Innehåll

Gigabyte GA-8KNXP Rev. 2

Inledning
Specifikationer
I förpackningen
Layout & integrerade funktioner
BIOS, stabilitet & överklockning
Prestandatester
Slutsats

Tack till Gigabyte som gjorde denna recension möjlig.

23/01-03 | Niclas Alfinson | nizenco(at)64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version


Layout & integrerade funktioner

När man packar upp moderkortet för första gången är det första man lägger märke till den mängd färger som återfinns på kontakterna, grönt, rött, lila, orange, svart, vitt, rött, gult med flera. Detta tillsammans med att själva kretskortet är blått gör inte bara att det ser trevligt ut, man ser också kontakterna mycket lättare. Så rent estetiskt finns det inget att klaga på.

Vi börjar med att granska moderkortets layout längst upp till vänster. Här uppe hittar vi som vanligt själva sockeln som processorn skall sitta i. På denna del av moderkortet hittar vi också kontakten som man monterar DPS2-enheten i. Tyvärr sitter ATX12V-kontakten precis mellan processorsockeln och DPS2-kontakten vilket gör att man måste dra dess kabel på ett ganska dumt sätt. Det hade varit betydligt bättre om denna kontakt satt uppe till höger som vi har sett på en del andra kort vi har testat. Men troligen sitter den på denna plats eftersom den här är nära tre väsentliga delar, processorn, grafikkortet och DPS2-enheten. Lite under allt detta sitter nordbryggan och på den en relativt stor kylfläns med en fläkt ovanpå. Men fläkten är väldigt tystgående och inget man stör sig på vid vanlig användning.

Går vi ett steg åt höger hittar vi de sex minnesplatserna och går vi ännu ett steg längre åt höger hittar vi två IDE-kontakter, en floppy-kontakt och ATX-kontakten, alla dessa kontakter återfinns allra längst ut på högersidan av moderkortet. Placeringen av dessa är väl inte mycket att orda om, de sitter bra där de gör och denna plats är också mer eller mindre standard att placera dem på.

I den nedre högra delen av moderkortet sitter en mängd kontakter och kretsar. Här hittar vi inte mindre än fyra SATA-portar, ytterligare två IDE-kontakter (som är kopplade till en RAID-krets), kretsar för alla RAID-funktioner, sydbryggan, kontakten för frontknapparna och frontdioderna, och mycket mera. Något intressant med kontakten för front-funktionerna är att den är färgkodad, det gör inkopplingen av dess små kablar betydligt enklare. Än så länge har vi bara sett denna funktion på Gigabyte-moderkort med det blir förhoppningsvis ändring på det inom kort.

Portar som återfinns bak på moderkortet är fyra stycken USB 2.0-portar, två stycken PS/2-portar, en nätverksingång, två COM-portar, en LPT-port och diverse ut- och ingångar tillhörande ljudkortet. Tyvärr är kanske antalet USB-portet något lågt, men eftersom Gigabyte skickar med en bakpanel med extra sådana bör de räcka till för alla ändamål.

De integrerade funktionerna såsom ljudkort och nätverkskort håller båda två tillräckligt hög kvalité för vanligt bruk. Nätverkskortet är till och med riktigt bra eftersom det använder Intels CSA-teknik vilket enkelt förklarat gör att nätverkstrafiken inte behöver ta en omväg utan kommer direkt dit den skall. Ljudkortet är inte lika bra, men det duger helt och hållet till vanlig användning såsom spelande och ljudlyssnande om man inte har exceptionellt höga krav. Den integrerade ATA-RAID-kretsen är lite udda, nu för tiden brukar moderkortstillverkarna enbart utrusta sina moderkort med RAID-kretsar till SATA-enheterna.


« Föregående Nästa sida »


23/01-03 | Niclas Alfinson | nizenco(at)64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version

Diskutera denna recensionen i vårt forum!