba hårdare. För den händige är detta en ganska enkel sak att åtgärda, men det är synd att tillverkaren inte tänkt på det från början.

För att suga in kall luft in i chassit finns det en plats för en 80x80 mm-fläkt i fronten. Valet av plats känns lite fel, att placera en fläkt i mitten av fronten istället för vid kanten hade haft den fördelen att man då lättare hade kunnat kyla ner 3,5"-enheterna. Även här har tillverkaren gjort den skyddande plåten för grov, och luftflödet blir onekligen till stor del hindrat.

Även fronten i sig hindrar luftflödet en del eftersom luften bara kan sugas in från underdelen av fronten, och där kommer inte särskilt mycket luft in.

Den tredje och sista fläktplatsen sitter placerad i lådans tak. Jag skulle rekommendera att, om man tänker fylla alla fläktplatser, man placerar fläkten här så att den suger in luft i chassit. Detta eftersom det annars blir ett ganska obalanserat flöde, med en insugsfläkt och två stycken utsugs fläktar plus nätaggregatets fläkt som också suger ut luft.

Även här har tillverkaren gjort den skyddande plåten alldeles för grov, och här kommer knappt någon luft in eller ut ur de smala springorna.

Sammanfattningsvis så har chassit i grunden bra kylningsmöjligheter, men luftflödet hindras till stor del av den skyddande plåten vid fläktarna. Detta går som sagt att lösa om man är händig, gör man inte det så blir kylningen något tveksam i detta chassi.

Montering

Det första man gör med chassit under monteringen, efter att ha tagit bort sidoplåtarna, är att ta så många moderkortshållare som man har monteringshål i moderkortet. Sedan trycker man fast de i hålen på moderkortsplattan. Hållarna motsvarar de instanser som normalt finns i chassin, men är något enklare att montera då de inte måste skruvas fast.

CD-ROM:er och dylikt trycks in på framsidan som vanligt, och därefter monteras de anpassade frontluckorna framför. Frontluckorna fungerade utmärkt, men det var lite pilligt att få knappen att fungera. Det gick dock att lösa genom att lossa skruvarna för CD-ROM-enheten, och sedan trycka fram CD-ROM:en mot frontluckan. Floppyn trycks in inifrån chassit, men det går även att montera in den framifrån om man tar bort frontluckan framför platsen där floppyn ska sitta.

Som jag nämnde tidigare så går inte moderkortsplåten att ta bort, utan moderkortet måste monteras direkt i chassit. Moderkortet i vårt testsystem, ett Asus A7V266, är ett relativt stort moderkort. Trots det var det inte särskilt svårt att montera in det då det finns ordentligt med plats i chassit.

Frontportarna i chassit döljs under en lucka i fronten. Luckan smälter ihop med resten av chassit, men känns något plastig. Under luckan hittar vi två USB-ingångar, en mikrofoningång och en högtalarutgång. Fyra stycken kablar går igenom hela chassit, från frontportarna och ut genom bakdelen av chassit. Därefter kopplas de in i respektive port på moderkortet och ljudkortet.

Sammanfattningsvis så är det ganska enkelt att montera ett datorsystem i detta chassi, men en löstagbar moderkortsplåt hade underlättat och gjort monteringen smidigare.

Slutsats

Är det värt att satsa sina pengar på detta chassi?
Svaret på frågan är inte självklart, det beror helt på köparen. Chassits unika utseende gör den nog både hatad och älskad, och ska man köpa detta chassi så är det pga utseendet. För egentligen är det inget annat som utmärker det, insidan känns som vilket billigare chassi som helst och chassit har samma brister som de flesta billiga chassin; ingen löstagbar moderkortsplåt, alldeles för grova fläktgaller och en något plastig front.

Det finns dock en del ljuspunkter, frontportarna kan vara mycket användbara, och plexifönstret gör mycket för utseendet. Om man är händig och fixar till plåten som skyddar fläktarna så har man även ett chassi med utmärkta möjligheter till kylning. Chassit är även tillverkad i relativt tunn plåt vilket gör den ganska lätt. Chassin i tunn plåt tenderar ofta att framkalla mycket vibrationer som leder till störande oljud, men så var inte fallet med detta chassi.

Priset då?
Tillverkaren rekommenderar ett pris på ca € 70. I svenska kronor blir detta ca 650 kr. Lägger man sedan till fraktkostnader, eventuella mellanhänders andelar osv så är det troligt att chassit hamnar på runt 750-850 kr utan nätaggregat när det kommer till Sverige. Det är ett ganska lagom pris, helt i linje med andra konkurrerande chassin på marknaden.

Fördelar Nackdelar
Utseendet Något plastig
Relativt lätt Ingen löstagbar moderkortsplåt
Bra kylningsmöjligheter Fläktgallrena
Många 3,5"-platser Osäker tillgänglighet
Frontportar Inga extra frontluckor medföljer
Plexifönster  



« Föregående  


09/09-02 | Daniel Rufelt | xx@64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version

Diskutera denna recensionen i vårt forum!