Innehåll

Gigabyte 8PE800 Ultra

Inledning
Specifikationer
Moderkort och Layout
BIOS och överklockning
Integrera mera
Utseende
Prestanda
Sammanfattning


2/5-03 | Axman | axman@64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version


Inledning

Nya moderkort har kommit från Intel som har stöd för 200 MHz i busshastighet, dubbla kanaler som ger dubbel prestanda till minnet och Serial ATA. Alltsamman saker som gör teknikfantasten smått lycklig. De äldre kretsarna, exempelvis 845PE, ser tämligen bleka ut i jämförelse då de har stöd för endast 133 (533) MHz busshastighet och har inget stöd för Dual DDR. Dock så är det en sak som de flesta moderkort med dessa kretsar har gemensamt, de är synnerligen överklockningsbara. Sedan länge så har hastigheterna runt 160 MHz varit stoppet för vad moderkorten har klarat. Vissa har klarat en bit till men det har varit moderkort från exempelvis Abit och som är specialtrimmade för att komma så högt. På senare tid har dock moderkort från både VIA, nVidia och Intel visat potential att nå över 200 MHz och ibland en bit däröver.

När nu Intel lanserar sina nya processorer som använder sig av 200 i busshastighet så blir det än mer aktuellt för företagen att visa att deras moderkort klarar av vad framtiden har att ge. Förhoppningsvis så skall man inte bara ha stöd för processorerna med 200 MHz i busshastighet utan även kommande Prescott. Hur gör man då för att försäkra sig om att man har moderkort som klarar av det som kommer? Ja, det första är att man skall läsa recensioner, leta upp moderkorten som klarar 200 MHz i busshastigheten och chansa. Nu finns det dock ytterligare en möjlighet. Kombinerat att man vill visa att produkterna har stöd för 200 MHz i busshastighet och att man vill visa musklerna för datorentusiasterna så garanterar ett antal företag nu att deras 845-moderkort klarar av de höga kraven. Busshastigheter på 200 MHz och över och man utrustar moderkorten till tänderna så att de både hastighets och finessmässigt kommer att överleva ett bra tag.

Vi skall idag ta oss en titt på Gigabyte 8PE800 Ultra, Gigabytes moderkort som är utrustat till tänderna.

Specifikationer

Vi börjar med att kika på den långa listan och så går vi närmare in på detaljerna och de viktiga delarna efteråt.

Pris

1800-2000 kr

Storlek

ATX (30.5mm x 24.4mm)

Processorstöd

Intel Pentium 4-processorer (Willamette/Northwood/Prescott)

Nordbrygga

Intel 82845PE

Sydbrygga

Intel ICH4

AGP-stöd

AGP 4X (Enbart AGP-kort på 1,5V)

PCI-platser

5 st PCI 2.2-platser

Minnesplatser

3 st DDR-platser

Minnesstandard

DDR266/333/400 med storlekarna 64 MB/128 MB/256 MB/512 MB/1 GB (obuffrat och utan ECC)

Maximal minneskapacitet

Upp till 2 GB

IDE-standard

ATA100/66/33

USB-portar

6 st.

USB-standard

USB 1.1/2.0

Ljud

Integrerat ACL650

Nätverk

Intel 10/100/1000 Mbit, Kenai-32

RAID

Ja, ITE GigaRAID ITE IT8212F

Serial ATA

Ja, Silicon Image, 2 portar

FireWire (IEEE 1394)

Ja, VIA VT6306

BIOS Dual BIOS 4 Mbit

Till att börja med så baserar sig moderkortet på 845PE, det är Intels Single DDR-lösning utan integrerat grafikkort. Till detta har man ett Intelbaserat Gigabit-nätverkskort. Man bör nästan kräva numera att det är Gigabit-hastighet på de integrerade nätverkskorten numera. Tyvärr är Gigabit-nätverksutrustning fortfarande dyr, men det skadar inte att vara förberedd. Om inte annat så kan man koppla ihop sina datorer med en rak kabel så kan man få Gigabit mellan två datorer till en låg kostnad i vart fall.

Ytterligare är Serial ATA från Silicon Image, ett val som inte är särskilt ovanligt. Tänk dock på att Serial ATA inte kan nå upp i sina 150 MB/s med extrakretsar som denna så länge de använder den nu gamla PCI-bussen som är begränsad till 133 MB/s och att man delar den bussen med nätverkskort, ljudkort och en hel del annat. Dock är det inte något som man skall gräma sig över allt för mycket. SATA-kretsen ger oss även tillgång till RAID 0 samt RAID 1.

Nästa steg är en GigaRAID-krets som ger oss två IDE-kontakter till med möjlighet till RAID 0, 1 och 0+1. Totalt ger detta oss upp till 10 olika enheter varav 6 med möjlighet till olika former av RAID.

Nästa steg på listan är en krets från VIA, vissa kanske undrar vad sjutton en krets från VIA gör på ett Intelmoderkort men faktum är att VIA inte bara gör kretsar till moderkort. De har en hel del annat i sin repertoar och Firewire-kort är en av dessa saker. VIA-kretsen ger oss Firewire, det är ett ganska så enkelt kort men för oss vanliga användare så duger det utmärkt.

Det integrerade ljudet står Realteks ACL650E för vilket är väldigt vanligt just nu. Det duger för de enkla behoven och sett finessmässigt när det gäller kontakter med mera så går det inte att klandra. När det gäller ljudkvalitén så återkommer vi till det senare i recensionen.

Det sista vi finner av extrafinesser är dubbla BIOS. Gigabyte hör till de få tillverkarna som förser sina moderkort med två BIOS-kretsar och det är onekligen en stor trygghet. På så vis kan man testa och uppgradera med BIOS utan att riskera en död dator. Med tanke på att vissa tillverkare har en krets som dessutom inte går att ta loss så är man betydligt säkrare.

Utöver dessa saker så är det då stöd för en busshastighet på 200 MHz samt minneshastigheter på detsamma.

I övrigt så är kortet tämligen standard på många punkter. Kontakterna på baksidan är den ganska så vanliga kombinationen som ni ser i listan. På moderkortet finns även en kontakt för att ansluta smart-cards.

Medföljande utrustning

När det gäller kablar så har Gigabyte sett till att man får nästan allt man behöver och lite till. I lådan hittar vi:

  • CD med drivrutiner och mjukvara
  • Manual för moderkort
  • Manual för IDE-RAID
  • Manual för Serial ATA
  • Snabbinstallationsguide
  • Klisterlapp med bild samt info om kontakter och byglar på moderkortet
  • 3 st IDE-kablar
  • 1 st floppykabel
  • USB-kabel för två portar
  • Firewire-kabel
  • 2 st SATA-kablar
  • Audiopanel för surround
  • I/O-panel
  • Tillval: GC-SATA-panel med 1 strömkabel samt 1 SATA-kabel

Medföljande mjukvara

  • Norton Internet Security
    1. Norton Anti Virus™
    2. Norton™ Personal Firewall
    3. Norton™ Privacy Control
    4. Norton™ Parental Control
    5. Ad Blocking
  • GIGABYTE Windows Utility Manager
  • EasyTune 4
  • @BIOS
  • Adobe Acrobat Reader
  • Adobe Acrobat e-Book Reader
  • Direct X 8.1

Mjukvaran som följer med är inte speciellt imponerande men man ger ett mer enhetligt och genomarbetat paket än vad man får i de flesta fall. Nortons produkter är vi vana att få med moderkort och här är det Internet Security- varianten som hänger med. Ett alternativ som jag gissar på att de flesta har bättre användning av än Norton Ghost. Ghost må vara väldigt användbart på sitt område men frågan är hur många hemanvändare som ens vet vad det är.

Övrig mjukvara som utmärker sig är egentligen bara Gigabytes egen mjukvara som dels tillåter oss att överklocka genom Windows och dels förser oss med program för att uppdatera BIOS samt byta BIOS-logo via Windows.

När det gäller drivrutiner så här det till den mest kompletta uppsättning jag har stött på hitills. Man har även skickat med uppdateringar för USB till Windows bland annat.

Det blir ett litet plus i kanten för den medföljande mjukvaran. Det är inget revolutionerande som medföljer men Gigabyte ger oss ett komplett och genomarbetat paket med en bra drivrutinsdel.


  Nästa sida »


2/5-03 | Axman | axman@64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version

Diskutera denna recensionen i vårt forum!