Innehåll

Gigabyte 8PE800 Ultra

Inledning
Specifikationer
Moderkort och Layout
BIOS och överklockning
Integrera mera
Utseende
Prestanda
Sammanfattning


2/5-03 | Axman | axman@64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version


Utseende

En liten ovanlig del är utseendet på moderkortet men eftersom man har gjort det färgglatt och designat så bör vi kanske ägna en kort spalt åt detta.

Moderkortet fångar definitivt ens uppmärksamhet. En mörkblå PCB, blålila minnesplatser och AGP-port, en guldfärgad kylfläns och en ilsket orange fästanordning för processorn gör att det hela sticker ut. Särskilt den skarpa kontrasten som blir med den orange färgen. Vackert eller fult? Det orange skulle jag personligen ha varit lyckligare utan. Helt klart är att moderkortet inte är trist och tråkigt att se på så det kan mycket väl komma till sin rätt om man har en fönstermodd.

En sak som vi undrar över är varför texten på moderkortet som visar modell och olika egenskaper är upp och ned?

Prestanda

På grund av den dolda menyn där man inte kan ändra minnesinställningarna så har vi främst testat med låga inställningar för CAS på minnet. Vi har inriktat oss på att jämföra med ett Epox 845G-moderkort där vi visar vad skillnaden på minnesinställningarna kan göra. Dessutom har vi testat överklockningen och har med resultat från 3.33 GHz och jämför med 2.4 GHz, vilket är original.

Testsystem

Processor: Intel P4 2.4 GHz 133 MHz FSB (533)
Moderkort: Gigabyte 8PE800 Ultra samt Epox 4G4A+
Minnen: 1 st Corsair PC3500
Grafikkort: ATI Radeon 9700 PRO
Hårddisk: Western Digital 80 GB Special Edition
Nätaggregat: Maxpower 430W
Minnesinställningar: 2,5-3-3-7

Ljudet var avaktiverat under samtliga tester.

Operativsystem: Windows XP Professional
Grafikkortsdrivrutiner: Catalyst 3.2

Vi börjar med att se hur moderkortet står sig i normalläget mot Epox moderkort. Både Epox och Gigabyte brukar ha bra kvalité och bra prestanda så vi bör förvänta oss snarlika resultat.

Vi testar i Quake 3 med High Quality och med ganska låga inställningar på 800*600 för att inte begränsas så mycket av grafikkortet. Vi ser att de båda moderkorten ligger mycket nära varandra. Skillnaden på en ynka FPS är försumbar. Däremot så ser vi vad stor skillnad det kan göra genom att endast ändra inställningarna för minnet. Tänk på att minnet går i samma hastighet fortfarande, det är bara minnets "latency" som vi ändrat och det gav oss en ökning till 300 FPS.

Går vi vidare till PCMark2002 och dess processortest så ändras bilden lite. Här hjälper inte minnesinställningarna mycket utan Gigabytekortet tar en marginell men tydlig ledning.

Minnestestet i PCMark visar upp liknande resultat som Quake 3 gjorde. Den enda egentliga prestandaskillnaden ser vi när vi använder oss av snabbare minnesinställningar på Epox-kortet. Vi bör nämna att samma värden uppnår vi med Gigabytes moderkort när vi väl har letat oss in i den dolda menyn och ändrat.

Det är dags för oss att se hur prestandan blir när vi överklockar samt när vi testar "Top Performance" och effekten det gör. I 2.4 GHz så kördes minnet i 333 MHz och i överklockat läge så kördes det i samma som busshastigheten.

Det första vi noterar är den kraftiga prestandaförbättringen vi får av överklockningen. Från 289 FPS så kommer vi upp i över 360 FPS. Man kan lugnt säga att Quake 3 inte är någon match för en värstingdator nu för tiden. Moderkortets prestandaläge gör inte någon stor skillnad men den är i vart fall mätbar i detta läget.

Återigen ser vi en stor effekt av överklockningen. Man kan lugnt säga att P4 2.4B är en processor med stor överklockningspotential. 1 GHz i överklockning är nog inte omöjligt med mer spänning och bättre kylning.

För första gången så ser vi att prestandaläget ger en lite större skillnad. Skillnaden är inte märkbar men väl mätbar. Ofta så gäller det att hitta många olika sätt att få små förbättringar som gör att man i slutändan har en snabb och bra dator. Många bäckar små som en vis man sade.

Som kuriosa så testade vi att överklocka grafikkortet till 380/350 och att köra 3DMark2001 samt 3DMark03. I 3DMark2001 fick vi 17 155 poäng och i 3DMark03 fick vi 5433. Inte illa för att vara helt otweakat när det gäller drivrutinsinställningar och Windows.

För att sammanfatta prestandan för 8PE800 Ultra så är den vad vi förväntar oss eller kanske aningen bättre. Det hör helt klart till de moderkorten som inte har några underligheter när det gäller prestanda enligt våra tester. Räknar vi in att vi trots allt kommer åt minnesinställningarna även om de är dolda samt att prestandan är som den skall så ger vi moderkortet ett klart godkänt när det gäller prestanda.

Sammanfattning

Så var det dags att avrunda en ganska så lång recension. Ni har kanske märkt att vi gillade detta moderkortet. Det är tämligen bra och svagheterna är få. Gigabyte är generösa med vad de skickar med och vissa av finesserna är riktigt trevliga. Bland annat adaptern för att kunna ha externa SATA-diskar är riktigt trevlig. Design och layout på moderkortet är överlag bra med bara två lite tveksamma punkter som inte är allvarliga. Funktionerna som man får när man köper detta kort är väl avvägda och komponenterna håller bra kvalité. Kort sagt så finns det väldigt lite vi kan klaga på och moderkortet är helt klart mycket bra.

Den negativa delen med moderkortet är dock ganska så allvarlig för vissa av våra läsare. Överklockningen är minst sagt begränsad. Dels har vi strålande möjligheter när det gäller busshastighet, övervakning av fläktar, hastighet på PCI och AGP och dels har vi underliga och dåliga möjligheter till att öka spänning till minnen och processor. Kort sagt så räcker inte detta moderkortet till för att få ut de sista MHz:en ur komponenterna trots att vi lyckades visa upp en lyckad överklockning själva.

Trots problemen med överklockningen så känner vi att detta är ett moderkort som förtjänar en utmärkelse. Vår bästa utmärkelse "Bästa produkt" ligger nära tillhands men överklockningen och en prislapp på 1800-2000 kronor gör att det känns väl svårt att ge den den utmärkelsen. I de prisklasserna är steget till moderkort baserade på 875 och möjligheten till Dual DDR inte långt borta. Dock så får man mycket för pengarna, känner man att man har behov av allt det som är integrerat så kan man göra ett riktigt klipp då man får väldigt mycket för pengarna. 8PE800 Ultra får nöja sig med ett pris för hög kvalité som ett tecken på att moderkortet definitivt hamnar bland de som vi med gott samvete kan rekommendera.

Fördelar

Nackdelar

Layout och design

Dolda menyer i BIOS

Gigabit-LAN

Tämligen dyrt om inte alla funktioner utnyttjas.

Firewire

Begränsad överklockning
IDE-RAID  
SATA  
200 MHz FSB  
Prestandan  
Tillbehör  




« Föregående  


2/5-03 | Axman | axman@64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version

Diskutera denna recensionen i vårt forum!